Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Győr-Moson-Sopron megyei delegáció járt Kínában

Hubei Tartomány és Győr-Moson-Sopron megye közötti együttműködés a kínai fél kezdeményezésére indult el.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat 5 fős – dr. Szakács Imre, megyei közgyűlési elnök vezette – delegációja tett látogatást az elmúlt héten Kínában. A megyei küldöttség viszontlátogatáson vett részt a Kínai Népköztársaság Hubei Tartományában, annak fővárosában, Wuhanban és a tartomány további két jelentős városban, Yichangban és Enshiben.

Hubei Tartomány és Győr-Moson-Sopron megye közötti együttműködés a kínai fél kezdeményezésére indult el, hivatalos formában a tavalyi év őszén. Akkor 40 fős kínai delegáció látogatott megyénkbe és a két fél együttműködési szándéknyilatkozatot is aláírt .

A tavalyi látogatás eredményességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ez év májusában ismét hubei delegációt köszönthettünk megyénkben, és a 2014-2015. évekre vonatkozó ifjúsági cserekapcsolati és együttműködési akcióterv részletei is rögzítésre kerültek egy hivatalos dokumentumban .

A Győr-Moson-Sopron megyei delegáció mostani viszontlátogatását a kínai fél kezdeményezte, a megkezdett együttműködés elmélyítésére, kiemelten Hubei Tartománybeli és Győr-Moson-Sopron megyei városok közötti lehetséges partnerkapcsolatok előkészítésére. Hubei és Győr-Moson-Sopron között ugyan jelentős eltérés mutatkozik - a lakosságszám, területnagyság, gazdasági mutatók – tekintetében, ennek ellenére a távol-keleti partner szorgalmazza az együttműködés kibővítését, különösen gazdasági, tudományos, oktatási-képzési, egészségügyi, kulturális téren, illetve az idegenforgalom területén.

Dr. Szakács Imre a látogatással kapcsolatban elmondta: a kölcsönös érdekeken alapuló együttműködés szorosabbra fűzésén dolgozunk, ezzel is kapcsolódva a magyar kormány által meghirdetett „keleti nyitás" politikájához, a kínai partnerség kiépítéséhez. Jelezte továbbá: lenyűgözőnek találtuk azt a rohamos fejlődést, melyet a térség az elmúlt 20-25 évben megvalósított. A több ezer km autópálya, a gyorsvasút-hálózat, a belföldi légiközlekedés nagyszabású fejlesztése nem csak a hatalmas országon belüli közlekedést teszi könnyebbé, hanem a külföldi befektetők és turisták számára is megkönnyíti és vonzóbbá teszi a térséget. A százszámra magasodó felhőkapcsolók mellett a hatalmas méretű ipari parkok, illetve a XXI. századi közlekedési infrastruktúra látványa csak megerősítette a tartományi vezetők által elmondottakat. Mindehhez természetesen hatalmas energiamennyiségre is szükség van, melyet a másik Hubei Tartománybeli nagyváros, Yichang közelében található monumentális vízi erőműben állítanak elő.

Wuhanból, a tartomány fővárosából a térség második legnagyobb városába, Yichangba ma már gyorsvasúttal lehet könnyen és gyorsan eljutni. Jelentős város még a tartományban Enshi, ahol szintén a látványos fejlődés eredményei tűnnek szemünkbe, ugyanakkor rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy az itt élő 26 nemzetiség békés egymás mellett élése is megmaradjon. A prefektúra kiemelt turisztikai látványossága továbbá a Grand Canyon, amely nem csak nevében, hanem lenyűgöző szépségében is hasonít az Amerikában található természeti csodához.

A delegáció tagjai személyes tapasztalatot szerezhettek a kínai emberek szorgalmáról, munkabírásáról, vendégszeretetéről, emellett a folyamatos fejlődésre törekvésnek is kézzel fogható jeleit láthatták. Az ősi, nagy ország az utóbbi évtizedekben ugrásszerű, látványos változáson ment keresztül, de a kulturális értékeik ápolására és bemutatására is kiemelt figyelmet fordítanak.

„Köszönjük, hogy láthattuk ősi kultúrájukat, ugyanakkor rácsodálkozhattunk a XXI. századi technológiát képviselő nagyszabású fejlesztésekre is. De azt is tudjuk, hogy sem egyik, sem másik nem működne a megfontolt vezetői döntések nélkül" – mondta el Szakács Imre, majd hozzátette: a látogatás végén mindkét fél eredményesnek ítélte a találkozást. A megyei önkormányzat vezetői nagy örömmel tesznek eleget a kínai partner azon kérésének, miszerint a már meglévő – a kínai tartomány és a megyei önkormányzat, valamint Wuhan és Győr város - együttműködésén túl segítsük további megyebeli és Hubei Tartománybeli városok kapcsolatának kialakítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrongált egy Skodát Győrben - felismerik?

A gépkocsi hátsó ajtaját és a motorháztetőt karcolta meg az elkövető. Fotó a gyanúsítottról. Tovább olvasom