Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Győr-Újváros 1,4 milliárd forintból lépne át a 21. századba

Győr tán legrosszabb állapotban lévő városrésze 1,4 milliárd forintból újulhat meg. A győri önkormányzat pályázatáról a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség dönt.

Mint arról portálunk beszámolt, a február 25-i ülésén a győri közgyűlés elfogadta azt a pályázati tervet, melyet az önkormányzat Újváros rehabilitációjáért nyújt be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél.

Csúszott a kiemelt projketjavaslatok elfogadása, de most kedvezőbbek a feltételek 

A nagy többséggel támogatott projekt - a teljes előterjesztést ide kattintva olvashatják el - költsége körülbelül 1,4 milliárd forintba kerülne, melynek 15 százalékát, 275 millió forintos önrészt kellene állnia Győrnek.

Az elfogadott előterjesztésből az is kiderül, hogy a megyeszékhely már korábban is beadta volna pályázatát, de "a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség meghatározatlan időre felfüggesztette a kiemelt projektjavaslatok befogadását", mely moratóriumot tavaly novemberben végül szerencsére feloldottak.

Ráadásul az új kiírás olyan szempontból kedvezőbb pályázati lehetőségeket kínál az önkormányzatoknak, miszerint alacsonyabb önrésszel kell beszállniuk a lakóházak felújításába.



"Az idei esztendőt elviszi a pályázat első és második fordulója"

"Mindenképp hosszú pályázati procedúrára kell felkészülnünk, valószínűleg az idei esztendőt elviszi a pályázat első és második fordulója" - mondta a kisalfold.hu-nak Fekete Dávid (Fidesz), Győr-Újváros önkormányzati képviselője.


Fekete Dávid, Újváros önkormányzati képviselője.
Fekete Dávid, Győr-Újváros önkormányzati képviselője.

"Azért bízunk a pályázat sikerében nagyon, mert ez olyan lökést adna Újvárosnak, mely a magánbefektetőkre is ösztönzőleg hatna, s jó eséllyel további projektek beindítását generálná" - közölte Fekete Dávid.

Majd hozzátette: "ebben az esztendőben a részönkormányzat a közbiztonság megerősítését tartja elsődleges céljának Újvárosban, s ezért kívánja életre hívni a polgárőrséget".



A 21. századra várva: a Kossuth utca napjainkban. Fotó: Cseh Róbert.
A 21. századra várva: a Kossuth utca napjainkban. Fotó: Cseh Róbert.


450 millió forintos önrész helyett most csak 275 milliót kellene vállalnia Győrnek

"A pályázati feltételekben történt legfontosabb változtatás az, hogy a lakóépületek felújításának támogatási intenzitását 70 százalékról 85 százalékra növelték.

Ez a módosítás azzal az előnyös következménnyel jár, hogy a projekt költségvetésében eredetileg szereplő közel 450 millió forint önrész helyett - változatlanul 1,1 milliárd forint EU-s támogatás mellett - mindössze 275 millió forint önrészt kell a konzorciumi partnereknek vállalniuk" - hogy szó szerint idézzük a Borkai Zsolt polgármester jegyezte javaslatot.



Öt felekezet temploma áll(dogál) a Kossuth utcában

A Kossuth utcában öt különböző vallási felekezet (katolikus, református, evangélikus, görög katolikus és zsidó) temploma található, melyek különleges kulturális értékkel bírnak.

Főleg annak fényében, hogy Magyarországon nincs még egy ilyen, vallásilag sokszínű utca, mint itt.

Győr-Újváros megújulása egyértelműen felértékelné ezt a már-már elfeledett kincset.


Mire elég az 1,4 milliárd forint Újvárosban?

Olvasóinkban is bizonyosan felmerül a kérdés, hogy sikeres pályázat esetén az 1,4 milliárd forintos támogatás mire lenne elegendő Győr talán leginkább leélt városrészében?

A pénz jelentős részéből, mintegy 900 millió forintból negyven modern szociális bérlakást építenének ki hat épületben a Kossuth utcában.

Ezenkívül öt üzlethelyiség lesz a Kossuth utcában, míg a Kossuth u. 19. szám alatt rendőrségi irodát hoznak létre.

A projekt részeként többek közt felújítanák a Kossuth Lajos Általános Iskolát, míg a jelenleg kis túlzással "nyílt szeméttelepként" használt Bercsényi liget újjáélesztésére 113 millió forint jutna.

A szóban forgó pályázat leadásának határideje: 2011. március 31.


Ilyen, amikor megtelik a Bercsényi liget. Kép: Szük Ödön.
Ilyen, amikor megtelik a Bercsényi liget. Kép: Szük Ödön.



Polgárőrség megteremtésén dolgoznak Újvárosban

Amennyiben sikerrel jár a győri önkormányzat az Újváros rehabilitációjáért beadott pályázattal, akkor a felmerülő gondok egyike lehet az újonnan létrehozott értékek megóvása.

Arról külön nem szükséges hosszú mondatokat írni, hogy a közbiztonság Újvárosban egyelőre hagy némi kivetnivalót maga után.

Tán nem véletlen, hogy éppen az Újvárosi Részönkormányzat, a helyi cigánysággal együttműködve, polgárőrség felállítását tervezi a városrészben.

A 2011-es költségvetésből kétmillió forinttal támogatják ezt a kezdeményezést.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. bubu87 2011. március 12. 05:25
  „Olcsóbb megoldást kell találni.....:-)
  Csak ami nagyon nagy probléma hogy ebbe az országba nagyon puha kézzel bánnak velük és ez miatt nagyon elszaladt a ló .....
  Csak kérdezem én halkan ......az 1930 as évek környékén miért nem viselkedtek így mint most ????
  Pedig akkor is lehetett volna pl színesfémet lopni....a lehetőség meg volt rá.....Neeem ??? Érdekes....”
 • 47. piroskaésabarkasz 2011. március 11. 20:42
  „Napalmot(wikipédia)vegyetek azon a pénzen!”
 • 46. AntiFricc 2011. március 10. 17:40
  „43
  Az utcák felújítása mindenkit érint, ezek a lakások pedig pár kisebbségit.
  Az utakon ezután 10-15 évig gyakorlatilag nem kell felújítást végezni, a lakások fél éven belül össze lesznek hányva, vakolat lekaparva, a fából készült elemek elégetve.
  Kidobott pénz! Én erre a saját adóforintjaimat sajnálom. Főleg úgy, hogy kisebbségiék az én pénzemen élnek, én hol kapok tőlük bármit is?
  Ha szavazásra kerülne sor, azt hiszem egyértelmű lenne, melyiket preferálná Győr lakossága.”
 • 45. Révfalui-szúnyog 2011. március 10. 17:28
  „Apex! Én már rég átjelentettem a vállalkozásomat. Szlovákiába. Ott ugyanis még iparűzési adó sincsen.”
 • 44. Infamous 2011. március 10. 01:43
  „#41: respect, teljesen 1etértek!”
 • 43. urbaniastapista 2011. március 09. 22:26
  „Ez kicsiben olyan, mint a mai Magyarország.
  Az elmúlt évtizedek trehányságát, tehetetlenségét, szőnyeg alá söpréseit kellene valahogy meghaladni.
  De valahol el kell kezdeni!
  Lehet vitatkozni a lakásra jutó költségen, de a végtelenül lelakott és elhanyagolt házakat XXI. századi otthonokká alakítani egy ilyen drága műfaj. Lehet vitatkozni azon is, hogy a tyúk, vagy a tojás, azaz először emberi körülmények, vagy először civilizált viselkedés. Lehet vitatkozni azon is, hogy az önkormányzat erre miért csak most szán kétszázmilliót, miközben középosztálybeli lakóutcák aszfaltozására, majd forgalomcsillapítására lassan tízmilliárdot költött az utóbbi öt évben.
  Leginkább lehetne vitatkozni az itt már korábban is említett "alkotmányos költséghányadról", ami szerény becslések szerint is 10-20 %, a semmiért.”
 • 42. egylány00 2011. március 09. 21:57
  „ez aztán a fenomenális ötlet...ki az az ostoba akinek megfordul ilyen a fejében?? Most öszintén!!”
 • 41. apex 2011. március 09. 21:05
  „Most kaptam meg a győri adóhivataltól az iparűzési adóról a nyomtatványokat. Jövőre átjelentem a vállalkozásom telephelyét valamelyik közeli faluba, ahol tudom, hogy a befizetett adót nem kirakat gigaberuházásokra pl. Dunakapu tér vagy 22 milliós cigány szociális lakásokra költik el, hanem értelmes, a település lakóinak valóban szükséges dolgokra.”
 • 40. Cassius 2011. március 09. 20:56
  „Remek ötlet megint széppé tenni győtnek azt a részét csak az a szomorú ,hogy 20 év múlva úgy fog kinézni mint most mert a tezsvérek leélik ellopják eladják.Maradnadó úgy lehetne ha a mostani "lakókat" fellőnénk a marsra :-)”
 • 39. Dudus51 2011. március 09. 18:20
  „Nagyon örülök Újváros fejlesztésének, egyáltalán mindennek amitől Győr szebb lesz! A terv összegszerűen is kiváló, de ebből 900 millió Ft-ot elkölteni negyven szociális bérlakásra, rendkívül durva... Talán még egyszer át kellene gondolni...”
 • 38. piroskaésabarkasz 2011. március 09. 17:59
  „Mikor indul már ,az a vonat???”
 • 37. Prédikátor 2011. március 09. 17:11
  „Látom a moderálás mindig megy.... Ennyit a demokráciáról....”
 • 36. Prédikátor 2011. március 09. 16:21
  „22. prandesz 2011.03.09. 09:30
  "Kíváncsi vagyok mikor kezdik szétverni a Dunakapu teret. Az tényleg a csúcs lesz."
  Ha már így megkérdezted... áprilisban már nekiesnek.
  <moderálva>
  Egy nem létező egyesületnek hogyan lehet 2 millás támogatást adni?? Ennek kéne utána járni kedves Kisalföld!”
 • 35. IV.Béla 2011. március 09. 15:46
  „<moderálom magam>”
 • 34. gig 2011. március 09. 13:55
  „"A pénz jelentős részéből, mintegy 900 millió forintból negyven modern szociális bérlakást építenének ki hat épületben a Kossuth utcában."

  Ezt a pénzt a Rábába is szórhatnák. Talán jobb helye lenne ott. Hat épületre 900 millió? És pont szociális bérlakásokra? Ettől fog megújulni Újváros? Hány épület van ebben a városrészben? Vagy akár csak a Kossuth utcában?

  "Ezenkívül öt üzlethelyiség lesz a Kossuth utcában, míg a Kossuth u. 19. szám alatt rendőrségi irodát hoznak létre."

  Üzlethelyiséget építenek uniós és adófizetői pénzből? Hűha... (nyilván a bevétel 100%-ban az államé lesz)

  "A projekt részeként többek közt felújítanák a Kossuth Lajos Általános Iskolát, míg a jelenleg kis túlzással "nyílt szeméttelepként" használt Bercsényi liget újjáélesztésére 113 millió forint jutna."

  Az összes forrást az útburkolatok cseréjére (ez miért nem szerepel a fejlesztések sorában?) és a Bercsényi liget felújítására (járulékosan az Újváros felé eső "épületek" lebontására) kellene fordítani - ez a pénz kb. ennyire (sem) elég. Aztán más pályázatokból, meg befektetői oldalról lehetne lakóházakat (nem szociális bérlakásokat!!!), néhány kisebb szolgáltatóegységet, üzletet felépíteni.

  Több városban (pl. Valencia) a kiszáradt folyómedrek "újrahasznosítása" igazi élettel töltötte meg a környéket. De sportpályákat kialakítani, parkosítani, infrastruktúrát kiépíteni csak azután van értelme, hogy garantálva lesz a javak rendeltetésszerű használata. Ennek biztosítására egy rendőörs kevés, sőt, majdhogynem értelmetlen (a jelenlegi feltételek mellett).”
 • 33. kolombela 2011. március 09. 13:34
  „Elnézve a Bercsényi ligetet, miután Újvárosból kipaterolják a maradék cigányokat is és szétszórják (sajnos) a város minden pontján, megállapítható, hogy így fog (már több helyen így néz ki) kinézni a város, kivéve Újvárost.
  Meg lehet nézni Ady-város közbiztonságát. Amíg becsületes munkásemberek lakták, addig nem volt semmi probléma, mióta betelepítették a cigányokat, azóta rendőrőrsöt is kellett létrehozni, de ez elmondható a város többi részére is.
  Igenis szükség van a szegregációra mind a többségi társadalom, mind a cigányság érdekében.”
 • 32. tibi02 2011. március 09. 11:54
  „MODERÁLVA!(úgy is így járna ha írnék)”
 • 31. unkown 2011. március 09. 11:20
  „én meg azt nem értem, hogy ha mindenki azt szeretné, hogy kipaterolják az ilyen embereket ebből az országból, akkor hogy lett a fidesznek 2/3a?
  végre van egy párt (jobbik) amelyik ezt a problémát orvosolhatná.. csupán annyi lenne az emberek dolga, hogy a választáson rá kell szavazni.. csak sajnos még mindig mindenki vagy fideszes vagy mszp-s...
  legközelebb is a jobbikra szavazok, mert míg a többi még adja a lovat a rézbőrűek alá, addig a jobbik megoldaná ezt a problémát, abban biztos vagyok.
  tehát a lehetőség adott, és nem siránkozni kellene, hanem ha eljön az idő jó helyre kell tenni azt a bizonyos x-et”
 • 30. Sceptic 2011. március 09. 10:46
  „.... Huszonkétmillióért akkor se toljanak lakást a seggük alá az én pénzemből. Amúgy meg az újvárosi képviselő inkább lenne egy józan parasztí ésszel élő cigány-roma......<moderálva> lehet, hogy hamarabb jutnánk egyről a kettőre.”
 • 29. AHA 2011. március 09. 10:32
  „20 éve nyomatják ezt a "fejlődő újváros" szöveget.Meg még 20 évig ebből fognak élni.
  <moderálva>
  ...és ezt odafönn is nagyon jól tudják.Csak épp nem tehetik.”
48 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eva Rhodes-ügy - Emlékező gyűlés a londoni magyar nagykövetség előtt

A londoni magyar nagykövetség előtt szervezett emlékező gyűlést kedden a Magyarországon 2008-ban megölt Eva Rhodes testvére. Tovább olvasom