Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Gyönyörűen látszanak a XVI. századi várfalak a győri Dunakapu téren

A vége felé közeledik a Dunakapu téri régészeti próbafeltárás.

A képen látható több méter mély ásatási szelvényben szépen kirajzolódnak a XVI. században épült vár helyenként három méternél is szélesebb falai, alapozási boltívei.Deák Andrea ásatásvezető régész a Kisalföld kérdésére elmondta, hogy a jövő hét közepéig tovább folytatják a falak feltárását, tisztítását, dokumentálását. Fotó: Bertleff András

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. Hunicum 2011. október 02. 09:22
  „Alerich!

  Színtiszta propaganda.
  Az elmúlt rendszerünk jut eszembe róla!”
 • 54. mir 2011. október 01. 18:10
  „53.

  Undorító.”
 • 53. Alerich 2011. október 01. 14:33
  „Idézet a tegnap megjelent városházi szócsőből,a plusszból. Szerző Bakács László.Csak hogy mihez tartsa magát a sok kérdéseket felvető,és mit gondolnak róluk nagyjaink és szócsöveik!
  "Következik a Dunakapu
  tér. Elkezdődtek a földmunkák, épül az új
  rakpart, a tervek grandiózusak, európai léptékűek.
  Aki járt már a kontinens nagy hagyományokkal
  rendelkező, tradícióktól gazdag városaiban, tudja,
  milyenek azok a terek, amelyek visszacsempészik
  a természet derűjét, a béke szigeteit a metropoliszok
  középpontjába. Ahol a harmóniát nem törik
  meg a füstölő gépjárművek, hiszen azokat elirányítják
  különböző mélygarázsokba, ahol a nézelődést,
  a délutáni sétákat, a felejthetetlen együttlétet
  nem háborgatják oda nem illő körülmények.
  Ilyen lesz a Dunakapu tér is. Ahol át lehet szellemülni
  a Püspökvár tövében, ahol ki lehet ülni a felújított
  Duna-partra, és ahol érdemes lesz részt
  venni a minőségi zenei eseményeken. Ahol rendezett
  feltételek között, ugyancsak mélygarázsban
  parkolhatnak az autósok, és ahol nem sérülnek a
  város történelmi értékei sem.
  Persze illúzió volna azt hinni, hogy - miként a
  Széchenyi tér esetében - nem köszörüli majd a
  hangját itt is a gáncsoskodók kórusa, nem jönnek
  és akadékoskodnak a magukat hirtelen ,,városvédőknek"
  aposztrofálók, a szavakban Győr múltjáért
  aggódó szőrszálhasogatók, akik nem riadnak
  vissza semmilyen eszköztől sem, csakhogy fékezzék,
  ami a város egyértelmű érdeke. A fejlődést, a
  megújulást, a haladást. De mindez nem érdekes.
  Mert az új Dunakapu tér is elkészül majd, és hirdeti
  az új Győr sikerét."
  Ismerős?:"Sötétben bujkáló rémhírterjesztő RESZKESS!"?
  Mindenesetre majd megnézné a szerzőt,ahogy átszellemmül a Püspökvár tövében(hol?)meg ücsörög a Duna-parton(a rakparti út korlátján?
  A gusztustalan,hazug maszlagot meg meghagyom a többi bólogatónak.”
 • 52. révfaluiszúnyog 2011. szeptember 30. 11:02
  „A forgalom -hasonlóan Budapesthez vagy Bécshez- Győrben is észrevehetően csökken. Én évtizedek óta autózom napközben a városban, hetente legalább három nap. Olyat, hogy szerda délelőtt 10-13 óra között szinte kihalt legyen a Szigethy út vagy a Szent Imre út, hogy várakozás nélkül ki lehessen kanyarodni az új, Pápa felé vezető útra, még nem tapasztaltam. Tegnap Ausztriában jártam, Bécsben és a Fertő tó környékén volt dolgom. Sehol nem volt gond üres parkolót találnom (sőt, rengeteg üres hely volt) és az utakon is kényelmesen lehetett menni, kifejezetten gyér forgalomban. Az üzemanyag árak lefékezték a rohanást, nyüzsgést. És ez még csak a kezdet. Érdemes olvasgatni az ELTE és a Debreceni Egyetem energetikával foglalkozó kutatócsoportjának elemzéseit. (ffek.hu) Ők a nemzetközileg élvonalba tartozó Bloomberg anyagait is lefordítják és értelmezik, kiegészítik a hazai viszonyokhoz mérten. Az energiaválság megérkezett. Ha valamiből nincs elég, először az árát emelik. Azután jön a második fázis, amikor már a magas árat is megfizetnénk, csak legyen. Végül már magas ár mellett sincs. A világ most áll vissza egy jóval lassabb tempóra, a globális gazdaság visszahúzódik és helyébe a lokális termelés lép, de csak a valós szükségletek mértékéig termelve, a fölösleges vacak-gyártásnak vége szakad. Ilyen körülmények között autópályákat és garázsokat építeni óriási szamárság, teljesen értelmetlen. Ami pedig pancser Párizzsal való példálózását illeti, az egy orbitális butaság. Európa nagyvárosai, elsősorban Párizs, Bécs és Budapest a 19. sz. második felében myerték el mai alakjukat, ez a kor arról szólt. Ezért e városokban ugyanazt a miliőt érezzük. De egyik város kiépítése se jelentette a múlt értékeinek pusztítását. Párizsban is megmaradt a régi városnegyed, a templomok, a forradalom által meghagyott emlékek, Bécsben is megmaradt a Burg és a régi Bécs, Budapesten ugyanez a helyzet. Amúgy pedig a győri Dunakapu és általában a belváros dolga semmiképp nem hasonlítható a nagy világvárosokhoz. Ezt így fölvetni és összehasonlítgatni eleve a teljes hozzá nem értést, dilettantizmust jelentik. Győrben semmi másról nincs szó, minthogy a feltárás során előkerült várbástyát és az alatta húzódó ún. alsó kazamata rendszert sem a vonatkozó törvény, sem a legalapvetőbb kulturáltság okán nem lehet elpusztítani egy modern műtárgy kedvéért, amely ráadásul fölösleges és nem jövőbe mutató építkezés lenne.”
 • 51. mstummer 2011. szeptember 30. 10:47
  „Ejj...az a szép egészséges és napfényes panelrengeteg :)
  Nyugodj meg tisztában vagyok Párizs épületeinek és utcáinak kialakulásával. De mint mondtam ott sem bontottak le mindent. Csak ami a tervezett sugárutak útjában volt. Nem törölték el teljesen a múltat. Viszont Párizs már akkor is világváros volt, ami Győrről nem mondható el még most sem, és valószínüleg nem is lesz a jövőben sem. Én már a fővárosunk tömegétől is undorodom.”
 • 50. pancser 2011. szeptember 30. 10:00
  „49. vagy gőzöd sincs hogyan alakult ki Párizs jellegzetes sugárutakkal jellemző képe, vagy szándékosan kikerülöd. a mai építészet is teremt értékeket, sőt, megkockáztatom jelentősebb értéket is mint a régi világban lehetséges volt. Abban az értelemben biztosan ami a mindennapokat élhetővé teszi. Egy győri átlagember élete, egészsége az elmúlt százötven évben többet változott mint korábban 2000 év alatt. Ebben többek között az építészetnek óriási szerepe volt, a dohos odúkat felváltották az egészséges napfényes lakások.”
 • 49. mstummer 2011. szeptember 30. 08:06
  „Ugyanaz a Napoleon alakítatta át Párizst mint aki levegőbe repítette a győri várfalak egy részét. Párizs egy szerencsés példa, továbbá egy főváros amit a legszebbé szeretett volna építeteni Napoleon. De ő sem pusztított el mindent.
  Egyébként Hitler is át akarta építeni Berlint. Szép lett volna? Egyáltalán nem. Az apró diktátoroknak valahogy ez a mániája. Csak nem te is hasonló cipőben jársz? :)
  Hozzáteszem Párizsnak hasonló jellegű/korú épületei vannak mint Győrnek a belvárosban. Tehát a logikád szerint Párizst is át kellene építeni újból. Nem tudom a franciák mit szólnának az elmebeteg ötleteidhez.
  A többséget az itt nyilatkozók arányából vetítettem le. Csak te nem veszed észre. Még Hedon haverod is elhúzott innét. Egyébként rengeteg más emberrel is beszéltem a témában, a többség furcsán nézett a mélygarázs ötletére. Pláne hogy a parkolóházak is üresek.”
 • 48. pancser 2011. szeptember 29. 23:52
  „47! DON Látomásaid vannak, képzelegsz, honnét jönnek ezek a vad ötletek? Ilyesmiket vagy hozzá hasonlót sem mondtam, de úgy látszik nagyon szeretnéd. Nem teszek nektek ilyen szívességet!
  Párizsról tettem fel egy kérdést ezért lenne a fogcsikorgatás?”
 • 47. DON 2011. szeptember 29. 23:11
  „Pancser is a mi kutyánk kölke ezek szerint... minden családban van egy kicsit huzatos nagyfater, nekünk is akad:)
  Egyébként pancser logikáját követve nyugodtan döntsük romba a fertődi Eszterházy-kastélyt, helyére mehet egy jó kis sörgyár, mert közel van Sopronhoz. Minek a Duna partjára Budán az a hatalmas dohos hodály, ami régen vár volt, helyére jó kis gyárat, mondjuk termeljen metrókocsikat, abból úgyis kell a 4-es vonalra. Vele szemben ott az a marha ronda Parlament, azt is lehet a folyóba dönteni, helyére gyönyörű szép ipari kikötő, mert az oda éppen elfér. Móváron ott a timföld-gyár - miért nem oda hordod a vidéki rokonaidat?”
 • 46. pancser 2011. szeptember 29. 22:46
  „43.hoz! "mstummer"Többségnek képzeled magadat, hát ez sem semmi. Mondtam többször, Győr az én városom is. Jól néznénk ki ha azokat akiket számtalan szál fűz ehhez a szép és fejlődő városhoz ki lennénk tagadva. Hoztál példákat? Én csak egyet Párizst. Vajon tudod-e, hogy ki és hogyan teremtette meg a világváros sugárútjait, tette Párizst modern várossá? Azt hiszem ez igazán találó példa a győri, modern világ ellen harcolók számára!”
 • 45. mstummer 2011. szeptember 29. 21:04
  „Persze nem kell nyugatra menni. Csak ezzel szerettem volna hogy a modern nyugat is megőrzi a múlt emlékeit. Sőt jobban megőrzik mint felénk. Ahogy említettem Drezdában úgy építettek újjá épületeket hogy semmi vagy alig maradt belőlük valami.”
 • 44. mir 2011. szeptember 29. 20:52
  „43

  Nem kell nyugatra menni. Elég ha szombathelyre elmegy és megnézi az ókori Iseumot. Szépen újjáépítették a két oszlopból álló egykori romot. Vagy diósgyőrbe jövőre indulnak a felújítási munkálatok ahol a 14. századi formában építik újjá a várat. De mondhatnám pesten a március 15-e teret vagy vácot ahol nem tüntették el az agykori templom romjait hanem konzerválták. De hát van aki csak a régi elpusztításával látja a jövő útját szerencsére nem sokan vannak”
 • 43. mstummer 2011. szeptember 29. 20:05
  „Pancser...de Tündérnéne is fizette, meg mi is akik Győrben élünk. Foglalkozz inkább csak a fejlődő Móvárral. Ha ott olyan jó neked mit érdekel hogy mi készül/nem készül Győrben? Mutogasd csak nyugodtan a távolról jött ismerőseidnek az ottani szépséges üzemeket és a gyönyörű modern épületeket.
  Egyébként észre vehetnéd hogy a többség nem azt szeretné amit te. Tudod amikor az autópályán mindenki szembe jön veled akkor nem a többiek őrültek meg hanem nálad van némi gond.
  Nézz meg egy német vagy egy osztrák falut...vagy akár melyik tőlünk nyugatra lévőt. Mindenhol vannak régi házak, várak, épületek. Nem bontják le őket hogy újat építsenek, hanem megőrzik. Hozzátartozik a múltjukhoz, és büszkék rá. Egy német nem a közeli gyárakba fog téged elvinni ha hozzá mész vendégségbe.
  A múlt eltörlése olyan népeknél divat amelyeknek sosem volt igazi hazájuk. Az igazán modern gondolkodásúaknál megfér egymás mellett a múlt és a jövő is.

  Egy dologban igazad van. A múlton nem merengeni kell. Hanem büszkének kell lenni a múltban felépített értékekre, és bemutatni a jelenlegi és a jövőbeni generációknak.Lám ezen védművek tartották fel a törököket hogy ne pusztítsák el a nyugati civilizációt. Ha ezek a romos,dohos téglák nem lettek volna most nem oszthatnád itt az észt te sem.”
 • 42. mir 2011. szeptember 29. 19:43
  „41

  Unalmas a mantrád. Add el ezt a szöveget ott ahol vevők rá pl óváron mi győriek meg majd eldöntjük, hogy mi a jó nekünk.”
 • 41. pancser 2011. szeptember 29. 19:16
  „Igen sok pénzbe került ez máris, és nem "Tündérnéne" fizette, legalábbis azt hiszi társaival együtt. Aki szembe megy a haladással, a jövő építésével és a múlton mereng rosszat tesz városának népének. Nem építhetjük újjá középkori védműveinket mert minek? A falvakban is városokban is lebontották a régi zsuppfedeles, dohos házakat mert jobban akartak élni, még az emlékét is igyekezetek elfelejteni. Elég az, ha most a régészek rögzítik mi van a föld alatt. Be is lehet mutatni akár a parkolóházba, virtuálisan fel is lehet építeni a kiváncsiaknak. Ennyi. a romok meg nyugodjanak a föld alatt továbbra is.”
 • 40. DON 2011. szeptember 29. 17:00
  „Ma újabb értékes dolgokra leltek a tér alatt!
  Annyi ott még a föld alatt rejtőző kincs, hogy a rövid ásatási határidő nem elég arra, hogy mindent rendesen feltárjanak. Ez a szomorú...”
 • 39. Hunicum 2011. szeptember 29. 13:58
  „Pancser!

  Az egészben az a baj, hogy a gyárakat eddig is és ezután is tudja mutogatni az ismerőseinek. Viszont engedtessék meg, hogy mi akik normálisan gondolkodunk is tudjunk megmutatni valamit, ami Győrhöz jobban kötődik mint az AUDI.
  Szíve joga úgy gondolkodni ahogy, de! Mi se azt kérjük, hogy bontsanak le egy gyárat mert alatta van valami...Őn viszont épp ezt kéri tőlünk.”
 • 38. mir 2011. szeptember 29. 12:47
  „37

  Szerintem pancser nem is járt a dunakapu tér felé mostanában akkor nem írogatna ilyen csacsiságokat.”
 • 37. DON 2011. szeptember 29. 12:41
  „pancser! Melyik barokk belvárost? Azt, amelyiket elbontották a parkolóházak, bevásárlóközpontok és mélygarázsok miatt? Önmagának mond ellent!”
 • 36. Tündenéne 2011. szeptember 29. 12:33
  „pancser, nomen est omen.
  Örülök, hogy nincs beleszólása az eseményekbe. Véleménye meg az, ami. Szerencsére érdektelen.”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliós bírság a megyeházának

Egymillió forintra büntette a Közbeszerzési Döntőbizottság a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzati Hivatalt nemrégiben. Tovább olvasom