Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Győr a múlté, most koldul a rendőrgyilkos

Győr - A most szabadult Tánczos Gábornál legfeljebb találgatni lehet, visszailleszkedik-e majd a társadalomba, lesz-e munkája. A volt rendőrgyilkos, Németh István esetében biztosabb a válasz: öt évvel a szabadulása után neki nem sikerült talpra állni, pedig Győrben még biztos háttér várta.

Bízz, amíg lélegzel! – öt évvel ezelőtt magabiztos, határozott és mosolygós volt Németh István, a hírhedt rendőrgyilkos, aki huszonkilenc évvel ezelőtt két társával, Soós Lajossal és György Józseffel egy rendőrt ölt meg embertelen brutalitással.

Társait kivégezték, őt  azért nem, mert az elkövetéskor mindössze 19 éves volt; életfogytiglani fegyházbüntetést kapott. Huszonegy év börtön után 2002-ben szabadult feltételesen, az idézett mondat is ekkor hangzott el tőle. Akkor győri munkahelyén nyilatkozott a Kisalföldnek, a többi mellett arról is, hogy a megyeszékhelyen biztos háttér várja, egy élettárs, akitől később közös gyermekük született.

Németh István szabadulása majdnem akkora hírverést kapott, mint most Tánczos Gáboré, s a kérdés 2002-ben is az volt, ilyen múlttal van-e még visszaút a társadalomba.

Több mint öt év telt el azóta, Németh győri munkahelyén még jól emlékeznek a férfire, akit néhány hónap után végül elbocsátottak. Németh Istvánnak apróbb kilengései voltak – munkaidőben például elment az autóját lemosatni –, de ezekből több is összegyűlt, ezek miatt döntöttek az elbocsátás mellett, s nem a börtönviselt múlt számított. Ezt azért hangsúlyozzuk, mert bár Németh az elmúlt években alig-alig nyilatkozott, de ha megszólalt, akkor a sorsáért mindig a priuszát okolta. „Vagy a múltam, vagy a betegségem miatt nem tudtam dolgozni. Egyszer egy rendőr felismert a munkahelyemen. Ki is rúgtak" – nyilatkozta 2006 októberében.

Ezek a mondatok az utolsók, amelyeknél még lehetett követni Németh életútját. Úgy tudjuk, győri élettársával szakított, a gyerektartást sem tudta fizetni. Németh egy ideig dolgozott kubikosként, malteresként, majd veremásóként is. Utoljára Budapesten volt munkája, jégkrémet, lufit, kürtőskalácsot árult a vidámparkban. Mikor onnan is távoznia kellett, közölte: bármilyen munkát elvállalna. A kárpitosszakma (amit Győrben is csinált) mindig csábító lehetőség volt számára, de el tudta magát képzelni biztonsági őrként is, vagy gyermekfelügyelőként. Ezek nem jöttek össze. Másfél évvel ezelőtt már egy roncsautó volt az otthona és saját elmondása alapján is koldult, hogy megélhessen. Feltételes szabadlábra helyezése 2010-ben jár csak le.

Ügyvédjével sokáig tartotta a kapcsolatot, bár információink szerint ez meglehetősen egyoldalú viszony volt: általában pénzt kért, s kapott is a jogi képviselőjétől. A jogász (akinek nevével és arcával a Zsanett-ügy kapcsán is lehetett találkozni) hónapok óta nem tud semmit Némethről.
Természetesen mi is kerestük a férfit, de mint írtuk, a győri szálat elvágta. Álljon itt azért még egy mondat tőle, ami Tánczosnak is tanulságos lehet: „Esélyt szeretnék kapni a társadalomtól. A jogtól már visszakaptam a szabadságomat, amit nemigen élvezhetek úgy, hogy gyakorlatilag egy vasam sincs."

Se lakás, se munka

A börtönből szabadulók többségének, főleg a hosszú idősöknek nincs hova menniük, írja Kádár András Kristóf a Büntetőpolitika „társadalmi érzületből" című tanulmányában. Hosszú idősöknek az öt éven túl börtönben lévők számítanak. Ezalatt szinte valamennyiüknek megszakad a kapcsolata a családjával, a szabadulás után sem lakása, sem állása nincs a többségüknek. A beilleszkedés kulcsfontosságú területein a büntetés-végrehajtás nem képes jogszabályban foglalt kötelességének eleget téve segíteni az elítéltnek, írja Kádár András. A büntetés-végrehajtásnak ugyanis segíteni kellene a szabadulónak, hogy lakhasson és dolgozhasson valahol.

Olvasóink írták

 • 5. ndr 2008. január 23. 11:56
  „Sértegetés helyett, véleményt nyilváníts! Milyen jogon feltélelezel: "hisz volna hóhér állásra bőven jelentkező akár az olvasótársaim közűl is!" Aki ilyeneket ír nincsenek olvasótársai. Ki vagy Te, hogy minősítessz? Kikérem véleményalkotó társaim nevében!
  A bűnözés tényét nem lehet elvitatni. Büntetés letöltése után én sem rajonganék, hogy cégemnél bűnözőt kell alkalmaznom. Az elkövetett bűn milyensége azért befolyásoló lehet.
  A gyilkosságot elkövetett büntetett előéletüek szabadonbocsátásakor történt nagydobra verés hozzásegít ahhoz, hogy az történjen, ami. Arról kellene többet tudósítani, hogy mi történt a meggyilkoltak ittmaradott hozzátartozóival, hogy legalább érezzék, hogy rájuk is figyelnek. Velük, áldozatokkal foglalkozik valaki?”
 • 4. Cseter János 2008. január 23. 09:10
  „Ha már egyszer eltörölték a halál büntetést akkor azok gondoskodjanak arról is, hogy az elitéltek a büntetésük letöltése után új lappal akár újy névvel és újy helyen élni tudjanak! Vagy állitsák vissza a halál büntetést,hisz volna hóhér állásra bőven jelentkező akár az olvasótársaim közűl is! Viszont biztos , hogy csukjával, hisz a nevet sosem adják az ilyenemberek a megnyilvánulásaikhoz, hát még a tetteikhez, még mit nem!”
 • 3. peZs 2008. január 22. 18:40
  „Talán a meggyilkolt rendőr családtagjai is érdemelnének pár sort, és némi segítséget, ezzel az oldalnyi gyilkossajnálattal szemben, hiszen az igazi vesztesek Ők és nem egy elvetemült ember, aki "szegény" nem bír visszailleszkedni.”
 • 2. colomano 2008. január 22. 15:07
  „Az ilyen Németh-félék cikket sem érdemelnek, nehogy esélyt...”
 • 1. Zoli 2008. január 22. 10:54
  „Van jó,és rossz példa is.Egy biztos:ha sok időt voltál benn,nincs ki támogasson-segítsen=elveszett ember vagy.Sok példát láttam,higgyék el.A bent töltött idő túl sok változást hozhat idekinn,ami még jobban megnehezíti a visszailleszkedést.Ha nem "érte meg" ülni (értsd:nem gazd.bűncs.) nem sok esély van a normálisak közé kerülni.És ez nem csupán pénz,kinézet kérdése.Elitélő magatartás a jellemző,függetlenül mit tett is vki.Tánczos esetében pedig esély van rá,h nem ő volt az elkövető,mint ahogy Kaiser sem volt Móron lövöldözni.Tisztelettel:Z”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi pótlék: többet, többen és korábban

Győr-Moson-Sopron - Központosítják a családipótlék-kifizetőhelyeket. Az államkincstár biztonságot és… Tovább olvasom