Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Győr ingyen átvenné a Volánt

A győri közgyűlés csütörtöki ülésén úgy döntött, bejelenti igényét a Kisalföld Volán Rt. állami tulajdonrészének ingyenes átvételére.
Bár a kiküldött anyagok között nem szerepelt, mégis a képviselők elé került a Kisalföld Volán Rt. 76 százalékot kitevő állami tulajdonú részvényeinek ingyenes átvételéről szóló javaslat a tegnap délutáni győri közgyűlésen. Eredics Imre alpolgármester a sietség okaként elmondta: egy tavaly elfogadott törvénymódosítás értelmében az önkormányzatok térítésmentesen juthatnak állami vagyonhoz, ha az kötelezően ellátandó feladataikat szolgálja. A kormány hamarosan dönt a beérkezett igényekről.

Eredics Imre alpolgármester hozzátette: a város igényének is ott kell lenni a listán. Az alpolgármester ettől függetlenül óvott a túlzott optimizmustól, és arra figyelmeztetett: az összes feltétel ismeretében újra meg kell fontolni a Kisalföld Volán Rt. részvényeinek átvételét, s ha az önkormányzatnak nem előnyös, vissza kell utasítani a lehetőséget.

Ezzel a véleménnyel több felszólaló képviselő – Bárány István (Pro Urbe), Kun András alpolgármester (MSZP) – is egyetértett. Kalmár Ákos (MDF) arra emlékeztetett: örül, hogy a többség elfogadta a kisebbség véleményét, mert a 2002. decemberi közgyűlésen ő éppen ezt javasolta. Balogh József polgármester viszont azt emelte ki: erre akkor – törvényes megoldás híján – nem volt reális lehetőség.

A közgyűlés egyhangúlag hagyta jóvá azt az indítványt, hogy a város vállalja és ha szükséges, anyagilag is támogatja Győr régióközponti szerepkörét. A Kisalföld kedden számolt be arról, hogy ebben az ügyben Balogh József, Szakács Imre megyei közgyűlési elnök (Fidesz) és Medgyasszay László megyei közgyűlési alelnök (MDF) levélben fordult Medgyessy Péter miniszterelnökhöz Győr pozícióit erősítendő. A polgármester ezt kiegészítve elmondta: keményen kell küzdeni, mert a Vas és Zala megyét maga mögött tudó szombathelyi lobbi nagyon erős. A politikus megjegyezte, hogy a földrajzi szempontokon kívül minden érv Győr mellett szól ebben a vetélkedésben.

A képviselők rábólintottak az egyházi keret felosztására is. Eszerint a nyolc és fél millió forintból a legtöbb – 2,1 millió forint – a szentiváni templom belső felújítására jut. A Szt. Ignác bencés templom belső restaurálására kétmillió, a Kossuth utcai református parókiaépület megerősítésére 700 ezer, a szigeti ravatalozó felújítására 650 ezer, a zsidó temető fenntartására, illetve a holokauszt 60. évfordulójára emléktábla készíttetésére 400 ezer forint kerül.

A közgyűlés több kisebb ügyben is döntést hozott. A város a tavalyi évhez hasonlóan idén is egymillió forinttal támogatja az első évfolyamos általános iskolai tanulók füzetcsomag-vásárlását. A Gyermekek Háza igazgatójának újabb öt évre Kokas Évát nevezték ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A campus nem, a könyvtár talán megépül

Befektetőt keres a győri Széchenyi István Egyetem, s akkor elkezdődhetne a könyvtár építése. A… Tovább olvasom