Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Győr 17 milliárd forintot ˝nyert˝

Győr - Győr eredményesen szerepelt az európai uniós pályázatokon az elmúlt két évben, a baj csak az, hogy az elnyert 17 milliárd forint töredéke érkezett meg az önkormányzathoz – állította Borkai Zsolt csütörtökön.

A győri önkormányzat európai uniós pályázatairól tartott sajtótájékoztatót Borkai Zsolt polgármester tegnap a városházán. A város 89 pályázatot adott be 2007-ben és 2008-ban. Ennek kétharmadát, azaz 58-at nyilvánítottak nyertesnek, míg 8 esetében a bírálat még folyamatban van.

A maradék 23-at elutasították, közülük 14-et forráshiány miatt, ami – megfogalmazása szerint – azt jelenti, a pályázat elérte a szükséges ponthatárt, csakhogy támogatására nem maradt pénz.

Összesen 17 milliárd 620 millió forintot ítéltek meg Győrnek az elmúlt két évben, amihez 3,5 milliárd forint önerőt kell hozzátenni. (Az utóbbi összegből 1,5 milliárd forintot az önkormányzat százszázalékos tulajdonában álló Győri Kommunális Szolgáltató Kft. áll.) A politikus úgy vélte, az adatok azt bizonyítják, hogy az önkormányzat eredményesen pályázott, de rögtön hozzátette: a helyzet nem rózsás. ˝Az uniós pályázatok ügyintézése rendkívül lassú, szinte működésképtelen a rendszer˝ – jelentette ki.

A polgármester mindezt arra alapozta, hogy a városházára ténylegesen félmilliárd forintnál kevesebb folyt be, amiből 300 millió forintos kifizetés egyetlen tételhez, az új hulladékgazdálkodási rendszer kialakításához kötődik. Külön megemlítette a Széchenyi tér rekonstrukcióját, a tömegközlekedés fejlesztését és az Agóra Pólust, mint olyan ˝nyertes˝ nagyprojektet, amire egyelőre egyetlen fillér sem érkezett meg. Nehezményezte azt is, hogy az új hulladékgazdálkodási rendszerhez kezdetben 10 százalékos saját erőt kellett vállalni, ami azóta felment 30 százalékra, miközben a magyar állam szerepvállalása 9 százalékosra csökkent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajléktalanként Brüsszelben

Győr–Brüsszel - A következő, a 2010-es év a szegénység és a kirekesztés elleni küzdelem éve… Tovább olvasom