Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Győr bérlakásokat adna el

Győr - Egy évtized elteltével újra tömegesen adna el bérlakásokat a győri önkormányzat – most viszont a forgalmi értékhez közeli áron. Amelyik bérlő nem kíván élni a lehetőséggel, nyugodtan megteheti.

A győri közgyűlés ősszel tárgyalja a város új bérlakásrendeletét, amelynek alapját a júliusi ülésen egyhangúlag elfogadott lakáskoncepció jelenti. Ennek alapján már most biztos: az önkormányzat szakít az utóbbi egy évtized hagyományával és bizonyos bérlakásokat – akár sok százat is – értékesíteni kíván a bérlőknek, társbérlőknek.

A Kisalföld Somogyi Tivadart, a közgyűlés egészségügyi, szociális és lakásügyi bizottságának elnökét kérdezte az elképzelés hátteréről. A politikus kifejtette: az önkormányzat tulajdonában mintegy ötezer bérlakás van, amelyek összértéke meghaladja a 30 milliárd forintot. Ez azonban inkább holt tőke, miután a bentlakók 71 százaléka határozatlan időre szóló bérleti szerződéssel rendelkezik, ami ráadásul örökölhető is. A bérlők egy részének ugyan saját tulajdonú lakása is van, mégsem akar megválni otthonától.

Somogyi Tivadar hozzátette: szeretnének megoldást találni arra a problémára, hogy a város lakásalapja gyakorlatilag kimerült, így számos fejlesztésre nincs forrás.

Emiatt gondolják úgy, hogy – a tervek szerint már 2008. január 1-jétől – értékesítenének bizonyos bérlakásokat, várhatóan a forgalmi értékhez viszonylag közeli áron.

(Ehhez tudni kell, hogy a kilencvenes évek közepén a lakástörvény értelmében sokan a forgalmi érték mintegy egynegyedéért vásárolták meg bérlakásukat.) A részleteket őszre dolgozzák ki, de a bizottsági elnök azt már most leszögezte: egyetlen bérlő feje fölül sem adnak el otthont, aki nem kíván élni a felkínált lehetőséggel, nyugodtan megteheti. Ugyanígy sarokpont, hogy bizonyos ingatlanok biztosan az önkormányzat tulajdonában maradnak. Ezek közé tartoznak a nyugdíjasházi, a garzonházi, a fiatalok házában lévő, az ingatlanfejlesztési célú területeken elhelyezkedő, valamint a városrendezési okból bontásra ítélt épületekben található lakások. Nem adják el az intézményi szolgálati lakásokat, illetve azokat sem, amelyeket tizenöt évnél nem régebben építettek vagy újítottak fel. Utóbbiak megtartását az indokolja, hogy ezek – miután kevesebb ráfordítást igényelnek – hasznot hoznak a városnak. (Az ötezer bérlakás fenntartására egyébként évi 1,2 milliárd forintot költ az önkormányzat, amely nem fedezi a tényleges költségeket.)

Somogyi Tivadar elmondta: a befolyó pénzt kizárólag a lakásellátás javítására fordítanák. Így például szó van arról, hogy szociális bérlakásokat vásárolna a város az igények kielégítésére, de a bevételből juthat ifjúsági építési telkek kialakítására, a lakást szerzők támogatására, valamint a megmaradó ingatlanok felújítására is.

Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sínen van az olcsópiac ügye

Győr - Végre elindult a győri olcsópiac – a volt bácsai piac – engedélyezési eljárása.… Tovább olvasom