Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Győr: Egy frakcióval kevesebb

Győr - Harmadával többe kerül-e a Barátság park átalakítása? – ez is eldől a városi közgyűlés mai ülésén, amelyen kettészakadt a kéttagú Pro Urbe-frakció.
16.35: A közgyűlés 25 igen szavazattal, 5 tartózkodás mellett elfogadta a Barátság parkról szóló előterjesztést. Véget ért a közgyűlés nyílt ülése.

16.27: Kun András (MSZP) bejelenti, hiba volt részükről az előzetes közlemény az ügyben. Azt is hozzáteszi: a kérdésekre nem ingerülten kell válaszolni.

16.23: Szabó József (MDF) szerint a mai közbeszerzési szabályok hatása egyértelmű az árakra: plusz 20 százalék. Nagyon nem híve annak a gyakorlatnak, hogy az újságokból értesüljenek előterjesztésekről. Szerinte a 10 százalékos tartalékkeret elhagyásával máris 60 millió forinttal olcsóbb lenne a beruházás.

16.21: Tóthné Papp Terézia városépítési osztályvezető elmondta, az ajánlatok értékelésekor a legfontosabb az ajánlati ár volt (10-ből 6-os súlyszámmal). Beszélt arról is, hogy az összességében legkedvezőbb ajánlatot átnézték, és nem találtak benne elrugaszkodott összegeket. Egyébként összesen négy pályázat érkezett be. Úgy fogalmaz: ha a közgyűlés nemet mond, eredménytelen lesz a pályázat, mert nincs fedezet.

16.18: Simon Róbert Balázs alpolgármester kávét szolgál fel a polgármesternek és Németh Zoltánnak. Isznak. Enyhül a feszültség a teremben.

16.12: Schreiner László személyes érintettsége okán szól. Németh Zoltánnak azt veti oda: hozzászólása a hozzászólót minősíti. Szerinte ez nem a konstruktivitást szolgálja. A polgármester szerint nem szolgálja a kontstruktivitást, hogy a közgyűlés előtt az újságból kell értesülniük az MSZP kifogásairól.

16.08: Borkai Zsolt azon van felháborodva, hogy az MSZP a mai Kisalföldben a folyamatban lévő közbeszerzés kapcsán feltételezésekkel él. Pusztán arról van szó - teszi hozzá -, hogy a mérnökök korábban tévedtek, az ajánlatok sajnos magasabb árat tartalmaznak.

16.03: Eredics Imre ingerülten mondta Németh Zoltánnak, szégyellje magát, hogy számszaki kérdésre ilyen "felháborító módon" válaszolt. Megjegyezte, ezek után ma többet nem szólal fel, és korábbi kérdésére sem kéri a választ. A képviselő ezek után kivonult az ülésteremből.

16.01: Németh Zoltán alpolgármester (Fidesz) beszólt a szocialistáknak: lehet, hogy az ő vezetésük idején időnek előtte felbonthatták a pályázatokat, de most megvárják a határidőket, és emiatt került ilyen későn a képviselőkhöz az anyag. Úgy vélte, a város spóolt, mert ha 800 millió forintot különítenek el előzetesen, az árak valószínűleg ekörül szóródtak volna. Sejtette, hogy az MSZP állt a beruházás indítását lassító fellebbezések mögött.

15.57: Schreiner László (MSZP) azt nehezményezi, hogy fontos előterjesztéseket rendszeresen nem időben, hanem az ülés előtt kapnak kézhez a képviselők.

15.55: Neupor Zsolt (MSZP) jelezte: fontos a park megújítása, és többek között azt kérdezte, milyen súllyal szerepelt a kiírásban az ár.

15.53: Eredics Imre részletes indoklást kért az összeg megugrására. Több mint aggályosnak nevezte az elképzelést, ha nem támasztják alá mérnöki költségszámítások. Azt is elképzelhetőnek nevezte, hogy a cégek egymással összefogva adtak be magas árat. Ha pedig a mérnöki számítások megvannak, akkor az a kérdés, miért csak 500 millió forintról döntöttek korábban.

15.51: A közgyűlés már a Barátság park felújítására szánt 500 millió forintos összeg 685 millió forintra emeléséről tárgyal. A polgármester előterjesztésében az áll, hogy az ok: a közbeszerzési eljárásban beadott ajánlatok alapján egyértelmű, hogy alulbecsülték a költségeket. (A legolcsóbb ajánlat 685 millió forint.) A fejlesztést még az idén befejezik.

15.38: Utcanévről döntött a közgyűlés. Győrszentivánon az Akácos út és a Tölös út közötti, azokkal párhuzamos 41226 helyrajzi számú közterület mostantól a Tölgyes utca nevet viseli.

15.36: A közgyűlés felhatalmazta Borkai Zsolt polgármestert, hogy aláírja a Magyar Kézilabda Szövetséggel kötendő együttműködési megaállapodást, amelynek célja az augusztus 14. és 23. között Győrben, Pápán és Szombathelyen sorra kerülő junior női kézilabda Európa-bajnokság sikeres megrendezése. Az előzetes számítások szerint a kisalföldi megyeszékhelynek legfeljebb 20 millió forintig kellene viselni a költségeket.

15.33: Eredics Imre egyetért azzal, hogy kell egy védjegy, de az idegen nyelvre fordításnál figyelni kell, hogy az előváros szónak ne legyen negatív felhangja. Borkai Zsolt jelzi, hogy filharmonikus zenekar bekerülhet a felsorolásba. A testület egyhangúlag fogadja el az előterjesztést.

15.31: Ottófi Rudolf szerint kell egy védjegy (az előváros), ami feltüntethető a 2010-es programokon.

15.29: Serfőzőné Tóth Andrea kulturális csoportvezető elmondta: limitálva van, egy-egy város hány programmal csatlakozhat Pécshez, így újabbak felvételére nincs lehetőség.

15.25: Németh Viktor (Fidesz) a Győri Filharmonikus Zenekar bevonását javasolta. Eredics Imre (MSZP) hasonlóról beszélt, mondván: jó lenne, ha más rendezvények, résztvevők is csatlakozhassanak. Jelezte: nem ért egyet azzal, hogy Győr kulturális előváros lenne, szerinte Péccsel egyenrangú.

15.22: Szabó József, a Magyar Demokrata Fórum frakcióvezetője az előterjesztés támogatásáról biztosította a közgyűlést. Borzasztónak nevezte, hogy nagyon rossz hírek érkeznek Pécsről, és hogy az ország az ilyen lehetőségekkel sem tud élni.

15.20: Ottófi Rudolf alpolgármester (KDNP) mindenkit figyelmeztetett, hogy ma van a Magyar Kultrúra Napja. Mindezt annak kapcsán tette, hogy a testület arról tárgyal: bejegyeztesse a Győr Európa Kulturális Elővárosa védjegyet a Magyar Szabadalmi Hivatalnál, a Pécs 2010 projekthez kapcsolódva. A Győri, a Szegedi és a Pécsi Balett jövőre közösen mutatja be Dante Isteni színjátékát, de a Mediawave Fesztivált, a táncfesztivált, a gyerkőcfesztivált és a Múzeumok Éjszakáját kívánja bevonni a programba.

15.16: A közgyűlés 45 millió forinttal kívánja támogatni a Széchenyi István Egyetem 270 férőhelyes parkolóházának építését. A mintegy félmilliárd forintos beruházásra az európai uniós támogatásból, hozzávetőlegesen két és fél milliárd forintból megépülő könyvtár és tudásközpont miatt van szükség.

15.12: A képviselők megfogadták, hogy ma rekordot döntenek, és mindenki hazamegy a 4 órás busszal. Most egyhangúlag hatályon kívül helyezték a luxusadó-rendeletet. Nem is tehettek mást, miután az Alkotmánybíróság tavaly decemberben alkotmányellenesnek találta és megsemmisítette a luxusadóról szóló 2005-ös törvényt.

15.10: A Győri Ipartestület helyett az önkormányzat működteti a városi taxi drosztokat – döntött a képviselő-testület. A taxiállomásból összesen 49 van a vasútállomásnál, az Aradi vértanúk útján, a Tihanyi Árpád úton, a Lajta utcában, a Jereváni úton, a Mátyás téren, a Szent Imre úton és a Kodály Zoltán úton. Ezek igénybevételének díja nem változik: 30 ezer forint plusz áfa marad kocsinként évente. Az országban nagyon eltérőek az árak. Miskolcon például csak 9600, Pécsen 10.800 forintot kérnek (áfa nélkül) az önkormányzatok, míg Nagykanizsán 36 ezret, Szekszárdon 100 ezret. Az előterjesztésből kiderült, hogy minderre amiatt volt szükség, mert az ipartestület 2008. december 31-i hatállyal felmondta a szerződést, miután a taxisok korábban aláírásokat gyűjtöttek a változtatásért.

15.08: Ferenczi Tamás hivatalosan is bejelentette, hogy kilép a Pro Urbe-frakcióból, Borkai Zsolt meg azt, hogy tudomásul vette, és ezzel megszűnt a frakció.

15.07: Megkezdődött a közgyűlés, 28 képviselővel. Félő, olyan rövid lesz az ülés, hogy megmaradnak a kék teremben felhalmozott szendvicsek.

14.56: Ferenczi Tamás az ülés előtti sajtótájékoztatón bejelentette, hogy kilép a Pro Urbe Egyesületből és a szervezet frakciójából. Utóbbi így megszűnik, tekintve, hogy egyedül Bárány István alkotja, ami a szervezeti és működési szabályzat értelmében nem elég egy frakcióhoz. "Az általam ismert becsület nem engedi, hogy indokaimat alaposabban részletezzem" - mondta Ferenczi, aki függetlneként tevékenykedik tovább, a jövő héten pedig Szövetség Győrért Egyesület néven új lokálpatrióta egyesületet alapít. Elképzelhetőnek nevezte, hogy ez a civil szervezet indulni fog a 2010-es önkormányzati választáson. A Pro Urbe 1994-től képviseltette magát frakcióval a győri közgyűlésben, 1994 és 2002 között Jungi Csaba, 2002 és 2006 között Dömötörné Holeczky Judit személyében alpolgármestert is adott.

Olvasóink írták

 • 5. FB 2009. január 23. 13:33
  „Dehogy, a közgyűlés nem kötelesség, csak lehetőség. "Döntsek ma a szavazóimat érintő kérdésről vagy nem érdekel és hazamegyek eljátszva hogy megsértődtem?"”
 • 4. Csabazs 2009. január 23. 04:05
  „A kis durcik!:-)))

  És aki idő előtt elmegy levonják a fizetéséből vagy kirúgják,mert egy egyszerű polgárral ezt csinálnák!:-x”
 • 3. FB 2009. január 23. 00:16
  „"A képviselők megfogadták, hogy ma rekordot döntenek, és mindenki hazamegy a 4 órás busszal."

  Tiszta óvoda.”
 • 2. Primax 2009. január 22. 21:32
  „Jó, jó, de mi lett a szendvicsekkel ?”
 • 1. MTT 2009. január 22. 15:25
  „Ezek a közgyűlések olyan istenien izgalmasak....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orgazdát is fogtak

Pannonhalma - Bérelt furgonnal szállították el az épülő házakból ellopott anyagot azok a… Tovább olvasom