Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Győr és Sopron két régió élén

Minden második kategóriában a hűség városa vezet, a megyeszékhely „teljesítménye" azonban egyenletesebb.
Harmadszor készítette el Simon Róbert Balázs alpolgármester vezetésével a győri önkormányzat a Nyugat- és a Közép-dunántúli régió kilenc megyei jogú városának összevetését a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb – ezúttal 2008-as – adatai alapján. A „verseny" végeredménye a kiválasztott húsz mutató alapján szerzett helyezések összegeként jött ki (az első helyezés 1, az utolsó 9 pontot ért). A részleteket szerdán sajtótájékoztatón ismertette a politikus. A sorrend nem változott a 2006-os és a 2007-es számok alapján felállítotthoz képest. Eszerint Győr a legjobb, igaz, a két évvel korábbi 54, és a tavalyi 53 pont után már 66 ponttal. A második helyet ismét Sopron csípte el, pontszáma 67 maradt. Székesfehérvár ismét harmadik lett. A folytatás: 4. Veszprém 82, 5. Szombathely 84, 6. Zalaegerszeg 104, 7. Nagykanizsa 106, 8. Dunaújváros 111, 9. Tatabánya 126 ponttal.

Győr a húszból két kategóriában találtatott a legkiválóbbnak a 2008-as adatok alapján. A városban a legmagasabb az ezer lakosra jutó telefonfővonalak száma és – Sopronnal holtversenyben – a közüzemi vízhálózatba bekapcsolt lakások aránya.

Sopron minden második kategóriában került az élre. Ott élt 2008-ban a legkevesebb munkanélküli és pályakezdő munkanélküli, és ott épült a legtöbb otthon. Minden lakás rá volt kötve a víz- és csatornahálózatra, valamint bekapcsolódott a hulladékszállításba. Sopron büszkélkedhetett a legszellősebb óvodai csoportokkal, a legtöbb múzeumi látogatóval, vendéglátóhellyel és kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakával. A város azért szorult mégis Győr mögé, mert számos szempont alapján rosszul áll: a soproni nyugdíjasok kapják átlagosan a legalacsonyabb juttatást, nagyon alacsony az egy adófizetőre jutó befizetett személyi jövedelemadó, nagyon sok paciens jut egy háziorvosra és házi gyermekorvosra, illetve kevés vállalkozás működik. Ezzel szemben Győr „teljesítménye" sokkal egyenletesebb: legrosszabb eredménye négy hatodik hely.

Olvasóink írták

 • 5. Father 2010. január 22. 20:24
  „"A városban a legmagasabb az ezer lakosra jutó telefonfővonalak száma"
  Legalább olyan fontos, mint a 43-as cipőt hordó férfiak száma / aránya.”
 • 4. greenie 2010. január 21. 18:50
  „Hogy a pénzügyekért alpolgármester úr a költségveési tervezés időszakában mire nem ér rá? Ezt nevezem! Irigylem! És ha a KSH önkormányzati adatbázisának több száz adatából másik 20-at választanak ki, akkor mi lesz az eredmény? Ez a jövő hét feladata?”
 • 3. egyolvasó 2010. január 20. 22:14
  „Szeretem a statisztikát. Sok mindent képes bebizonyítani, csak a megfelelően kell alkalmazni. Így már meg se lepődök, ha a győri önkormányzat által készített felmérésben természetesen Győr lett az első helyezett.”
 • 2. Bokk 2010. január 20. 18:26
  „Sopron: gazdag lakosok szegény városa. És ennek meglesz a böjtje sajnos.”
 • 1. zeta62 2010. január 20. 18:02
  „Számolják be az Ausztriában befizetett adót, és látnak majd csodát :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2010-ben is ingyen parkolhatunk az alsó rakparton

Somogyi Tivadar az utóbbi évek útfelújításait mutatta be. Portálunk az alsó rakpart ingyenes… Tovább olvasom