Kisalföld logö

2017. 02. 28. kedd - Elemér 7°C | 15°C Még több cikk.

Gyógyító szeretet ajándékba

Győrszemere - Zsolt, Krisztina és Norbi szó szerint nagy ajándékot kap karácsonyra: Lujzát, a terápiás lovat. Nem fér ugyan a fa alá, de hatalmas örömet szerez a súlyosan sérült, fogadott gyerekeknek.

Nyolc éve az életét tette fel arra Kisfaludy Ilona, hogy azokon segít, akikről a vér szerinti szüleik végleg lemondtak. Az ötvenes éveiben járó asszony először a halmozottan sérült és máig babakocsiban élő Krisztinát vitte haza az intézetből, akit soha nem ölelt meg a vér szerinti anyja, majd Zsolt és az agyvérzéssel született Norbi talált Győrszemerén végleg otthonra. Ilona saját gyermekei már felnőttek. Megszokták, édesanyjukat, míg az intézetben dolgozott, akkor is az adni tudás, a türelem és a végtelen hit éltette.

Idő, mire Ilona leülteti, ölbe veszi a gyerkőcöket, két nagyobbacska unokája is segít ebben. Az alma- és narancsillatú várakozásban lassan mégis kikerekedik Kisfaludyék családmeséje – órákig elhallgatnám őket.

– Krisztina, vagy ahogy mi hívjuk, Tinka nyolc és fél éves. Pelenkázom, gondját viselem, most éppen vele alszom, mert nemrég hozhattam haza a kórházból. Figyelni kell a légzését – sorolja a madonnaszemű édesanya.

Tinka (a mama ölében), Zsolt és Norbi nevelt gyermekek, ám Ilona kifogyhatatlan szeretettel gondoskodik róluk. Lujza, az ajándék ló hátán Bandi, az unoka, valamint Norbi, elöl Zsolt, mellette Baba, a
 Tinka (a mama ölében), Zsolt és Norbi nevelt gyermekek, ám Ilona kifogyhatatlan szeretettel gondoskodik róluk. Lujza, az ajándék ló hátán Bandi, az unoka, valamint Norbi, elöl Zsolt, mellette Baba, a nagyobbik unoka. Fotó: H. B. E.

– Az indíttatás már-már vér szerinti, hisz a nagyapám községi gyám volt Szemerén, de ha visszamegyünk az időben, a Kisfaludyak saját alapítványukon keresztül mindig támogatták a rászorulókat. Még emlékszem: kisgyerekként jártam igazi cigánytelepen, sok szegény ember között, és a segítségnyújtás mikéntje példa volt előttem. Anyám is ezt csinálta, ma is jobbot nyújt, ha kéréssel kopogtatnak be hozzá.
 
Amikor a pedagógusok küszködnek az integrációval, szívem szerint idehívnám őket: mi így csináljuk, nézzenek körül nálunk - mondta Kisfaludy Ilona nevelőszülő.
Kisfaludy Ilona sorsszerűnek tartja nevelőszülővé válását. Hitvallása szerint leginkább a legelesettebbeken kell segíteni. A kórházban hagyás, a lemondás mellett az asszony pozitív példákat is említ: mára sok olyan családot ismer, ahol nemcsak befogadták, de nagy-nagy szeretetben nevelik a sérült gyermeket vagy gyermekeket, s ez bizonyos fokú szemléletváltozást is jelent.

– Az integrációról, a befogadásról mi nemcsak beszélünk, így is élünk. Ezt látják a lányaim, az unokáim, akik már külön háztartást vezetnek, de ha szükséges, mindenben segítenek – folytatja Ilona.

– Bandi unokám például Zsoltival számol, Norbit együtt tanítjuk fogni, beszélni. Tinka, a legelesettebb pedig a kedvenc. Amikor a pedagógusok küszködnek a ma oly sokat emlegetett integrációval, szívem szerint idehívnám őket: mi így csináljuk, nézzenek körül nálunk.

A konyhában Baba, a nagyobb unoka már a mézeskalácsnak valót állítja össze, a kisebbek a bejáratnál csutakolásra váró Lujzát simogatnák egyfolytában. Gyönyörködöm én is – Kisfaludyéknál a karácsonyvárás több mint öröm...


Szoros napirenddel

Kisfaludyéknál reggel 5 órakor kezdődik a nap masszírozással, etetéssel, majd az anya 11-re megfőz, elindítja a mosógépet. Az ünnep előtti takarítással részben már elkészültek, de a nagypapa emlékére almás rétest is sütnek karácsonyra. Lujza, a terápiás ló a gyerekek meglepetése: mozgásfejlődésüket, kommunikációjukat segítheti.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsebesek, koldusok, házalók engedéllyel

Több lenne a zseblopás, ha a rendőrség nem szervezett volna ünnepek előtti szolgálatokat civil,… Tovább olvasom