Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Győr: Egyelőre marad a dugó, a kényszerkerülő

Győr - A szeptember eleji csúcsot tetézik a megyeszékhelyen zajló közlekedésfejlesztések miatt elrendelt forgalomkorlátozások. Mégis érdemes türelemmel viselni az átmeneti dugókat és kényszerű kerülőket, mert a másfél milliárdos városi programban 61 utca, csomópont korszerűsödik.
A győri útkezelő szervezet irányítása mellett folyamatosak az útfenntartási program munkálatai. Összesen 61 tételt tartalmaz az idei tervezet, ebből 22-ben már befejezték az útfelújítást, csomópont- vagy épp parkolóépítést. A múlt hét csütörtökön megjelent számunkban ismertetett Buda utcai munkálatok mellett másutt is tartanak még az útfelújítást megelőző közmű-rekonstrukciók. Dolgoznak a belvárosban a Kisfaludy utcában, a Bajcsy-Zsilinszky úton, aztán a Vörösmarty utcában, Szabadhegyen pedig a Kisdiófa utcában.

Utolsó simítások: A Népfőiskola utca felújításával Ménfőcsanak egyik legrosszabb állapotú közlekedési szakasza újult meg. Fotó: B. A.
Utolsó simítások: A Népfőiskola utca felújításával Ménfőcsanak egyik legrosszabb állapotú közlekedési szakasza újult meg. Fotó: B. A.


Katasztrofális állapotban van a csatornarendszer a belvárosban, példa erre a Czuczor Gergely utcában történt meghibásodás, amely aztán hónapokra megterhelte a színház előtti útszakasz forgalmát. A váratlan helyzet megelőzésre intett, ezért dolgozik most is a vízmű a Bajcsy-Zsilinszky út Jókai és Zechmeister közötti szakaszán. Az útépítés előtt öt méter mélyen húzódó csatornavezetéket újítanak fel. A szennyvíz elszállításához a szolgáltató három nagy teljesítményű szivattyút bérelt Hollandiából és ideiglenes vezetéket épített ki. Még legalább egy-másfél hónapig eltart a közműépítés ezen a részen, a csatorna után ugyanis az ivóvízvezetéket cserélik ki. Az útfelújításba csak ezek után, október-november tájékán foghat az útkezelő. Szép munka lesz, a tervek szerint belvárosi jellegű, térköves burkolatot kap a járda.

Sok helyen van útépítés a városban, ettől a héttől építik a Buda utcát, a nádorvárosi Leiningen utcában pedig már befejező szakaszához értek a munkálatok.

Ménfőcsanakon a Népfőiskola utca műszaki átadására készülnek, az 55 milliós beruházással a városrész legrosszabb állapotú utcája újult meg. A Régi posta utcában is felújítás zajlik, sok baj volt az úttal. Minden kis esőzésnél el kellett szállítani az árkokban felgyülemlett és kicsapódott vizet. Szintén Ménfőcsanakon: a Hóvirág utca csaknem elkészült, a lakók régóta vártak a felújításra.

Visszakanyarodva a belvárosba: a Batthyány ligethez méltatlan volt az ÁNTSZ előtti utca leromlott burkolata, már dolgoznak rajta. Bosszúságot csak azok a közlekedők okoznak, akik – hiába a tiltó tábla és a kérő szó – a tilosban állítják le autóikat. Volt jármű, amelyiket a munkagép megérkezésekor el is kellett szállítani. Egyébként a szakemberek a felújítást a Bajcsy-Zsilinszky út ligethez kapcsolódó szakaszán kitolják a Teleki utcai körforgalomig, a teljes befejezésig talán 3–4 hét van hátra.

A Dózsa György rakparton forgalomcsillapítást és parkolóbővítést végeznek 3 hete, a műszaki átadást 2 hét múlva tervezik. Ezzel is a lakók régi vágya teljesül, a sok szolgáltató, cég és lakóház forgalma miatt kerülnek új megállóhelyek a töltés oldalába.

Révfaluban a Rozmaring utca felújítását folytatják, hamarosan már aszfaltoznak. A Belvárosban a Rét utcában a pályaszerkezetet cserélik ki, jelentősen korlátozták a forgalmat, érdemes figyelni a táblákat.
Új parkolókkal, szám szerint 50-nel bővül Marcalváros II. Nem véletlen, hogy városi szinten ezen a lakótelepen okozza a legnagyobb feszültséget a megállóhelyek hiánya, az építésekor ugyanis elsősorban szervizutat terveztek és csak kevés parkolót. Az elmúlt nyolc év alatt a feszültséget az útkezelők 600 parkolóval enyhítették.
S amire az elkövetkezendő hetekben még számítani kell: a Jókai–Zechmeister csomópontban változik a forgalmi rend. A védett kanyarodó főirány a Zechmeisterből a Jókai utcába vezet. A forgalomszámlálási adatok szerint azonban többen mennek egyenesen tovább. A munkálatok a sávelhúzással nemsokára megkezdődnek. Rövidesen a Csokonai utcában is építenek, gázvezetéket cserélnek. Ezt követően újulhat meg az út.

Nem az útfelújítási program része, mégis forgalomkorlátozással járnak a Lidl áruház építése miatt tervezett munkák a Mészáros Lőrinc–Eszperantó utcák ívében. A szakasz átépítése után – ehhez azonban egy időre egyirányúsítani kell – lesz már balra kanyarodó sáv is. Az egyirányúsítás miatt a Mészáros–Tihanyi jelzőlámpás csomópontban – főleg reggel és a délutáni órákban – torlódás alakul majd ki. Érdemes lesz néhány hétig elkerülni. Ez a legkomolyabb forgalomkorlátozások egyike ebben a hónapban.

S még egy fontos munka: a Gárdonyi-iskolánál reggelente megmozdulni sem lehet, a parkolóhiány enyhítésére megállóhelyeket alakít ki az útkezelő szervezet az intézmény mögötti utcákban, a Roosevelt és a Liezen-Mayer utca egy-egy szakaszán. A megoldást keresve a legkézenfekvőbbnek az tűnt, ha az utcák egy részét egyirányúsítják. Hátránya gyakorlatilag nincs, nem kell nagyot kerülniük az autósoknak, s míg a Rooseveltben a munkák után kétoldalt is lehet majd parkolni, a Liezen-Mayerben kényelmesebb lesz a közlekedés.

Az idei, másfél milliárdos útfelújítási programból fennmaradó 16 útszakaszra vonatkozó nagy értékű munkálatokra kiírt közbeszerzési eljárás még tart. A szakemberek abban bíznak, hogy november végéig, december elejéig még nagyon sok utcában folytathatják gőzerővel a munkát. Erre meglehetősen nagy biztonsággal alapozhatnak, hiszen az elmúlt hat-hét évben jellemzően enyhe volt a tél az év utolsó hónapjában.

Olvasóink írták

 • 6. Fafnír 2008. szeptember 08. 23:24
  „Jó, lesz 4 Lidl. De NÉGY mi a frásznak? Ugyanazt a szart kapod mindegyikben, ugynazon az áron, így pedig ebből egy is túl sok.”
 • 5. gromer 2008. szeptember 08. 12:57
  „Sziasztok!
  Koszi az infokat.”
 • 4. todoer 2008. szeptember 08. 08:32
  „Kedves Gromer !
  Pár hónapja megjelent cikkben olvastam hogy a Jereváni úton a Bilux melletti területen is építeni szeretnének. A Spár melletti üzletet lehet hogy idén nem tudják megnyitni , ( a Spár-nak van valamiféle kifogása , bár ez szerintem csak időhúzás )”
 • 3. Josh 2008. szeptember 08. 08:32
  „Ez pont néggyel több, mint amennyire szükség van.”
 • 2. colomano 2008. szeptember 08. 08:21
  „gromer, 4 Lidl áruház lesz Győrben.
  A régi Bilux helyén, valamint Újvárosban is épül majd.”
 • 1. gromer 2008. szeptember 08. 07:31
  „nem is tudtam, hogy a Lidl megint aruhazat epit gyorben.
  a spar mellett levorol lemondtak volna?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrongált fekvőrendőr Győrben

Győr - Felháborodott lakó értesítette a győri útkezelő szervezetet, hogy Révfaluban a Kertész… Tovább olvasom