Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 7°C Még több cikk.

Gyógynövény a domboldalakon

A Sokoró Ökológiai Park Alapítvány bioszféra-rezervátumot akar létrehozni a sokorói kistérségben. A szervezet egy pályázaton most jutott 30 millió forint állami támogatáshoz.
A Leader elnevezésű uniós program értelme a nem állami kezdeményezésű vidékfejlesztés. Hazánkban a gyakorlati tudnivalók, a tanulás szándékával hirdették meg. Az ország tizenkét kistérsége kapott lehetőséget a programban való részvételre. Közöttük van a sokorói kistérség.

A tizenegy éve alapított Sokoró Ökológiai Park Alapítvány a fenntartható vidékfejlesztést tartotta elsődleges céljának, a vidéken élő nagycsaládosok, romák, fiatalok életminőségét kívánta javítani – mondta Enyingi Tibor, az alapítvány elnöke. A Leader-programot mondhatni nekik találták ki, azért pályáztak, hogy megtanulják, begyakorolják, hogy amikor uniós forrásból támogatást lehet szerezni hozzá, esélyük lehessen.

A tájhasználatot három, a gazdálkodást érintő kultúrára alapozzák: szőlő-, gyümölcs- és gyógynövénytermesztésre. Ezek közül a gyógynövénytermesztésre pályáztak. Tervükben szerepelt gyógynövény-csomagoló üzem, kísérleti műhely létrehozása, valamint gyógynövényszárító kocsik és mobil méhészkonténerek gyártása. Ezekre térségi vállalkozók pályázhatnak.

Az alapítvány azt szorgalmazza, hogy a Sokoró-vidék domboldalain
a szántógazdálkodást váltsa fel folyamatosan az odaillő, otthonos szőlő- és gyümölcstermelés.

A dombtetőkön erdő díszlik, a domboldalakon sokfajta hasznos, mindinkább keresett gyógynövényt lehetne termelni.
A Sokoró az idei tavaszon oly módon szeretné előkészíteni későbbi céljainak megvalósítását, hogy tanfolyamokat szervez például a gyógynövények gyűjtéséhez, termesztéséhez. Oktatást tart a méhészet iránt érdeklődőknek is, továbbá szervezésében lesz a régióban kézművesképzés. Akik a gyógynövénytermesztéshez szeretnének ismertetéshez jutni, február utolsó hetében vehetnek részt Győrújbaráton, az egykori BM-üdülőben tartandó tanfolyamon. A méhészképzést március első hetében tervezik, a kézművesképzés idejét még egyelőre nem jelölték meg. (A képzési programokról Nagy Zsuzsánál lehet érdeklődni a 453-044-es telefonon.)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonkét törököt fogott a szonda

Szén-dioxid-szonda segítségével 22 török határsértőt találtak az útlevélkezelők két belga kamionban… Tovább olvasom