Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Győr-Szol akció: hulladékért horgászás

Összesen 146 tonna papírt, 20 tonna elektronikai hulladékot, 4 tonnányi kupakot gyűjtöttek össze az intézmények.
A Győr-Szol Zrt. a 2012-2013-as tanévben a lakosság által kibocsátott papírhulladékok, elektronikai és elektromos berendezések, műanyag kupakok minél nagyobb arányú begyűjtésének érdekében intézményi hulladékgyűjtési akciót szervezett az iskolák és az óvodák körében. Az akció célja elsősorban a környezettudatos gondolkodásmód népszerűsítése volt, ezen belül is az, hogy felhívjuk a résztvevők figyelmét a keletkező hulladékok újrahasznosítására. Hiszen ha a hulladék megfelelő helyre kerül, nem a környezetet szennyezi, hanem hasznosul, újabb használati tárgyakat készítenek belőle.

Nem utolsó szempont, hogy egy ilyen jellegű akció keretében nem csak a gyerekek, hanem rajtuk keresztül a családtagok figyelmét is felhívhatjuk a megfelelő hulladékkezelés fontosságára.

A Győr-Szol Zrt. a regisztrált intézményekben hulladékgyűjtő edény kihelyezésével és annak ürítésével járult hozzá a begyűjtéshez. Emellett együttműködött a hulladékok kereskedelmével, kezelésével és hasznosításával foglalkozó, a régióban működő több jelentős vállalkozással.

Az akció végén a kollégák minden intézményből elszállították az összegyűjtött hulladékot. A mérlegeléseket és az adatok összesítését követően elmondhatjuk, hogy nagyon sikeres volt a kezdeményezés. Számos iskola és óvoda részt vett a gyűjtésben. Voltak olyanok is, akik többféle hulladék gyűjtésére is vállalkoztak. A legjobb eredményt elérő intézményeket díjazta a Győr-Szol Zrt.

Papírgyűjtésben a győrújbaráti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Pedagógiai Szakszolgálat (18 980 kg) és a Marcalvárosi Arany János Angol-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola (18 870 kg), az elektronikai és elektromos berendezések gyűjtésében a marcaltői Kmety György Evangélikus Általános Iskola és Óvoda (2 740 kg) és a vaszari Ihász Gábor Általános Iskola (2 360 kg), kupakgyűjtésben iskolák közül a Nádorvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola Kölcsey Ferenc Általános Iskolája (1 158 kg), óvodák közül a Szentiváni Óvoda Sugár Úti Tagóvodája (245 kg) kapott ajándékot a kiemelkedő teljesítményéért.
Az óvodák körében összevonva díjazták a papírgyűjtésben és az elektronikai berendezések gyűjtésében nyújtott teljesítményeket. Ebben az összetett kategóriában a takácsi Bóbita Napköziotthonos Óvoda (papír: 4 970 kg, elektronikai és elektromos berendezés: 5 620 kg) és a Tárogató Óvoda Móra Ferenc Tagóvodája (papír: 4 200 kg) kapott jutalmat.

A díjakat Somogyi Tivadar alpolgármester, Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója, Horváth Ernő, az Alcufer Kft. ügyvezető igazgatója, Kövecses Péter, a Győr-Szol Zrt. városgazdálkodási igazgatója és Csiszár Tamás, az Alcufer szakmai és környezetvédelmi igazgatója adta át.

A nyeremények között szerepelt könyvutalvány, osztálykirándulásra busz biztosítása, Mobilis látogatás, belépőjegyek a Xantus János Állatkertbe.
Az elektronikai és elektromos berendezések gyűjtését a Győr-Szol az Alcufer Kft.-vel közösen bonyolította le. Ezért az Alcufer Kft. az elektronikai gyűjtésben résztvevő iskolák között további három különdíjat is kisorsolt. Ennek köszönhetően a Marcalvárosi Arany János Angol-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Pedagógiai Szakszolgálat tanulói egynapos horgászaton vehetnek részt Gyirmóton, a bőnyi Szent István Király Általános Iskola diákjai pedig egy kirándulás keretein belül megtekinthetik a vállalat fehérvárcsurgói shredderüzemét (autóroncs-daráló).

A Győr-Szol a nagy sikerre való tekintettel ebben a tanévben is tervezi az akció meghirdetését. Ennek részleteiről minden intézmény hamarosan értesül.


Korábban írtuk:

Pénteken adták át a legkiemelkedőbben teljesítő intézmények képviselőinek a győri városházán a jutalmakat. Lesz olyan osztály, amelyik horgászni mehet és olyan is, amelyik a roncsautó-daráló működését nézheti meg.

A hulladékgyűjtésben a Győr-Szol működési területén lévő Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyei intézmények vettek részt. A papírgyűjtésben 48, az elektronikai hulladék gyűjtésében 17, a műanyagkupakok gyűjtésében 16 intézmény. Összesen 146 tonna papírt, 20 tonna elektronikai hulladékot, 4 tonnányi kupakot gyűjtöttek össze.

Az ünnepélyes díjátadón Somogyi Tivadar győri alpolgármester többek közt arról beszélt, hogy az akció sikere főként a pedagógusoknak köszönhető. S hangsúlyozta: érdemes szelektíven gyűjteniük a szemetet a lakosoknak, mert így pénzt spórolhatnak. Sági Géza, a Győr-Szol elnök-vezérigazgatója leszögezte: a környezetvédelmi oktatást kiskorban kell elkezdeni, ahogy a hulladék újrahasznosításával kapcsolatos szemléletformálást is.

Az Alcufer kft. partnerként vett részt az akcióban, az elektromos berendezések gyűjtését bonyolította le és díjakat ajánlott fel az intézményeknek. Például horgászási lehetőséget és roncsautó-darálójának megtekintését. A jutalmakat szimbolizáló okleveleket az Alcufer ügyvezető igazgatója, Horváth Ernő adta át a mai ünnepségen.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két műszakban gyártják az Audikat Győrben

A jövő héttől az eddigi egy műszak helyett két műszakos rendre tér át a győri Audi járműgyára - írja… Tovább olvasom