Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Győr és Sopron a régiók élén

Győr és Sopron két dunántúli régió megyei jogú városainak legjobbja a statisztikai mutatók szerint. Kettejük között csak hajszálnyi a különbség.

Harmadszor készítette el Simon Róbert Balázs alpolgármester vezetésével a győri önkormányzat a nyugat- és a közép-dunántúli régió kilenc megyei jogú városának összevetését a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb – ezúttal 2008-as – adatai alapján. A ˝verseny˝ végeredménye a kiválasztott húsz mutató alapján szerzett helyezések összegeként jött ki (az első helyezés 1, az utolsó 9 pontot ért). A részleteket szerdán sajtótájékoztatón ismertette a politikus. A sorrend nem változott a 2006-os és a 2007-es számok alapján felállítotthoz képest.

Eszerint Győr a legjobb, igaz, a két évvel korábbi 54 és a tavalyi 53 pont után már 66 ponttal. A második helyet ismét Sopron csípte el, pontszáma 67 maradt. Székesfehérvár újra harmadik lett.
Győr a húszból két kategóriában találtatott a legkiválóbbnak a 2008-as adatok alapján. A városban a legmagasabb az ezer lakosra jutó telefonfővonalak száma és – Sopronnal holtversenyben – a közüzemi vízhálózatba bekapcsolt lakások aránya. Több szempont szerint Győr a második legjobb, így a szennyvízcsatornára rákötött lakások hányadát, az óvodai csoportok átlagos létszámát, a főiskolai, egyetemi hallgatók, illetve a mozilátogatások ezer lakosra jutó arányát tekintve. Ugyancsak a városban volt 2008-ban a második legtöbb turista, a lélekszámhoz képest a második legtöbb vállalkozás, kiskereskedelmi üzlet és vendéglátóhely.

Győr egyetlen mutatóban sem tudott helyezést javítani 2008-ban 2007-hez képest, számos téren viszont rontott. Hátrébb került például az álláskeresők arányát, az épített lakásokat, az egy adófizetőre jutó személyi jövedelemadót, az üzletek és a személygépkocsik számát tekintve.

Sopron tíz kategóriában került az élre. Ott élt 2008-ban a legkevesebb munkanélküli és pályakezdő munkanélküli, és ott épült a legtöbb otthon. Minden lakás rá volt kötve a víz- és csatornahálózatra, valamint bekapcsolódott a hulladékszállításba. Sopron büszkélkedhetett a legszellősebb óvodai csoportokkal, a legtöbb múzeumi látogatóval, vendéglátóhellyel és kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakával.

A város azért szorult mégis Győr mögé, mert számos szempont alapján rosszul áll: a soproni nyugdíjasok kapják átlagosan a legalacsonyabb juttatást, nagyon alacsony az egy adófizetőre jutó befizetett személyi jövedelemadó, nagyon sok páciens jut egy háziorvosra és házi gyermekorvosra, illetve viszonylag kevés vállalkozás működik. Ezzel szemben Győr ˝teljesítménye˝ sokkal egyenletesebb: legrosszabb eredménye négy hatodik hely, amit a visszaesett lakásépítési kedvnek, a nem teljes körű hulladékszállításnak, a kevés múzeumi látogatónak és a népes orvosi praxisoknak köszönhet.

Olvasóink írták

 • 5. Father 2010. január 22. 20:24
  „"A városban a legmagasabb az ezer lakosra jutó telefonfővonalak száma"
  Legalább olyan fontos, mint a 43-as cipőt hordó férfiak száma / aránya.”
 • 4. greenie 2010. január 21. 18:50
  „Hogy a pénzügyekért alpolgármester úr a költségveési tervezés időszakában mire nem ér rá? Ezt nevezem! Irigylem! És ha a KSH önkormányzati adatbázisának több száz adatából másik 20-at választanak ki, akkor mi lesz az eredmény? Ez a jövő hét feladata?”
 • 3. egyolvasó 2010. január 20. 22:14
  „Szeretem a statisztikát. Sok mindent képes bebizonyítani, csak a megfelelően kell alkalmazni. Így már meg se lepődök, ha a győri önkormányzat által készített felmérésben természetesen Győr lett az első helyezett.”
 • 2. Bokk 2010. január 20. 18:26
  „Sopron: gazdag lakosok szegény városa. És ennek meglesz a böjtje sajnos.”
 • 1. zeta62 2010. január 20. 18:02
  „Számolják be az Ausztriában befizetett adót, és látnak majd csodát :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színesfémre is ˝vadásznak˝

A regionális vámparancsnokság elmúlt 10 éve során a legnagyobb változást a 2004-es európai uniós… Tovább olvasom