Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Győr biztos Audi-hídfőállás

Győr - A világ autógyártásának három meghatározó személyisége vendégeskedett szerdán Győrben. Dr. Martin Winterkorn, a Volkswagen, Rupert Stadler, az Audi és dr. Wendelin Wiedeking, a Porsche első embere vett részt az Audi AG Magyarországra kihelyezett felügyelőbizottsági ülésén.
A téma az Audi jövője volt. A tanácskozásnak némi pikantériát adott, hogy Németországban harc zajlik a Volkswagen birtoklásáért a wolfsburgi cég és a Porsche között, Winterkorn és Wiedeking szembenállása a német lapok első számú témája.

Talán ezzel is magyarázható, hogy a győri Audi története során először lezárta kapuit a nyilvánosság előtt, a gyárba sem újságírókat, sem fotóriportereket nem engedtek be. Információnk szerint a felügyelőbizottság ülése előtt a mobiltelefonokat is le kellett adni, mivel Wiedekinget egyszer már megpróbálták lehallgatni. 

Péri pillanatkép: Wendelin Wiedeking és Martin Winterkorn különböző időben, különböző gépre szállt az Audi AG felügyelőbizottsági ülése után.Fotó: H. Baranyai Edina
Péri pillanatkép: Wendelin Wiedeking és Martin Winterkorn különböző időben, különböző gépre szállt az Audi AG felügyelőbizottsági ülése után.Fotó: H. Baranyai Edina


Mivel a győri Audi semmilyen információt nem adott a felügyelőbizottság üléséről és a részt vevő személyiségekről, a Kisalföld egyéb forrásokból tájékozódott. Megtudtuk, hogy kedden este Budapesten a három autógyár vezetője együtt vacsorázott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. A hírt Martin Winterkorn VW-vezér is megerősítette, amikor felszállás előtt a Kisalföld újságírója arról kérdezte, miről volt szó a miniszterelnökkel elfogyasztott vacsorán.

– Magyarország jövőjéről – adta a tömör választ a Volkswagen első embere.

A VW és a Porsche szembenállása a péri repülőtéren is érzékelhető volt. A felügyelőbizottság ülése után elsőként a Porsche első embere jelent meg a reptéren. Meglepő módon egy Audi A8-as hátsó ülésén foglalt helyet, felvezető kocsija egy rendőrségi TT volt. Wiedeking rögtön beszállt a gépbe, s Stuttgart felé vette az irányt. Háromnegyed órával később vagy húsz A8-asból és A6-asból álló flotta érkezett Pérre. A harmadik kocsiban foglalt helyet Martin Winterkorn, aki lapunk munkatársát látva megállította az autót, az ablakot lehúzta, kezét nyújtotta és a tőle megszokott barátságos mosollyal közölte: „ismét bajnok lesz a Bayern München". Winterkorn a Bayern München AG felügyelőbizottságának is tagja.

Ezúttal azonban a sportról gyorsan a gazdaságra került a szó, s két rövid kérdést tettünk fel a VW-főnöknek. Ekkor hangzott el a bizonyos mondat arról, hogy a magyar miniszterelnökkel Magyarország jövőjéről beszélgettek. Arra a kérdésre pedig, hogy mi volt a téma Győrben, Winterkorn azt mondta: „Az, hogy az Audi hogyan tud tovább szárnyalni."
A repülőgépek hajtóműveinek zúgása közben elhangzott mondat beszédesebb, mint bármilyen sajtóközlemény. A Volkswagen-konszernhez tartozó Audi, ahogy eddig is, úgy a jövőben is Győrt tekinti magyarországi hídfőállásának.


További képekért kattintson ide! Fotók: H. Baranyai Edina

Porsche kontra VW
A Porsche a múlt héten jelentette be, hogy a VW-konszernben a tulajdoni hányada elérte a 35,14 százalékot, s ezzel a legnagyobb tulajdonos lett, amely még az idén ötven százalék fölé emeli részesedését. A Porsche-befolyás növelése ellen másfél hete negyvenezer VW-munkás tiltakozott Wolfsburgban, s az ötven éve érvényben levő VW-törvény megtartása mellett tüntetett. A Brüsszel által többször kifogásolt törvény szerint a magánrészvényesek csak húsz százalékig gyakorolhatják szavazati jogukat. A VW-törvény különleges jogokat biztosít a német államnak és Alsó-Szászországnak, ez utóbbi gyakorlatilag vétójoggal rendelkezik a konszernben.

A TT marad Győrben
A megyeszékhelyen olyan hírek terjedtek el az utóbbi időben, hogy az Audi a TT sportautók gyártását Győrből áthelyezné Tatabányára. A Kisalföld megbízható forrásból nyert információja szerint ezek a hírek teljességgel alaptalanok, a TT sportautó és az Audi A3 Cabriolet csakúgy, mint a múltban, a jövőben is Győrött készül.

Gyurcsány dicsérte az Audit
Daróczi Dávid a Kisalföld kérdésére megerősítette, hogy Gyurcsány Ferenc találkozott a szóban forgó vállalatok vezetőivel. A kormányszóvivő a témával kapcsolatban elmondta: a miniszterelnök a találkozón kifejtette, hogy milyen sokra tartja a VW-csoport tagja, az Audi magyarországi beruházásait és működését, illetve méltatta a cégcsoport szerepét a munkahelyteremtésben és a régió gazdaságának fejlesztésében. A miniszterelnök egyúttal kifejezte azt is, hogy Magyarország örömmel látná, ha a VW-csoport további beruházásokat hajtana végre hazánkban. Az Audi részéről a magyar féllel kapcsolatos elégedettségüknek adtak hangot, jelezvén, hogy a magyar kormány korrekt, kiszámítható partner.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. ogee 2008. szeptember 28. 15:50
  „Meg ha tudnatok, hogy milyen $ arakert kelnek el Audik az U S A-ban.”
 • 41. MELÓS 2008. szeptember 28. 12:08
  „GYALÁZAT AMI AZ AUDI GYÁRBAN FOLYIK,AZ A SZITÚ HOGY ERRŐL A
  MÉDIA,SAJTÓ SEMMIT SEM TUD! A MUNKA BIZTONSÁGI FELŰGYELETNEK LENNE MIT VIZSGÁLNI,CSAK AKARNI KELL!!!!!!!!
  AZ EMBEREK ÁTLAG 1 TŰKŐR ÁRÁÉRT DOLGOZNAK KEMÉNYEN,EBBEN A RABSZÓLGA GYÁRBAN./KŰLSŐ,V.BELSŐ VISSZA PILLANTÓ/.NA ENNYIT AZ AUDIRÓL!!!!! NA MI A VÉLEMÉNYE ERRŐL AZ ILLETÉKES
  ELVTÁRSAKNAK????? AMÚGY MINDEN OLYAN ILLETŐT JÓL POFÁN KELL VERNI AKI CSESZTETI A MELÓST. A MELÓS KERESI MEG A LOVÉT A KŐCSŐG FŐNŐKNEK,MEG A TŐBBI GERINCTELENNEK.”
 • 40. érdemes elolvasni 2008. szeptember 26. 16:45
  „Széles Gábor, a Kisgazda Polgári Egyesület (KPE) vidékfejlesztési konferenciáján, gazdaságfejlesztési programját ismertetve hangsúlyozta: a legfontosabb gazdasági feladatnak a foglalkoztatottság növelését tartja. A rendszerváltás után megszűnt munkahely közül, csak mintegy 300 ezret teremtettek újjá a multinacionális cégek, ezért még legalább 1 millió állás létrehozására van szükség - fejtette ki.

  A szellemi elit "elhülyülését" mutatja Széles Gábor szerint, hogy a kormányok 2-20 millió forinttal támogatják a multinacionális cég egy főre eső munkahelyteremtését, miközben vidéken elegendő lenne 200-300 ezer forint befektetése egy álláshely létrehozásához.

  Hozzátette: a néhány hónapon belül nyilvánosságra kerülő programjában nagy hangsúllyal szerepel a "cigány kérdés" is, mivel, a Magyarországon élő mintegy 1 millió roma felzárkóztatása nélkül nem lehet tartós gazdasági növekedést elérni.

  Széles Gábor szerint azokra az eddig elhanyagolt gazdasági erőforrások fejlesztésére is nagy szükség van, amelyekben Magyarország világviszonylatban is versenyképesnek számít. Ilyen kiaknázatlan gazdasági lehetőségek rejlenek szerinte a geotermikus energiában, az élelmiszeriparban és az ország vízkészleteinek mezőgazdasági és turisztikai hasznosításában.”
 • 39. volt audis 2008. szeptember 26. 08:09
  „Nem messze az auditól, de nem az audinak dolgozik. Itt nem írom ki a nevét.”
 • 38. egy a f 2008. szeptember 26. 07:38
  „37-es
  És ez hol van?”
 • 37. Volt audis 2008. szeptember 26. 06:52
  „Audis feleségnek!
  Megértelek, a kényszer nagy úr! Váltani nem egyszerű, főleg ha meg van kötve a kezed!Én nem bánom, hogy leléptem. Igaz húszezerrel kevesebb a pénzem, a prémium se annyi, de a béren kívüli az több mint az audiba. Ja, és egy műszak, hétvége meg szabad!”
 • 36. 35-nek 2008. szeptember 26. 03:31
  „Ez így igaz szó szerint ahogy leírtad. És ez csak egy töredék! Én bizony megvásároltam,hogy leléphessek! Jól tettem!”
 • 35. egy ember a karikagyárból 2008. szeptember 26. 01:05
  „Én ebben a gyönyörű gyárban dolgozok már jó ideje. Nem tudok szabadulni mert határozott idejű szerződés köt. Egyébként már mindenkivel ilyen szerződést kötnek. Hiába találtam azóta jobb munkát, nem tudok felmondani mert akkor vissza kell fizetnem a szerződésből hátralévő időm (havi 110.000-rel számolva). Az meg nem megy olyan könnyen. Így hát nincs más választásom mint hogy bemegyek és minden nap az undort magamba folytva végzem a dolgom és számolom a hátra lévő napjaimat. Undorító ez a gyár. Itt 24 órás a munka. 8 órát dolgozok, 16-ot meg nyögök mert fáj mindenem...
  Kíváncsi lennék hogy arról miért nem írnak az újságban hogy nemrég rosszul lett egy külső céges dolgozó és a villogó mentőt nem engedték be a portán. Előbb beért a mentős a hátán a táskájával futva, mint a mentőautó mert hát a biztonsági szolgálat átvizsgálta befele menet az szirénázó mentőautót(!). Jah és persze az üzemorvos a környéken sem volt. De tudnék még sok ilyen és hasonló példát mondani. Pár hónapja például baleset történt és folyt a vér az egyik munkás fejéből és mi volt a főnök első kérdése: "Ugye tudsz még dolgozni?" Meg már eleve milyen gyár az olyan ahol statisztikát vezetnek az emberek egészségi állapotáról? Hogy felhívnak táppénz alatt hogy menjek be mert rontom a statisztikát.... Ki nem sz*rja le?
  Szó szerint ki kell magad vásárolnod hogy felmondhass.”
 • 34. load 2008. szeptember 25. 23:14
  „27. Valaki
  Ahhoz neked ott fent kissé túl kevés van.
  A tényeket először is ismerned kellene, hogy meg tudd hamisítani.
  Churchill meg már a Lipóton sem lehetsz.
  Bezárták.”
 • 33. egy audis feleség 2008. szeptember 25. 21:56
  „30-as Bocsánat elírtam :
  Azt nem mondtam ,hogy jól keres!

  31-es

  Tán irigyled a családi házat és az autót?
  Az autó nem céges. Keményen megdolgoztunk érte,nem az égből pttyant egyik sem .És lakás hitelről még nem halottál?
  29-es
  Ja és biztos irigyled a férjem havi 150 000 ft-os fizetését amiben a TK pótlék is benne van. 10 év után ez marha sok ugye?????
  Én már 3 évell ezelőtt is többet kerestem mint ő most ,pedig csak egy irodai alkalmazott voltam a gyes előtt. Igaz Pesten.”
 • 32. egy audis feleség 2008. szeptember 25. 21:44
  „31--es

  A TK mióta vezető???????
  8 általános? Ne magadból indulj ki.
  Ja ő nem cseszeget ,nem parancsol hanem KÉR. Még ha ezt nehéz is elképzelned.

  30-as
  Azt nem mondan hogy jól keres!!!
  Többször volt kint németben,tudja mit beszél.Ott nem ennyit dolgoznak mint itt.
  És nem kell sajnálni, én sem sajnálom, ő válsztotta.

  29-es
  akkor sokkal boldogabb lenne ,ha kirugnák ,hidd el és én is az lennék.
  És ne a saját feleségedből indulj ki.!!!!
  Én a gyes előtt többet kerestem mint ő most.

  28--as
  Igazad van lenne más.
  Azt mondod sok van ? Írj példát.
  De ne a NOKIÁt,mert az még rosszabb mint az audi.
  Ja ,és Ne olyat ahova csak esztergályosokat vesznek fel!!!!
  Mert azt tudom hogy nekik van jobban kereső munkahely mint az Audi,sőt nem csak jobban kersnek ,de 2 műszak van ,a hétvége nagyon ritka.
  De olyan is ahol a lovetta több ,de folyamatos műszak van.”
 • 31. Magor 2008. szeptember 25. 19:05
  „Audis feleség! Az urad meg szépen bejön a gyárba, és kamatostól visszaadja a melósnak! Amúgy gondolom hasonló műveltségi szinten van mint te, aki még írni se tud magyarul. ( 8 általános, vagy egy szakmunkásképzővel vezető beosztásban) Nincs is szebb mint amikor a hatalom párosul a butasággal!”
 • 30. luigi700 2008. szeptember 25. 19:00
  „audis feleségnek! A férjed nagyon jól keres ahhoz képest, hogy nem csinál semmit, csak cseszegeti a kintieket. Méghogy feleannyit dolgoznak kint, mint ő! Ezt meséld annak aki elhiszi, Ő majd biztos megsajnálja .”
 • 29. freny 2008. szeptember 25. 18:30
  „25-ös audis feleség! Akkor milyen idegbeteg lesz a férjed, ha kidurrantják az állásából, aztán egész nap otthon buzerálhat téáged, kisanyám, neked meg nem lesz mit költened a plázában.”
 • 28. volt audis 2008. szeptember 25. 18:20
  „audis feleségnek! De igen, sok! Ha nem lenne audi, lenne más! Eddig is volt, eztán is lesz!”
 • 27. Valaki 2008. szeptember 25. 18:07
  „14. load 2008.09.25. 13:03

  12. Valaki

  A leggyengébbek kedvéért:
  Magyarországon a rendszerváltás után a munkanélküliek száma csak 1992 és 1994 között haladta meg a félmilliót.
  Most 420 ezer.

  Na ne tessék mondani! Tudod én csak abban a statisztikáben hiszek, amit én hamisítok! Ismerős? :)))”
 • 26. egy audis feleség 2008. szeptember 25. 17:50
  „ja és nefeledjük el a prémiumot-13.havit-bérenkívüli juttatásokat .!!!!!

  ezt melyik cég adja ? nem sok”
 • 25. egy audis feleség 2008. szeptember 25. 17:44
  „én is utálom az audit.mert szinte sosincs itthon a férjem és tök ideg mindíg ,hogy mi lesz ha bemegy ,mivel cseszegetik.
  de sajnos még is csak szeretnem kell ,mert ha nem lenne akkor se kocsi se családiház nem lenne.,
  férjem 10 éve ott nyomja UTÁLJA de muszáj máshol nem keresne ennyit ( csak tk.)így sem sok . a kintiek sokkal többet kapnak fele annyi munkáért.
  ez van ,még mindíg jobb mintha munka nélküli lenne.

  ha tud valaki jobbat szoljon !!!!!!!!!!”
 • 24. No Audi 2008. szeptember 25. 16:56
  „Ezt a stabil és rendes munkahelyet egyetlen nap alatt úgy megszüntetnék mint a pinty! De valóban nem fenyeget ez a veszély, mert már Romániába,meg Szlovákiába se tud menni. Ugyanis ott már nem érik be ennyivel az emberek! Akik ömlengenek el sem tudják képzelni mi folyik ezen a rendes munkahelyen.Ezekre kéne rászabadítani a munkafelügyeletet! Csak ugyebár oda a lábukat se tehetik be! Pedig a Munka Törvénykönyvének egyetlen sora sincs betartva! De ki mer beszélni róla? Az a lényeg,hogy munkahely van, a megbecsülés meg a pénz nem számít!”
 • 23. load 2008. szeptember 25. 16:15
  „19. vörös g.eci
  Ismerjük mi egymást?”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Isteni színjáték - Világpremier 2010-ben

Kultúra - Pécs lesz Magyarországon 2010-ben európai kulturális fővárosa. A programsorozat szervezői… Tovább olvasom