Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Győr eddig minden pályázatot megnyert

A panel- és blokkházak energiatakarékos felújítására április 4-én hirdette meg régi-új programját a kormány.

Már pályázható a hatmilliárd forint az államkasszából – tudtuk meg a lakás- és építésügyi hivataltól. Az önkormányzatok szerint nem ez az összeg a lényeges, a települések költségvetése és a magánszemélyek anyagi lehetőségei befolyásolják a lakásfelújítások betervezését.
Az iparosított technológiával épült lakóházak – panel- és blokkházak – energiatakarékos felújítására április 4-én hirdette meg régi-új programját a kormány.

A feltételek nem változtak

– A Pénzügyminisztérium megadta az engedélyt, már lehet benyújtani pályázatot, a „panelprogram" megnövelt állami forrással elindult – nyilatkozta lapunknak Várnai Iván, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal kommunikációs igazgatója.

A feltételek nem változtak az előző évekhez képest, egyharmados önkormányzati és ugyanennyi társasházi tőke szükséges ahhoz, hogy további egyharmaddal a kormány hozzájáruljon a felújításhoz. Az önerő igazolásával a legalább tíz lakásból álló lakóközösségek pályázhatnak. Kölcsönhöz folyamodók banki szándéknyilatkozattal bizonyíthatják a beruházási költség rájuk eső részének meglétét.
– Ez lakásonként átlagosan – győri statisztika szerint – 400 ezer forint volt az előző évi pályázatokban – tájékoztatta lapunkat Tóthné Papp Terézia beruházási előadó.

A támogatás nyílászárók szigetelésére vagy cseréjére, tető-, illetve homlokzatszigetelésére, továbbá fűtés-, felvonó-, szellőzőrendszerek korszerűsítésére is igénybe vehető.

Tavaly 250 milliót fordítottak rá

– Győrben az elmúlt években a nyílászárócsere és a fűtéskorszerűsítés lehetőségével éltek a lakosok. Eddig minden benyújtott pályázatot megnyertünk, 2003-ban 47-et, 2004-ben 37-et. A győri önkormányzat 2003-ban 224 milliót, 2004-ben 250 millió forintot fordított a panelházakban lakók támogatására – tudtuk meg a polgármesteri hivatal illetékesétől.

Minden évben tavasszal tárgyal a közgyűlés az e célra felhasználható összegről, őszig lehet a pályázatokat benyújtani az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatalhoz, döntés a tél folyamán születik sorsukról. Ez azt jelenti, hogy a benyújtott pályázatok mindig csak a következő évben kivitelezhetők, pozitív elbírálásuk esetén is.

Nem luxusigények kielégítésére

A panel- és blokkházakban az évek múlásával egyre több műszaki probléma jelentkezik. A korszerűsítés nem luxusigények kielégítését szolgálja, hanem a rezsiköltségek csökkentésének és a felújított lakások értéknövelésének eszköze. Megyénkből nem minden város tudja biztosítani költségvetéséből a rá eső egyharmadnyi részt, ahogy a lakóközösségekben élő családok között is gyakran akad olyan, mely még a hitelfelvételt sem engedheti meg magának.
– A közeljövőben ezekre a problémákra szeretnénk kormányzati részről megoldást találni – tájékoztatta a Kisalföldet Várnai Iván.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötéves a mentőállomás

Mentők napjával ünneplik a pannonhalmi mentőállomás fennállásának 5. évfordulóját. Tovább olvasom