Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Győr énekel és beteljesítheti Kodály álmát

Kodály álma beteljesülhet, miszerint „a zene mindenkié". Az egyetemek, a Győri Filharmónikusok és a városvezetés szerdán ünnepélyesen is bejelentették: megalakult a Győri Egyetemi Énekkari Társaság, amelynek soraiba minden énekelni szerető érdeklődőt és kottát ismerőt várnak.

A kezdeményezés egyedülálló, amelynek köszönhetően a Győri Filharmónikus Zenekar számos olyan darabot is műsorra tűzhet, amely eddig lehetetlennek tűnt. A megyeszékhely amatőr kórusai ugyan dícséretesen ellátták feladatukat, ám a gyűjtőkórus gondolata a most megalakult énekkari társasággal ténylegesen megvalósulhat. Berkes Kálmán, a Győri Filharmónikus Zenekar Művészeti vezetője elmondta, a Varga Tibor Zeneművészeti Intézet és az Apáczai Kar szakirányú hallgatóinak számára a kórus látogatása kreditpontot is jelent. Bartók és Kodály művei mellett a kórust és a zenekart is igénylő művek is bekerülhetnek ezután a filharmónia repertoárjába, – ez a muzsikusoknak és az énekeseknek egyaránt új kihívás.

Dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi Egyetem rektora szerint a kimagasló minőségi-művészeti produkciók létrehozásáért naponta tenniük kell, a két egyetem hallgatói mellett pedig várhatóan sok fiatal felnőtt is csatlakozik a közösséghez. Dr. Cseh Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Karának dékánja plusz lehetőségnek érzi a hallgatók számára az énekkari társaságot.

Nemes László Norbert karnagy új, ugyanakkor felemelő kihívásról beszélt, – a tagok meghallgatását követően az intenzív munka várhatóan szeptembertől kezdődik. A Kodály Intézet igazgatója bízik a sikerben, ahogy mindenki, s a repertoárról a hangi adottságok függvényében dönt majd.

Olvasóink írták

  • 1. Valaki 2010. május 06. 10:43
    „Fárasztó ez az állandó Kodály-ozás, ráadásul a szoci módra "továbbfejlesztett módszer" semmire sem jó semmire! Ideje lenne már eltörölni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beléptető rendszer a győri belvárosban: további szigor a Széchenyi téren?

A járműforgalom visszaszorítására beléptető rendszer lesz Győr belvárosában, első ütemben a Széchenyi téren és környékén. Tovább olvasom