Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Győr babafőváros lesz keddtől

A "babák fővárosa" lesz Győr keddtől, amikor megnyitják a XIV. Nemzetközi Babakiállítást a Zichy-palotában, a város több kiállítóhelyén pedig különböző korszakok játékait tárják az érdeklődők elé.
Keglovich Ferencné projektmenedzser az MTI érdeklődésére elmondta: a babakiállítást versennyel kapcsolják össze. A babakészítési verseny eredményeit a kiállítás megnyitóján hozzák nyilvánosságra.

A külföldi zsűritagok a csecsemőkre megszólalásig hasonlító úgynevezett reborn babákat és a porcelánbabákat bírálják, a hazai szakemberek pedig a textil- és a népviseletes babák megformálását és kidolgozását veszik górcső alá. A népviselet-történet területén évről évre más-más tájegység öltözködési szokásainak megjelenítését javasolják feldolgozásra a készítőknek a rendezők.

Az idei évre a baranyai svábok öltözetét ajánlották a babakészítők figyelmébe. A kiállításon a korábbi éveknél bizonyára több lesz a sportoló baba természeti környezetben, a másik ajánlott téma ugyanis a sport és a négy évszak megjelenítése volt. A versenyre nyolcvannál több babakészítő küldte el munkáit, ezzel is jelezve, hogy mind többen hódolnak ennek a kreativitást igénylő tevékenységnek. A hazaiakon kívül több külföldi babakészítő munkáit láthatják az április 8-ig látogatható bemutató vendégei.

A Mexikóban élő magyar származású Rochané Büdy Annamária a hagyományos győri rendezvény állandó résztvevője, idén is indítja maga készítette művészbabáit a megmérettetésen. Belgiumból is rendre elküldi munkáit az ugyancsak magyar származású Púp Éva. Ő a babakészítés legújabb divatjának hódol, úgy nevezett reborn babákat készít.

A Zichy-palota ingyenes programokkal, köztük babakészítési foglalkozásokkal, interaktív színházi előadással és filmvetítésekkel is várja a gyermekeket és a felnőtteket a bemutató időtartama alatt. A különlegesnek ígérkező program megidézi a múltat és ötleteket ad a holnap játékkészítői számára.

A régi idők játékait, a XIX.-XX. század fordulón divatos játékszereket, a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely gyűjteményének válogatását kamara-kiállításon vonultatják fel a Xántus János Múzeumban. A kortárs magyar iparművészek alkotta gyermekjátékokat pedig a Városi Művészeti Múzeum Magyar Ispita épületében tárják a látogatók elé. Ez a kiállítás azt mutatja be, hogy napjaink művészei milyen játékokat adnának szívesen a gyermekek kezébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útiterv: Győr után a Himalájára

Külső segítség – serpák és oxigénpalack – nélkül akar kimenni a Himalájára Várkonyi… Tovább olvasom