Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Győr a huszonnegyedik órában van

Több cég néhány év tapasztalattal a háta mögött nem biztos, hogy úgy döntene, Győrben telepedik le.

Több cég néhány év tapasztalattal a háta mögött nem biztos, hogy úgy döntene, Győrben telepedik le – egyebek mellett ez hangzott el a héten a Fészek Klub szakmai rendezvényén. A befektetők szerint lassú ügyintézés, nem megfelelő munkaerő-utánpótlás, sokszor kiszámíthatatlan feltételek jellemzők a városra.

A befektetők győri tapasztalatairól rendezett beszélgetést a héten a neves helyi értelmiségiekből álló Fészek Klub. Az eseményen a városban néhány éve letelepedő vagy most letelepedni szándékozó cégek vezetői és ingatlanfejlesztők jelentek meg, az önkormányzat azonban – a meghívás ellenére – nem képviseltette magát. Az elhangzottakról Jancsó Péter, a klub képviselője, a Graboplast rt. elnök-vezérigazgatója számolt be a Kisalföldnek.

Kemény bírálatok

A szakember elmondta: érzékelik, hogy az elmúlt hónapokban valami elkezdődött Győrben – például új finanszírozási konstrukcióban, hitelből megépül a Tihanyi Árpád úti aluljáró, a város pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre –, de mélyreható változásokra még csak kísérlet sem történt. Erre azért is szükség lenne, mert a befektetők rendkívül kritikusan vélekednek a városról, ennek a rendezvényen is hangot adtak. A főbb hiányosságok között említették, hogy Győr nem biztosít számukra megfelelő munkaerő-utánpótlást, amihez nyilvánvalóan át kellene szervezni az oktatási rendszert. Az ügyintézés rendkívül lassú, továbbra sincs „egyablakos" szisztéma, azaz a betelepülő cégek nem tudják egy helyen elintézni adminisztratív ügyeiket. „Több vállalkozó elmondta, ha ma döntene, nem biztos, hogy ugyanúgy látná Győr relatív előnyeit, mint négy-hat éve" – hangsúlyozta Jancsó Péter.

Nem világosak a feltételek


Az ingatlanfejlesztők szintén bírálatot fogalmaztak meg: sok esetben nem tudják, egy beruházáshoz milyen feltételeknek kell megfelelniük, amelyek ráadásul folyamatosan változnak. Az Engel-csoport – amely a Rába-gyár Budai úti telepének helyére új városrészt építene – képviselője elmondta: a győrivel egy időben indított szlovák, lengyel és budapesti fejlesztéseik már vagy befejeződtek, vagy közel vannak ahhoz, a kisalföldi megyeszékhelyen azonban négy év alatt még az engedélyezési tervekig sem jutottak el.

Nincs jelen fontos eseményeken

A jelenlévők egyöntetű véleménye az volt, hogy Győr a huszonnegyedik órában van: nem tudják, mit akar a város, emiatt az sem világos, melyek a támogatandó elképzelések. Elhangzott, hogy Győrnek az autóipari klaszter irányába kellene fejlődnie – az esélyeket a szlovákiai autóipari boom is javítja –, s ennek a város stratégiai tervében is szerepelnie kell. „Proaktív megközelítésre lenne szükség. Ezzel szemben azt tapasztaljuk, hogy a kiállításokon, szakmai találkozókon Győr nem képviselteti magát. Ehhez persze nyelveket beszélő, felkészült szakemberek szükségesek" – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új faluközpont Győrújbaráton

Letették az alapkövét ünnepélyesen annak a többfunkciós művelődési háznak, amely Győrújbaráton épül.… Tovább olvasom