Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Győr, az ismeretlen látnivalók városa

Országosan és nemzetközileg alig ismert és rosszul bemutatott látnivalók, fesztiválok, kevés szálláshely – a most elkészült turisztikai koncepció szerint ezeken kellene javítani Győrben ahhoz, hogy fellendüljön az idegenforgalom.

Borkai Zsolt győri polgármester választási programjának hangsúlyos ígérete volt a városi idegenforgalom fellendítése. A cél az önkormányzat négyéves gazdasági programjába is bekerült, a megvalósítás első fontos lépcsője pedig a Budai és Barta Tanácsadó Kft. által készített turisztikai koncepció, amelyet holnap tárgyal a közgyűlés. A csaknem százoldalas dokumentum szinte minden területen azt állapítja meg: a lehetőségek adottak, csak éppen Győr nem használja ki azokat.

Kevés a konferenciaterem

Az állítást számos adat igazolja. A megyeszékhelyen több fesztivált rendeznek meg, s közülük a tavaszi fesztivál 20 ezer, a Győri Nyár 100 ezer vendéget vonz – sajnos azonban turistát alig, a látogatók 70 százaléka a városból, 30 százaléka a szűkebb ré- gióból jön. A Rába Quelle fürdőbe évente 400 ezren váltanak jegyet – 65 százalékuk magyar –, jóval kevesebben, mint más nyugat-dunántúli fürdővárosokban. A konferenciaturizmus akadálya, hogy Győrben csupán néhány szálloda rendelkezik rendezvénytermekkel és nincs nagy befogadóképességű rendezvényközpont.

A szakértők más területeken is találtak kifogásolnivalókat. Ugyan Győrt érinti az európai kerékpárút-hálózat egyik fő útvonala, az EuroVelo 6, de a Duna szlovák oldalán az infrastruktúra jobban kiépített és több turista veszi igénybe. A vízi turizmus fejlesztése elképzelhetetlen a folyók vízszintjének szabályozása nélkül.

Ismeretlen látnivalók

Általános problémának találták, hogy ugyan sok látnivaló van a városban, de nem eléggé ismertek. Erre az egyik legjobb – vagy inkább legrosszabb – példa a Káptalandomb, telis-tele mú- zeumokkal, műemlékekkel és olyan különlegességekkel, mint a kazamatarendszer vagy a Szent László-herma. Hasonlóan gyenge a barokk emlékek marketingje, az egész pedig egyáltalán nem áll össze egységes, eladható turisztikai „termékké". Ebbe a sorba tartozik, hogy a kft. tavaly decemberben közvélemény-kutatást végzett a Fővárosi Állat- és Növénykert látogatói között. E szerint a győri állatkert ismertsége mindössze 8 százalékos, miközben a miskolcié és a szegedié 11–11, a jászberényié 12, a nyíregyházié 22, a pécsié 32, a veszprémié 63. Annak ellenére van így, hogy a kiskúti vadasparkot tavaly már 145 ezren keresték fel – feltehetően inkább Győrből és környékéről.
A dokumentum elemzi a szálláshelyeket is. Győrben 22, zömében háromcsillagos szálloda várja a vendégeket, 647 szobával. A 24 panzióban 750 ágy van. Hiányoznak a magas kategóriájú hotelek és az ifjúsági szálláshelyek. Példaként szerepel a 700 lelkes Lipót, ahol négycsillagos szálló épült, ami fellendítette a panziók, a vendégházak és a kemping forgalmát is: évi 2200 vendégéjszakát regisztrálnak a szigetközi községben.

A koncepcióban néhány bosszantó apróság is olvasható. A tájékoztató táblák, térképek megújításra, egységesítésre szorulnak. Jelenleg nincs olyan ajándéküzlet Győrben, ahol a vendégek a városra, a környékre jellemző ajándéktárgyakat vásárolhatnának.

Konkrét ötletek

A kft. azt javasolja az önkormányzatnak, támogassa minőségi hotelek építését, a péri repülőtér fejlesztését, a Mosoni-Duna vízszintjének megemelését, készítsen marketingtervet és kulturális stratégiát. Az anyagban ennél konkrétabb ötletek is szerepelnek. Néhány ezek közül:

• A város kulturális és szakrális értékeinek többsége a Káptalandomb területén koncentrálódik: a bazilika, római kori sírkövek és kőmaradványok, középkori várbástyák, a Püspökvár alatt húzódó kazamatarendszer, kilátó, barokk épületek, köztéri szobrok, múzeumok találhatók itt. Szinte kínálja magát a lehetőség, hogy ezeket az attrakciókat összekapcsolják. Ehhez szükség van egy fogadóépületre, információs központra, ami akár az egykori Vaskakas étteremben is lehet.

• Az Egyházmegyei Kincstár gyűjteménye az Esztergomban található hasonló anyag mellett a legjelentősebb az országban. Egyik legértékesebb darabja a magyar nyelvre lefordított corvina. A kötet ugyan a szellemi világörökség része, de páncélszekrényben őrzik. A koncepció azt javasolja, mielőbb tegyék hozzáférhetővé a nagyközönség
számára.

• Győrben több, nemzetközi viszonylatban is jelentős modern kori művészeti gyűjtemény (Radnai-, Vasilescu-, Váczy Péter-gyűjtemény) van, amelyeket egymástól elszigetelten, esetenként nem megfelelő helyszínen állítottak ki. Ha a kollekciókat méltó módon, egy helyen, emblematikus épületben helyeznék el, európai hírűvé válhatna.

• Szükséges a Belváros és Újváros rekonstrukciója.

• A barokk imázs számos lehetőséget ad. Szervezhető „Barokk Győri Keksz" verseny a városi pékségek számára vagy barokk főzőverseny. A barokk esküvő jegyespárjának kiválasztása külön programként is megtörténhetne tavasszal. Az éttermekben egész évben lehetne barokk menü, barokk szakácskönyvvel.

• Új fesztiválok rendezhetők például a Szent László-kultuszra vagy – a Könnyező Szűz-kegykép miatt – az ír–magyar kapcsolatokra alapozva.
• A koncepció készítői szerint érdemes lenne újjáéleszteni a városi polgárőrség felvonulásának hagyományát. A díszegyenruhás szereplők zenés masírozása mindenütt nagy látványosság. Jó példaként a hasonló barokk belvárossal büszkélkedő horvátországi Varasd szerepel, ahol szintén tartanak őrségváltást a városháza előtt. Emellett a napóleoni hadisarc apropóján – melyet egészen 1845-ig kellett a városnak fizetnie – több újszerű látványosság alkalmazható: a Széchenyi téren felállítható egy nagy üveghordó, amibe a turisták pénzérmét dobva hozzájárulhatnak a hadisarc törlesztéséhez, vagy üzembe helyezhető egy éremnyomó automata, ami emlékérméket készít.

A vendégek száma nőtt, a vendégéjszakák száma csökkent tavaly Győrben. A kulturális és szakrális programokra érkező vendégek csak rövid időt töltenek a városban, a szálláshelyeket elsősorban üzletemberek veszik igénybe.

Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ökoportya katicától levelibékáig

Az ökoportyázók azért ülnek autóba, hogy a rali távjának teljesítése közben az ökológiai… Tovább olvasom