Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Győr a válság vesztese - közgyűlés élőben

Győr - Elfogadta a költségvetést a városi közgyűlés. 45 milliárd a főösszeg. Borkai Zsolt úgy véli, az önkormányzatok közül Győrt sújtja leginkább a válság. Az MSZP szerint sorra kérik a cégek az iparűzési adó befizetésének elhalasztását. Percről percre.

20.34: A közgyűlés zárt ülésen kitüntető címekről döntött. Díszpolgári címet ítélt oda dr. Barsi Ernő zenetörténésznek, néprajzkutatónak, a tanítóképző tanárának. Pro Urbe Győr díjat kap dr. Andréka Bertalan, a Petz-kórház nyugalmazott főorvosa, volt önkormányzati képviselő, Federmayer István, a Révai-gimnázium egykori igazgatóhelyettese, az intézmény baráti körének életre hívója, Prohászka Ottó, a Tutti Kft. ügyvezető igazgatója és a Gyárvárosiak Baráti Köre Egyesület. Az elismeréseket a március 15-i díszközgyűlésen adják át. Véget ért az ülés.

 

20.05: A közgyűlés felosztotta a 288 millió forintos önkormányzati versenysportkeret felosztását. A legtöbb pénzt, 112 millió forintot az Audi ETO KC női kézilabdacsapata kapta. A SEAT-Foton női kosarasai 41,6 millió, az ETO FC focistái 41,5 millió, a Vízisport SE kajak-kenusai 28,8 millió, az ETO férfi kézisei 24 millió forinthoz jutottak. Schreiner László sokallja a női kosárlabdacsapatnak juttatott "indokolatlanul magas" támogatást, ami szerinte nem teljesítményhez, hanem személyhez kötött. (Ezzel arra utalt, hogy a klub elnöke Szijjártó Péter.) Borkai Zsolt arról tájékoztatta a testületet, hogy a pénz felosztása a korábban egyhangúlag elfogadott sportkoncepció alapján történik. Megjegyzi, a klub 400 gyerekkel foglalkozik.

 

19.33: A testület kinyilvánította, hogy összevonná a Győri Fesztivál és Rendezvényszervező Irodát és a Családi Intézet, a jogutód az utóbbi lenne. Az elképzelésről még ki kell kérni a kulturális miniszter véleményét. Kun András (MSZP) azt kérdezte: mikor tárgyal végre a kulturális stratégiáról és cselekvési programról. Borkai Zsolt elmondta: egyszer már az oktatási és kulturális bizottság kibővített ülése elé került az anyag, hamrosan újra odakerül, és utána tárgyalja a közgyűlés.

 

19.21: A képviselők hozzájárultak ahhoz, hogy a Győri Evangélikus Egyházközség az 1948-as államosításig a tulajdonában volt Rába u. 54. és Bálint Mihály utca 51 szám alatti ingatlanok helyett a Kossuth utca 16. szám alatti épületet kapja meg kárpótlásként. Az önkormányzat egyúttal 58 millió forint kártalanítási igénnyel fordul a kormányhoz.

 

A közgyűlés szavazott, így a családsegítő szolgálat megkapta a Szigethy Attila út 109. szám alatt található C épületet.

 

19.19: Bárány István írásbeli kérdését tárgyalja a testület. A képviselő nem érti, a városvezetés hogyan utasíthatta el a gazdasági válságra hivatkozva a Radó-szigeti hősi emlékmű felújítását szorgalmazó civil kezdeményezést, miközben a munkálatok mindössze 10 millió forintba kerülnének. Borkai Zsolt válaszában arra hívta fel a figyelmet, a saját intézményeknek sem tudnak elegendő forrást biztosítani, és hogy a fejlesztésre közérdekű kötelezettségvállalás szervezhető. Bárány Istán nem fogadta el a választ.

 

19.16: A testület megszavazta Borkai Zsolt előterjesztését arról, hogy az önkormányzat idén is biztosítson támogatást a távfűtött lakások fűtésszabályozási, -korszerűsítési lehetőségének megteremtésére a kormány által meghirdetett Új Magyarország Lakás-felújítási Program majdani nyertes pályázataihoz. Az állami támogatás mértéke 50 százalék (de lakásonként legfeljebb 77 ezer forint), míg az önkormányzati támogatás 15 százalék, a lakossági saját erő 35 százalék lenne. Bárány István önkormányzati képviselő (Pro Urbe Egyesület) arra tett javaslatot, hogy az önkormányzati hányad mértékét 35 százalékra növelje a testület, míg a lakossági saját erőét 15 százalékra csökkentse, de mert így a tavalyi négynél több lakóközösség tudna indulni a pályázaton, és több állami pénz érkezhetne Győrbe, ráadásul mindez munkát jelentene a beruházásokat megvalósító kis- és középvállalkozásoknak is. Elképzelését a többség nem támogatta.

 

19.09: A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a játszótéri dohányzás tilalmáról szóló rendeletet. A jogszabály május 1-jén lép hatályba, és a közterületi játszóterekre vonatkozik. 30 ezer forintos bírsággal sújthatja a rendőrség és a közterület-felügyelet azt, aki az előírást megszegi.

 

19.00: Újra nekirugaszkodtak a képviselők. A testület elfogadta Győr idei költségvetését. A szavazati arány: 24igen, 9 nem, 0 tartózkodás.

 

18.51: A módosító indítványokról szavazott a testület. Egy kivétellel mind elbukott, így az MSZP "nagy csomagja" is. Bári Olga (MSZP) javaslatára egymillió forint jut a Győri Antológia megjelenésére. Kun András öt perc szünetet kért, hogy a szocialista frakció eldönthesse, elfogadja vagy elutasítja a költségvetési rendeletet.

 

18.44: Újra zajlik a közgyűlés.

 

18.11: Borkai Zsolt lezárja a vitát és 30 perc szünetet rendel el.

 

18.10: Dézsi Csaba András (Fidesz) azt kéri az MSZP-s képviselőktől, segítsenek elérni a kormánynál, hogy a lefölözés összege a városban költődjön el.

 

18.08: Neupor Zsolt (MSZP) külön szavazást kér arról a javaslatról, miszerint a képviselői tiszteletdíjak csökkentéséből felszabaduló 25 millió forintot szociális kiadásokra költse a város. Borkai Zsolt szerint politikai ízű javaslatról van szó. Bejelenti: elkészült az a kormányfőnek szóló levél, amely arról szól, hogy az 1,7 milliárd forintos állami lefölözést ebben a nehéz helyzetben Győrben költse el a kormány.

 

18.01: Hajszán Gyula (KDNP) - a sajtópáholyból nézve a balszélen - örömmel konstatálja, hogy Szabadhegyen három utca is megújul idén. Példaértékűnek nevezi, hogy a város a költségvetés 1 százalékát biztosítja sportra. Külön kiemeli a Barátság park idei felújítását.

 

17.51: Ottófi Rudolf alpolgármester (KDNP) a tavalyi szép bácsai fejlesztésekről és az idei tervekről beszél.

 

17.48: Neupor Zsolt szerint ők nem akarják átírni a költségvetési tervezetet, hanem csak a finomhangolást végeznék el. Hangsúlyozza: célzott segítségre van szükség a vállalkozásoknak. Szerinte van fedezet az adócsökkentésre.

 

17.43: Kalmár Ákos (Fidesz) megismétli, hogy teljesen elfogadhatatlan a szocialisták adócsökkentési terve.

 

17.42: Simon Róbert Balázs alpolgármester (Fidesz) szerint az ország folyamatosan gyengülő pályán van, ilyen környezetben kellett a költségvetést elkészíteni, amely éppen ezért lett óvatos. A cél Győr pozícióinak megőrzése.

 

17.37: Schreiner László (MSZP) süteménnyel kínálja képviselőtársait. A szocialisták vesznek belőle, Mohos Péter (SZDSZ) visszautasítja az ajánlatot.

 

17.36: Németh Zoltán alolgármester az idei évről szólva azt mondja: lesz növekvő áfa, csökkenő önkormányzati bevételek, több szociálisan rászoruló, emelkedő kamatok, növekvő kintlévőségek. Vannak szóban megígért európai uniós támogatások, van teljes káosz és bizonytalanság. Mégis lesz a városban városüzemeltetetés, számos fejlesztés, sok kulturális rendezvény.

 

17.30: Bécsi Zoltán (MSZP) egy egy évvel ezelőtti kamarai fórumra emlékezteti a polgármestert, ahol Borkai Zsolt azon véleményére, hogy az iparűzési adó csökkentése nem jelent jelentős könnyebbséget, felhördülés volt a válasz. Borkai Zsolt erre nem emlékszik, de megerősíti a vállalkozások jelenlegi véleményét.

 

17.27: Újabb biztos igen: Szabó Jenő (KDNP) támogatja a költségvetést.

 

17.24: Hegyi Zoltán (MSZP) újra indokolja a Kun András által korábban ismertetett szocialista javaslatokat.

 

17.18: Ferenczy Lajos (MSZP) szerint a gyárvárosi általános iskolában nem szabad a több mint negyvenéves fűtési rendszerre, amit csak a vízkő tart össze, új kazánt kapcsolni. Kisebb gyárvárosi fejlesztésekhez kér pluszpénzeket.

 

17.09: Schmidt Péter (MDF) is köszönetet mond: ő a pinnyédi és a szigeti útfelújításokat említi meg.

 

17.07: Sík Sándor (KDNP) Sághy Zsoltnak üzen azzal, hogy arról beszél, a szentiváni Vonal utat már 25 éve tervezik, és a szocialista városvezetés időszakában is meg lehetett volna építeni. Köszöni a városrész útjaira költött 400 millió forintot.

 

17.03: Bécsi Zoltán (MSZP) azt javasolja: a város ne adjon el önkormányzati garázsokat (ebből 100 millió forint bevétellel számol a büdzsé), mert úgy érzi, hogy a város az egyik aranytojást tojó tyúkját vágná le. Visszautal Borkai Zsolt korábbi példájára (egy közepes cégnél az iparűzési adó kulcsának csökkentése csak 1,2 millió forintot jelentene): szerinte ez az összeg egy megmunkálógép induló lízingrészletével egyezik meg. A polgármester fenntartja álláspontját, és elmondja: az elmúlt napokban több jelentős helyi vállalkozás vezetőjével tárgyalt, akik úgy vélik: igazi segítséget az jelentene, ha az iparűzési adót ne a tavalyi teljesítmény alapján kelljen megfizetni.

 

16.57: Szabó József (MDF) bejelenti, hogy az MDF támogatja a költségvetést. Óvatos, konzervatív - ezeket a jelzőket használja a büdzsé kapcsán. Egyetért a mikrovállalkozások 150 millió forintos támogatásával, a szociális háló erősítésével. Kezelhetőnek nevezi az intézmények működésére szánt összegek csökkentését. "Kikerülhetetlen, hogy a közszférában a hatékonyság növekedjen. Ennek a megjelenését nem látjuk a költségvetésben" - jelenti ki.

 

16.49: Kalmár Ákos, a pénzügyi bizottság fideszes elnöke fontosnak nevezi hogy a nagyberuházások benne vannak a költségvetésben, és hogy nincs szó a város eladósításáról. Kun Andrásnak mondja: 2009 nem hasonlítható 2008-hoz, mert ez az év sajnos a válság jegyében fog eltelni. Nem érti, az MSZP miként gondolja, hogy egyszerre csökkentene bevételt (az iparűzési adó kulcsának lefaragásával) és növelne kiadást (az egymilliárd forintos kerettel). A szocialista javaslatokat elrugaszkodottnak nevezi.

 

16.41: Schreiner László (MSZP) bejelenti, hogy támogatja az MSZP javaslatait.

 

16.39: Borkai Zsolt amiatt bírálja az MSZP javaslatát, mert a bevétel nagy részét azáltal növeli, hogy a zárszámadásból előre elkölt 1 milliárd forintot, ami tartalékot, mozgásteret jelentene az önkormányzatnak. Jelzi: nem tudja befogadni a módosító indítványt.

 

16.37: Kun András szól szocialista vezérszónokként. Bölcsnek nevezi a tartalékok növelésére irányuló törekvést. A főösszeg 1,8 százalékát érintő csomagra tesz javaslatot. Ennek lényege: 1 milliárd forintos, munkahelymegtartást szolgáló alap közép-, kis- és mikrovállalkozások részére; 351,5 millió forintos szociális háló a munkájukat önhibájukon kívül elvesztő munkavállalók és családjaik részére. "Ez a város, ne szégyelljük, a leggazdagabb" - mondja. Szerinte felelőtlenség stratégia nélkül osztalékot elvenni városi cégektől: javasolja, 500 milliót hagyjanak ott (a Győrhő kft.-nél). Indítványozza, hogy minden képviselő a pótlékairól mondjon le 2009-ben, ami 25 millió forintos megtakarítást jelentene.

 

16.26: Szabó Erik (Fidesz) elégedett: a körültekintően összeállított anyaggal, a tervezett lakóutcaprogrammal, panelfelújításokkal.

 

16.23: Bárány István (Pro Urbe) hangsúlyozza: a győri vállalkozásokat nem az iparűzési adó kulcsának mértéke, hanem a csökkenő rendelésállomány aggasztja. Szerinte óvatos a költségvetés - elképzelhető, hogy lehetett volna más -, de nem akad meg Győr fejlődése. Reméli, hogy a Széchenyi tér felújításához megérkezik az állami (valójában európai uniós és állami) támogatás. A Radó-szigeti hősi emlékmű felújítására kér 3 millió forintot az általános tartalék terhére.

 

16.15: Előrelátó, biztonságos a költségvetés - mondja Németh Viktor (Fidesz). Ő is örül: révfalui képviselő révén annak, hogy 2010-ben megépül az Új Bácsai út, és elkezdődik az új Mosoni-Duna-híd építése.

 

16.12: Horváth László (Fidesz) saját jubileumáról számol be: 15. éve a testület tagja. Megjegyzi, hogy képviselősége első tizenkét évében, a szocialista városvezetés alatt nem készült annyi játszótér, mint az utóbbi háromban. Ő is örül: a parkfelújításoknak, a szúnyogirtásnak, a kulturális rendezvényektől pezsgő városnak.

 

16.09: Gangl András a ménfőcsanaki óvodaépítést, az új részönkormányzati épület tervezését és a sportámogatást köszöni.

 

16.02: Bári Olga örül a tervezett Erzsébet ligeti játszótérnek, és az időseket támogató pénzügyi alap létrehozását kéri.

 

15.58: A győrszentiváni Sághy Zsolt (MSZP) a Vonal út megvalósítását, és több győrszentiváni fejlesztést szorgalmaz. Borkai Zsolt szerint a városrész nincs mostoha helyzetben.

 

15.53: Ferenczi Tamás (Fidesz) a legfontosabbnak azt tartja, hogy a szociális háló működtetésre 488 millió forint jut. Szerinte takarékos költségvetésről van szó, amely biztosítja a fejlődést.

 

15.51: Sík Sándor kereszténydemokrata frakcióvezető szerint a válság költségvetése van asztalon. Pozitívumként emeli ki a sport szánt 1 százalékot, a szociális kiadások magas hányadát, a szokottnál nagyobb tartalékot. Úgy véli, a számokban benne van a jövőkép, például a szakképzésre szánt összegekben, a kisvállalkozások támogatásában.

 

15.47: Borkai Zsolt szerint máris lenne további fedezete a vállalkozások támogatásának, ha az állam nem vonna el 1,7 milliárdot Győrtől. Példát hoz: van olyan száz embert foglalkoztató cég a városban, amely 6 millió forint iparűzési adót fizet. Esetében a kulcs 20 százalékos csökentése évi 1,2 millió forintot jelentene, ami egészen elenyésző, viszont az önkormányzat összességében több milliárd forintot veszítene. Megjegyzi: egyetlen olyan nagy bajban lévő vállalkozásnál sem volt, amelyik egy kanyi vasat is kapott volna az államtól.

 

15.43: Kun András (MSZP) párttársa a távol lévő Eredics Imre észrevételét olvassa fel. Elhangzik: tudják, hogy a polgármester asztalán sorakoznak a kérések az iparűzési adó befizetésének elhalasztására. Indítványa: csökkentsék a kiadásokat és az iparűzési adó kulcsát. Utóbbi nagy segítség lenne a győri iparnak, és számos munkahely megmenekülne. Szerinte az előrelátás hiányát bizonyítja, hogy osztalék címén majd másfélmilliárd forintot terveznek elvonni a városi cégektől.

 

15.35: Ecker Gyula (Fidesz) elmondja, hogy az ország adósságállománya 18 ezer milliárd forint, amiben még nincs benne a legújabb IMF-hitel 5 ezer milliárdja. Szerinte a szociálliberális kormánynak le kellene mondania. "Tőlük várni a kilábalást az álmodozás kategóriájába tartozik" - teszi hozzá. Mindez befolyásolja Győr lehetőségeit is. Úgy véli, a költségvetési javaslatból a felelősség tükröződik, mert figyelembe veszi a recesszió hatásait, ami miatt visszafogottabbak lesznek a fejlesztések.

 

15.28: Már az idei költségvetést tárgyalja a közgyűlés. Borkai Zsolt expozéjában a nehezedő gazdasági helyzetről beszél. Szerinte a 14 milliárd forintos iparűzésiadó-bevételi terv optimista, mert sok helyi vállalkozás megrendelésállománya 20 százalékon ketyeg. Megjegyzi, hogy csak az áfa 20-ról 23 százalékra emelése 400-500 millió forint pluszterrhet jelent a városnak. A büdzsé szerinte a stabilitásról szól. Örömét fejezte ki, hogy 150 millió forintos keretet nyitnak a mikro- és kisvállalkozások munkahelymegtartásának és -teremtésének támogatására. Megemlítette a szakképzési rendszer átalakítását is. Sokallja a Győrtől az állam által lefölözni tervezett 1,7 milliárd forintot.

 

15.18: A közgyűlés már el is fogadta a tavalyi költségvetés módosítását, amire az előirányzatok 2008. negyedik negyedévi változása miatt volt szükség. A bevételi és a kiadási főösszeg 47,9 milliárd forint lett, ami azért érdekes, mert az eredeti büdzsében, egy éve még csak 41,2 milliárd szerepelt. Kun András szocialista frakcióvezető ezt szóvá is tette. Borkai Zsolt polgármester ezzel szemben a takarékos gazdálkodásról beszélt, megköszönte azok támogatását, akik segítették a költségvetés végrehajtását. Megjegyezte: ő ugyan optimista szokott lenni, de úgy tűnik, hogy a gazdasági válság az önkormányzatok közül legjobban Győrt sújtja.

 

15.10: Elkezdődött a közgyűlés, 30 képviselő van jelen. Közülük az egyik Karczagi-Mészáros Zsolt ügyvéd, akit a Magyar Szocialista Párt múlt heti küldöttgyűlése a korábban a cigánygárda megalapítását javasoló, és emiatt mandátumáról lemondott Pádár László helyét foglalta el a testületben. Az új városatya most tette le az esküt.

Olvasóink írták

 • 8. értelem 2009. március 01. 19:25
  „antikomcsinak:Annyit azért illene tudnia,hogy azt a "lefölözést"amit itt elítél még Orbán találta ki és foglaltatta törvénybe.Persze erről a nagy sírás,rívás közben halgatnak mint az a bizonyos a fűben.Vajon miért?Nem tudom Ön mennyi idős?Én több mint 50-éve látom mi történt.Ön nem mond igazat,vagy csak az ismeretei hiányoznak.Amit a Széchenyi térrel csinálnak az csak azt mutatja mennyire korlátolt,hozzá nem értők a döntéshozók!Azt az értéket ami ott a felszín alatt van be kellene mutatni,de akkor 2010 -re nem lenne kész,ezért inkább mindent tönkre tesznek.Pedig világatrakció lehetne,egy valóságos időutazás az avar-kortól napjainkig.Ezt hagyják veszni mert választási évre és nem a város jövőjére koncentrálnak.Roszabbak az elődeiknél!”
 • 7. focci 2009. március 01. 12:40
  „Érdekes a labdarúgó utánpótlásra fordítható pénz elosztása. A Gyirmót dupla annyit kap mint a DAC ? Vajon miért ? Csapat ugyanannyi mindkét egyesületnél tudomásom szerint , azonos bajnokságokban ?”
 • 6. antikomcsi 2009. február 27. 07:21
  „Tudod a játszótereket kevesebb zséből is meg lehet oldani, mint utakat építeni. Lásd Gyurcsányéket, mhol autópálya és most úszik az ország az adósságban.
  A Széchenyi térnél meg húzza kormány a mézesmadzagot, kapunk támogatást szóban, de a píz nem jön, így nehéz. ( illetve milkliárdokat fölöznek le Győrtől a jogos állami juttatásokból , mert úgyis gazdag város )
  Kben a közlekedést igyekeztek gyorsítani. Ésszerűsítették a lámpákat, új kanyarodósávok, kiegészítő lámpák.

  Persze qrva sok dolog lenne még, de még csak 2 és fél éve vezetik a várost, a komcsiknak 50 plusz 12év jutott.”
 • 5. bussz 2009. február 26. 20:40
  „Borkaiék semmit sem csinálnak/tak még a városban!csak látszat dolgokat!!!pl a játszóterek felújítása,1-2 út felújítása, kivilágított zebrák Bácsán...ahelyett hogy az egész Bácsai utat végre felújítanák,mert katasztrófális állapotban van,vagy az Új Bácsai utat végre kiépítenék....de nem,a játszótér az előrébb való!
  reméljük azért a Széchenyi tér valamikor már végre megújul!!!az új híd megépül!!!valamikor....”
 • 4. varpeter 2009. február 26. 20:20
  „Teszek az egész közgyűlésre... bezzeg nem lehet kommentezni a K. (Kálányos? Kálámpár? Káriká?) Roland táskáért-nőt-földrerángató, összerugdosó, harapdáló mocsadékról szóló cikket! Éljen a sajtószabadság! Éljen a kisebbség - félelemben!!!”
 • 3. Primax 2009. február 26. 19:46
  „Milyen volt az a sütemény ?
  Legalább ez derüljön ki, mert a többi - ahogy olvasgatom - nem volt túl nagy durranás....”
 • 2. aTibi 2009. február 26. 19:25
  „Játszóterek, néhány út,------és? és nagy semmi!
  Nem lehet büszke a város vezetése, az elért dolgaira.

  Horváth László? --- egyre megalkuvóbb!
  A választóinak FÜRDŐT ígért, 14 -évig!---- egy éve "elfelejtette"!

  Köszönjük "kedves-képviselő úr"!”
 • 1. nocomment41 2009. február 26. 17:41
  „1. Kívánjuk a sajtó szabadságát, a censura eltörlését.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Retikülért rugdalt, harapott a 18 éves támadó

Győr - Az aszfalton húzta, rugdalta a sértettet, s hogy az a megszerezni kívánt táskát elengedje,… Tovább olvasom