Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Győr bemutatkozik Írországban

Győr - A Magyar Kulturális Fesztivál keretében április 16–20. között mutatkozik be Győr Írországban: Dublinban.
A delegációt Borkai Zsolt polgármester vezeti, vele tartanak a város, az egyház, valamint a kereskedelmi és iparkamara képviselői mellett a kulturális élet neves személyiségei is, így a Győri Balett művészei, a Bolero Fúvósegyüttes, Verebics Ibolya magánénekes, Balogh Eszter magánénekes és Rákász Gergely orgonaművész.

A városvezetők találkoznak többek között Dublin főpolgármesterével Eibhlin Byrne-nel, az ír Állami Turisztikai Hivatal igazgatójával, a kulturális, turisztikai és sportügyi államminiszterrel, valamint a vidékfejlesztési és kisebbségügyi miniszterrel. A kiutazó üzletemberek pedig a Chambers Ireland nemzetközi igazgatójával tárgyalhatnak. A találkozók egyben választ adnak arra is, hogy a kapcsolatépítésen túl milyen céllal utazik a győri küldöttség Dublinba.

A két ország kapcsolatának hátteréről: a győri bazilikában őrzött Könnyező Szűzanya-kegykép Győr egyik ismert és nevezetes szimbóluma. Az Ír Madonnaként is ismert kegykép több mint 300 éve köti össze az ír és a magyar nemzetet, általa a győri székesegyház az egyetlen olyan kegyhely Európában, amely közvetlenül az ír néphez és történetéhez kötődik.

Walter Lynch ír püspök 1653-ban menekült el a képpel a katolikusok üldöztetése miatt előbb Brüsszelbe, majd onnan Bécsbe. Ott találkozott Püsky János győri püspökkel, aki székhelyére hívta. Walter Lynch győri kanonok, majd segédpüspök lett, s Győrött is halt meg 1663-ban. Ekkor hagyta a székesegyházra a képet, amely 1697. március 17-én, Szent Patrik, Írország védőszentjének ünnepén vérrel könnyezett.

A gyermek Jézus fölé hajoló és imádkozó Szűzanyát ábrázoló kép kultusza ihlette a 2008-ban hagyományteremtő szándékkal megrendezett Ír–Magyar Fesztivált, ennek a folytatását jelenti a mostani látogatás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc vasútállomás az óriás-terepasztalon

Kunsziget - Több mint száz méter hosszú sínen, több összeépített terepasztalon menetrend szerinti… Tovább olvasom