Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Győr az óriások földje lett

Győr - Több mint tíz bevásárlóközpont nyílt meg eddig Győrött, s közismert, hogy a sornak még nincs vége. Beszédes, hogy már kilenc éve is tüntettek a környezetvédők, pedig a pláza még csak a harmadik kereskedelmi óriásunk volt.

Örök kérdés, hogy elbír-e ennyi bevásárlóközpontot a város, és az örök közhely rá a válasz: nyilván igen, hiszen veszteségre – elvileg – senki nem építkezik. Már követni sem tudja az autós, s szinte megszokta a szeme, hogy mondjuk a 83-as főút mellett újabb és újabb építkezést lát.
Sorjáznak az újak

A napokban nyitotta meg itt kapuit a magát „sportóriásként" hirdető Decathlon, nem messze a nyáron nyílt élelmiszer-hipermarket, az Interfruct épületétől. Naponta több ezren hajtanak el a régi Pápai úton a már igen látványosan fejlődő Baumax-épület mellett, s kelet felé, a régi Baumax tőszomszédságában is tábla jelzi néhány hete, hogy itt lesz a Lidl élelmiszer-áruház. Akárcsak a Graboplast közelében, Jancsifaluban épülő Plus, úgy a Lidl is jövőre tervezi a nyitást.

E két társaság, a hasonló profilú Aldi-áruházlánccal együtt folyamatosan keresi információink szerint a győri helyeket az egyes városrészekben, de hivatalosan egyelőre csak a Lidl jelenlétéről tudunk beszámolni.

A győri Árkád. Fotó: Krizsán Csaba


S nem szóltunk még a Family Centerről: az egyszintes, többnyire bútor- és ruhaüzleteknek teret adó „kis Árkád" beruházói az új Baumaxszal átellenben, a régi „állatvásártéren" vásároltak telket. Tudomásunk szerint azonban egyelőre azért nem kaphattak építési engedélyt, mert ehhez előbb a közlekedésfejlesztési kérdésekről kell megegyezniük a várossal, hiszen a jelenlegi forgalmi csomópontot így újra kell gondolni. S nem tudjuk, mikor, de előbb-utóbb a Gardénia utódcégei által megvett területen is felépül a hivatalosan még nem nevesített Duna Center, amelyet – arculatát tekintve – szintén a plázához vagy az Árkádhoz tudunk hasonlítani. A látványterveket már bemutatták, s láthattuk, hogy a régi függönygyár bontási munkálatait is elvégezték, de pontos terveiket még nem nyújtották be a városnak.

Közlekedni is kellene

Emlékezetes, hogy már sorrendben a harmadik nagyberuházásnál, a pláza átadásakor is tüntetést rendezett a Reflex Környezetvédő Egyesület, mivel véleménye szerint a kereskedelmi központ elviselhetetlen forgalmat indukál. Elviseljük-e vagy sem, azóta már nyolc óriás nyitotta meg kapuit a megyeszékhelyen. Éppezért ösztönzi a város az újabb és újabb beruházókat arra, hogy a területért cserébe vegyenek részt a szükséges közlekedésfejlesztésben is – tudatta Révi Zsolt főépítész, aki a függőben lévő tervekről, elképzelésekről nem kívánt nyilatkozni, üzleti titokra hivatkozva. A főépítész véleménye erről az országosan példátlan dinamizmusról egyébként az, hogy a múlt tendenciáihoz képest ez normális, de más kérdés, hogy jövőbe mutató is-e az üzletláncok óriási területhódítása. Révi Zsolt ugyanis úgy véli: Nyugaton tíz évvel ezelőtt festett ugyanígy a nagyvárosok képe, s ma már igyekeznek a bevásárlóközpontokat a házhoz szállításra ösztönözni, ami lényegesen kevésbé terheli meg a közúti forgalmat.

Érzékeltetésképpen: míg nálunk harminc család indul el autójával egy-egy termékért, ott egy autó megy ki a harminc családhoz – mutat rá a főépítész és hozzáteszi: valószínűleg Magyarországnak is ez a jövője hosszú távon.

Nem kell, de oda járunk...

Arról egyébként, hogy a lakosság és a belvárosi üzletek hogyan reagálnak erre a korjelenségre, a főépítész két észrevétellel szolgált. Egyrészt félrevezető, ha a lakosság ellenzi a multik térhódítását, de közben „a lábával szavazva" sűrűn látogatja őket. Ami pedig a kis üzleteket illeti, Révi Zsolt szerint a hetvenes éveket idéző, 8-től 4 óráig terjedő nyitva tartással nincs esélyük, hogy versenyezhessenek, ezért célszerű lenne előbb-utóbb követniük a „nagyokat", akiknek a normál munkaidőn túli nyitva tartás az egyik legfőbb előnyük.


Bertleff András
Látványosan épül Győr negyedik barkácsáruháza, a második Baumax.
Krizsán Csaba
Megszokta a szemünk, hogy a 83-as főút mellett újabb és újabb építkezést látunk.

A kereskedelmi óriások sora mostanáig
Interspar hiparmarket: 1995. április
Metro áruház: 1997. május
Győr Plaza üzletközpont: 1998. szeptember
Baumax barkácsáruház: 1998. november
Praktiker barkácsáruház: 1998. december
Bricostore barkácsáruház: 1999. március
Tesco hipermarket: 2001. július
Kika lakberendezési áruház: 2006. április
Árkád üzletközpont: 2006. november
Interfruct élelmiszer-áruház: 2007. július
Decathlon sportáruház: 2007. november

Olvasóink írták

 • 5. kismadár 2008. április 05. 13:36
  „Az én ismeröseimnél azt tapasztaltam, hogy szivesen vásárolgatnak kinai üzletekben.
  Az az észrevételem, hogy most már 1-2 magyar cég is feltünteti a kinai üzlt szöveget közben egyáltalán semmivel sem olcsobb mint máshol, söt valami drágább is..
  Most már szerintem a gagyiért is fizetni kell mint a katonatiszt.”
 • 4. Egy elköltözött 2007. december 28. 20:57
  „Az Árkádban ugyanúgy kínai termékeket is árulnak, szinte minden osztályon. Az árak vetekszenek a bp-i nagy bevásásrló központokéval, minőség azonban már nem annyira helyt álló. Így a vevők többsége nem veszi meg a 36ezres köntöst.

  Kár, hogy ezzel egyidőben a Plaza szinte összeomlik.Ugyanakkor nincs egy normális üzletlánc, ahol elérhető áron lehetne vásásrolni lakásfelszerelési árukat. Itt is egy kicsit, ott is egy kicsit.

  Vezetőink pedig a régi szép Baross utcát tönkre tették a kínai műanyag-szeméttel.Szerintem nincs az országnak még egy ilyen városa, ahol 20-25 év alatt leredukálódott volna az oktatás, az ipar és a kereskedelm.
  Gratulálok!!!!”
 • 3. Nézelődő 2007. december 17. 22:03
  „Az Árkádban is találkoztam már kínai áruval, de nem kínai áron. Persze nem vettem meg. l”
 • 2. Plakátmagány 2007. december 17. 14:00
  „Ez azért félrevezető, mert ha minden áruházra kiírnák, hogy az itt kapható papucsok, konyhai,berregő kütyük, pulcsik a kies Kínából származnak, akkor nem maradna bolt, ahová az ellentábor szívesen térne be. Az a hülyeség, hogy kiírják ide vagy oda, hogy "kínai", de lehet, hogy tévedek és ők csinálják jól, mert ez a szó sokkal jobban vonzza a vásárlókat, mint gondoljuk. Azt mondjuk, fujj, de azért csak bemegyünk. Szóval az Árkádban se gondold, hogy a zokni vagy a turmixgép nem a távol-keletről származik. A gagyit meg nem kell megvenni, sem itt, sem ott, engem nem zavar.”
 • 1. FERGIE 2007. december 17. 11:27
  „Engem nem a nagy bevásárlóközpontok zavarnak, hanem a sok kínai gagyi üzlet, meg olyan helyek ahol az ember nem kap számlát!
  Kerülöm nagy ívben a gagyikat! érdekes, pl: Árkádban sohasem vettem még hamis parfümöt,rossz minőségű ruhát, vagy mérgező játékot a kisfiamnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tisztes ipar, a kifogástalan szolgáltatás ma is a legfonto

Győr - Idén sem lett könnyebb az iparosok munkája, túl sok az adminisztráció, s a gazdaság egész… Tovább olvasom