Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Győr helyzete stabil

A hitelek szerepe az új ciklusban a korábbiaknál jelentősebb lesz, de ez az önkormányzat pénzügyi stabilitását nem veszélyezteti. Jelentős anyagi tartalékokkal rendelkezünk, s a hazai nagyvárosok közül Győr az egyedüli, amely eddig nem vett fel kölcsönt" – nyilatkozta a Kisalföldnek Balogh József abból az alkalomból, hogy csütörtökön délután alakul meg a város közgyűlése.
Balogh József
A politikus úgy vélekedett: Győr fejlődésének záloga a sok lábonállás. Ehhez szerinte meg kell teremteni a Széchenyi- egyetemre és az Apáczai főiskolai karra alapozott tudásipart, valamint az élethosszig tartó tanulás hátteréhez – nem kis részben vállalkozói alapon – megfelelő oktatási hálózatot kell kialakítani.

„Győrnek szüksége van ugyan multinacionális cégekre, jövőnket azonban nem építhetjük kizárólag rájuk. Biztosítani kell a kis- és középvállalkozások fejlődését, mert akkor egy-két gyárbezárás nem okoz lórúgásszerű megrázkódtatást" – állította lapunknak adott interjújában Balogh József. A város polgármestere arra számít, az új ciklusban javul az önkormányzatok anyagi helyzete.

– Eddigi legfölényesebb győzelmét aratta múlt vasárnap. Minek tulajdonítja a sikert?

– Józanul mérlegeltük az elmúlt nyolc év eredményeit, amelynek a folytatását ígértük, s ez találkozott a választók többségének megítélésével. A közgyűlés összetétele azonban sokkal színesebb, mint hogy csak a Magyar Szocialista Párt elképzelései jelentenék a következő négy év gazdasági programjának az alapját. – Ha a másik oldalról nézzük, szorosabb lett a végeredmény a vártnál. A szeptemberi közvélemény-kutatások még 73 százalékot jósoltak önnek, amiből végül csupán 59 százalék jött össze.

Mivel magyarázza a visszaesést?
– Úgy érzem, elsősorban a közüzemi díjakkal kapcsolatos éles viták eredményezték azt, hogy az előrejelzéseknél kisebb mértékű, de így is nagyarányú győzelem született. Ellenfeleink ígérgetésére menet közben találtunk ellentételezést: a tízezer forintos, kizárólag a rászorultaknak adandó támogatással mérsékeltük a kritikákat.

– A közgyűlés baloldali többségű lett, s ha hozzávesszük a Pro Urbe Győr Egyesületet, kényelmesen irányíthatja Győrt a következő négy évben. Első nyilatkozataiban szükségesnek tartotta leszögezni, nem pártalapon képzeli el a „kormányzást". Ez azt jelenti, hogy számít a jobboldalra is?
– Változatlanul az a felfogásom, hogy a város sokszínű politikai palettájának és az eddigi gyakorlatnak megfelelően a különböző irányzatoknak a bizottságokban, illetve a városvezetésben megfelelő súlyt kell adni. A városvezetésben számítok olyan személyekre, akik a jobboldali-keresztény értékrend képviseletét is biztosítják.

– Eldőlt már, ezúttal kiket jelöl az alpolgármesteri posztokra?
– Neveket nem kívánok mondani, de biztos vagyok abban, hogy megtaláljuk a megfelelő személyeket.

Folytatni az intézményracionalizálást

– Az intézményracionalizálási program – amely egyebek mellett több óvoda és iskola bezárásával járt volna – megakadt két évvel ezelőtt. Részben ennek is köszönhető, hogy a működési kiadások önkormányzati költségvetésen belüli aránya jelentősen megugrott 2002-re. Általános tapasztalat, hogy nagyobb reformokat csak a ciklusok elején lehet véghezvinni. Újra nekiveselkednek az átalakításoknak?
– Egyetértek azzal, hogy az intézményracionalizálási program megakadt, de körülbelül ötven százalékban azért végrehajtottuk. Az előzetes politikai egyeztetések azt mutatják, a közgyűlés szereplői egyetértenek azzal, hogy folytatni kell a programot. Nem azért, hogy az átszervezendő területekről máshová csoportosítsunk át pénzeket, hanem hogy jobb anyagi feltételeket biztosítsunk olyan korszerűsítésekhez, amelyektől a város jövője függ.

– Az oktatásról van szó?
– Igen, de néhány más területen is vannak korszerűsítési feladatok. – Az idei lehet az első olyan év, amikor hitel felvételre szorul a győri önkormányzat. Mire számít 2006-ig? – A hitelek szerepe az új ciklusban a korábbiaknál jelentősebb lesz, de ez az önkormányzat pénzügyi stabilitását nem veszélyezteti. Jelentős anyagi tartalékokkal rendelkezünk, s a hazai nagyvárosok közül Győr az egyedüli, amely eddig nem vett fel kölcsönt.

– Az elmúlt évek fejlesztéseinek nem elhanyagolható részét a kábelszolgáltató eladásából befolyt pénzből fedezték. Egyszeri bevétel már nem várható. Miből tervezik finanszírozni a beruházásokat?
– A hitelfelvételen kívül számolunk meglévő részesedéseink értékesítésével. Ezek nagyságrendje névértéken is meghaladja a kétmilliárd forintot. Rögtön hozzáteszem: közüzemi cégeinkben meglévő tulajdonrészünket – más városok gyakorlatától eltérően – nem adjuk el. Az új ciklusban jelentős pályázati pluszforrásokkal is kalkulálunk, s bízunk abban, hogy javul az önkormányzatok általános pénzügyi helyzete.

„Előbb juthatok információhoz"

– Győr vezetésének politikai színezete ezúttal megegyezik a kormányéval, a kabinet azonban többször világossá tette, ilyen alapon nem különbözteti meg a településeket. Ennek ellenére járhat előnnyel ez a felállás?
– Mivel szocialista–liberális kormány van hatalmon, s mivel országgyűlési képviselő vagyok, előbb juthatok olyan információkhoz, amelyekkel lényegesen javíthatjuk pályázati lehetőségeinket. Emellett küzdeni fogok azért, hogy azonos pályázati feltételek esetén Győr részesedjen a központi forrásokból.

– Pluszforrást jelenthet az is, hogy több nagy cég – például az Audi – helyiadó-mentessége lejár 2004–2005-ben. Ha a helyi adókat – az ígéreteknek megfelelően – harminc százalékkal csökkentik, az önkormányzat még mindig nagyobb bevételhez jut. Ezzel is számolnak?
– Némi adóbevétel-növekedéssel valóban számolunk, azonban a városnak a győri kis- és középvállalkozókat is támogatnia kell az infrastrukturális fejlesztések egy részének átvállalásával. Emellett változatlanul életben van az a törvény, amely szerint a kormányzat lefölözi a magas adóerő-képességgel rendelkező települések bevételeit. Eddig el tudtuk kerülni az ebből fakadó hátrányokat, de a jogszabállyal kalkulálnunk kell.

– Milyen beruházások valósulnak meg az új ciklusban?
– Jövőre elkezdődik a bácsai szennyvíztisztító továbbépítése és előkészítjük az új szeméttelep megnyitását. Ezek nagy terhet jelentenek, de ezenkívül a közlekedési feltételeket is javítani kívánjuk az úthálózat korszerűsítésével és új utak építésével. A Tihanyi Árpád úti aluljáró és a Szigetet Révfaluval összekötő híd közül azt valósítjuk meg, amelyre könnyebben tudunk állami pénzt szerezni, ugyanis mindkét beruházás akkora kiadást jelent, amit az önkormányzat saját eszközeiből nem tud előteremteni. Újabb nyugdíjasház építését is tervezzük.


– Magyarország várhatóan 2004-ben tagja lesz az Európai Uniónak. Brüsszel gyakran kritizálja hazánkat, hogy nem készült még fel az EU-források fogadására. Győr hogyan áll?
– Még sok tennivalónk van. Egyelőre a sötétben tapogatózunk, de reméljük, egy-másfél éven belül tisztul a kép.

Biztosítani kell a stabilitás

– Nem tart attól, hogy Győr is olyan helyzetbe kerül, mint Székesfehérvár, ahol az IBM egyik pillanatról a másikra befejezi a termelést?
– Biztosítva nem vagyunk ilyen események ellen, de kellő előrelátással úgy próbáljuk alakítani az eseményeket, hogy a kockázat minimális legyen. Az ipari park ötéves évfordulóján, 1997-ben azt mondtam: ezer alkalmazottnál többet foglalkoztató nemzetközi céget már nem kívánunk a városba fogadni. Ez akkor nagy megdöbbenést keltett, de az IBM székesfehérvári gyárbezárásában ezen álláspont igazolását látom. Győrnek szüksége van ugyan multinacionális cégekre, jövőnket azonban nem építhetjük kizárólag rájuk. A város munkaerejét négy-öt nagy cég fel tudná szívni, de ezzel óriási rizikót vállalnánk. Emiatt biztosítani kell a nagyobb stabilitást jelentő kis- és középvállalkozások fejlődését, mert akkor egy-két gyárbezárás nem okoz lórúgásszerű megrázkódtatást.

– A választási kampány hangsúlyos eleme volt a hagyományos győri ipar vergődése. Számít gyár bezárásra a következő négy évben?
– Jós nem vagyok, de tudomásul kell venni, hogy piacgazdaság van: ahogy cégek létrejönnek, úgy meg is szűnnek. Az önkormányzat lehetőségei korlátozottak, eszközei közvetettek, de amit lehet, megteszünk. A kockázatok csökkentésének legjobb módja az, ha a város gazdasága sok lábon áll. Középtávon ezt segítik elő az újabb ipartelepítések, a vállalkozói alap létrehozása. A város gazdasági életének stabilitását hosszú távon úgy biztosíthatjuk, hogy újabb jelentős gazdasági ágazatokat – például az idegenforgalmat – futtatunk fel.

A másik irány a Széchenyi István Egyetemre és az Apáczai főiskolai karra alapozott tudásipar megteremtése. Arra ösztönözzük a cégeket, hogy minél nagyobb hozzáadott értéket állítsanak elő. Mérnöki, gazdasági tanácsadói vállalkozások, fejlesztőintézetek idetelepülését, a már működők bővítését és újak alapítását képzelem el. Az élet hosszig tartó tanulás hátterének megfelelő oktatási hálózatot kell kialakítanunk – nem kis részben vállalkozói alapon. Ezzel a tíz-tizenöt év alatt megvalósítható programmal Győr jóléte tovább növekedhet. 

 „Erős bennünk az akarat, hogy minél több uniós pénzt hozzunk a városba."

Balogh József polgármester

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladták az öreg víztornyot

Új tulajdonosa van a győr-révfalui víztoronynak. Dudits Gábor félmilliárdos beruházással szállodát… Tovább olvasom