Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Győr: 350 millió óvodai, iskolai épületekre

Győr - Eddig még fel nem becsült, de óriási értékű oktatási intézményrendszerrel rendelkezik a város, ennek fenntartása, működtetése az éves költségvetési kiadások csaknem felét elviszi. Ráadásul nagyon rájuk fér a korszerűsítés.
Győr önkormányzatának 60 oktatási intézménye van (az összevonásokat is számolva 99 „tagozatban"). Csak néhányat említve közülük: 27 óvoda, 23 általános iskola, 8 gimnázium, 9 szakképző és 15 szakiskola... Fenntartásuk, működtetésük – mindent számolva – a város költségvetésének 44,7 százalékát teszi ki. És egyre többet, hiszen változnak az igények, követelmények, a hazai és az uniós szabványok, arról nem is beszélve, egyáltalán nem mindegy, hogy a jövő generációja az óvodától a középiskoláig milyen körülmények között nevelkedik.

Az önkormányzat Fidesz-képviselőcsoportjának keddi sajtótájékoztatóján az oktatási bizottság elnöke és alelnöke, dr. Németh Viktor és Kovács Tamás az oktatási épületek helyreállítási, felújítási terveiről beszélt. Elhangzott egyebek között, hogy idén az önkormányzat olyan lehetőségekkel élhet, amelyekre a korábbi években nem volt példa.
Saját bevételből 350 millió forintot lehet költeni óvodák, iskolák karbantartására, felújítására. Biztosítani kell az egészségügyi feltételeket (vizesblokkok, konyhai felszerelések), a tűzbiztonságot, a korszerű gépészeti berendezéseket, gondolni az energiatakarékosságra...
A regionális operatív programban 5 pályázatot nyújtott be a város, itt akár egyenként 200 millió forint nyerhető, s ha nem is nyerne mindegyik, óriási segítség lenne az így kapott pénz.

Újdonságnak számít a „Szemünk fénye" program, amely az intézmények teljes fűtési és világítási rendszerének felújításáról szól. Erről a csütörtöki közgyűlés dönt majd, remény szerint kedvezően, hiszen eddig minden fórumon támogatást nyert. Lényege, hogy egyelőre négy intézmény (Lukács-szakképző, Móricz általános iskola, szentiváni óvoda és a Tinódi utcai óvoda) fűtési, világítási rendszerét egy külső vállalkozás újítja fel, vele az önkormányzat 8 évre szóló egyfajta lízingszerződést köt.

Az önkormányzatnak ezek a munkák nem kerülnek pénzébe, viszont nyolc év után élvezheti az így elért megtakarítás előnyeit. Példaként: a Lukács-iskola esetében 250 millió forintba kerülne a beruházás, amely akár 50 százalékos energiaköltség-megtakarítást jelenthet – a városnak évi 30 millió forintot...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Való világ a matekérettségin

A közép- és emelt szintű matematikai feladatsorokkal folytatódtak kedden délelőtt a 2008-as tavaszi… Tovább olvasom