Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Győr célja a régió európai jelentőségű központjává válni

2030-ig szóló fenntarthatósági programot fogadhat el pénteki ülésén a győri képviselő-testület, ez négy pillérben összegzi a megyeszékhely stratégiai céljait.

Az önkormányzat honlapján olvasható, Borkai Zsolt (Fidesz) polgármester által jegyzett, a képviselő-testület városstratégiai bizottsága által egyhangúlag támogatott előterjesztés szerint a most 130 ezer lakosú megyeszékhely 2030-ban a régió európai jelentőségű, sikeres, meghatározó szellemi és gazdasági-szolgáltató központja lesz.

Mint írják, az ehhez vezető út egyik eleme, hogy Győr váljon meghatározó szellemi központtá az oktatás és a kultúra értékteremtő hatásaira építve. Ennek eszköze a Széchenyi István Egyetem fejlesztése, az innováció elősegítése, Győr kulturális kínálatának fejlesztése, valamint korszerű szakképzési rendszer működtetése.

A második pillér az előterjesztés szerint az erős, több lábon álló, versenyképes gazdaság kialakítása, amelyben szerepet kap az autógyártás beszállítói hálózatának fejlesztése, erősítése, az üzleti infrastruktúra adottságainak fejlesztése, térségi szolgáltató központ létrehozása, az egészségipar infrastruktúrájának fejlesztése, a turisztikai szolgáltatások bővítése, a tudásipar fejlesztése, támogatása, továbbá a gazdasági partnerségépítés.

A program harmadik bástyája az összetartó, aktív, egészséges közösségek létrehozásának, működésének támogatása. Ennek elemeként említi a dokumentum az ifjúság szabadidős, sport- és kulturális tevékenységeinek támogatását, a programkínálat bővítését, az időskorúak tartalmas életének biztosítását, a sport kiemelt támogatását, a közhasznú munkát végző egyházi és civil szervezetek támogatását.

Negyedik elemként jelölik meg, hogy "élhető európai várost" teremtsenek kiváló természeti és épített környezeti minőség biztosításával. Itt említik a közösségi terek megújítását, a parkok, zöldfelületek újraértékelését, magas építészeti minőségi követelmények megfogalmazását, a közlekedés fenntartható fejlesztését, de a felszíni vizek védelmét, a vízpartok megújítását is. E pontban kap helyet a fenntartható városi energiastratégia készítése és megvalósítása, a természeti környezet védelme és a leszakadó területek komplex felzárkóztatása, a városrehabilitáció is.

Olvasóink írták

 • 6. urbaniastapista 2011. január 31. 10:55
  „Kicsit komolyabb elszánás nem ártana:
  http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2011/01/31/mi_var_rank_a_csucson_tul/2/#szoveg”
 • 5. fióka 2011. január 27. 14:41
  „2030-ig szóló fenntarthatósági programot fogadhat el pénteki ülésén a győri képviselő-testület, ez négy pillérben összegzi a megyeszékhely stratégiai céljait. -->uram isten hol lesznek ezek már akkor (ha van igazság a sitten)”
 • 4. elemér 2011. január 25. 01:51
  „Én azt hiszem hogy a város olyan drága lessz hogy onnan az emberek kiköltöznek.”
 • 3. piroskaésabarkasz 2011. január 24. 20:20
  „Nem lesz leányálom.Pozsony már Párizs GDP szintjénél tart!Azt nézve,ho gy a Csehszlovák érában a szlovákok a nyersanyag kitermelők,a csehek a késztermék előállitók voltak a fejlődés csodálatra méltó!!”
 • 2. egyharmad 2011. január 24. 19:07
  „Szinte biztos vagyok benne,hogy siker koronazza majd Borkai ur es "Koma(nara)ncs" követöi faradozasat.

  Es ha figyelembe vesszük azt az apro tenyt is,hogy Györ Varos cigany lakosainak a szama

  2028- ig varhatoan meghaladja majd a 72000 föt, kijelenthetem teljesen biztos vagyok benne!”
 • 1. Jandex 2011. január 24. 12:31
  „"Az önkormányzat honlapján olvasható, Borkai Zsolt (Fidesz) polgármester által jegyzett, a képviselő-testület városstratégiai bizottsága által egyhangúlag támogatott előterjesztés szerint a most 130 ezer lakosú megyeszékhely 2030-ban a régió európai jelentőségű, sikeres, meghatározó szellemi és gazdasági-szolgáltató központja lesz."
  Ez a beszéd,merjünk nagyot álmodni!:))) /versenyen sem úgy indulunk,hogy úgyis mi leszünk az "uccsók"!/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázrobbanás: már négyen őrizetben

Újabb két embert vett őrizetbe a városi rendőrkapitányság a Győrben kedden történt gázrobbanással… Tovább olvasom