Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Gyógyító simogató

Győr - Pónilovagoltatást és kutyasimogatást tartottak fogyatékkal élő gyermekeknek a kisállat-kiállításon, hogy felhívják arra a figyelmet, milyen jó terápia ez a sérülteknek, milyen jó lenne, ha akik tehetik, gyakrabban hozzásegítenék őket hasonló lehetőséghez.

A fogyatékkal élő gyermekek fejlődését nagyban elősegítik az állatok, azonban anyagi és más okok miatt csak töredékük juthat ilyen terápiához. Ezért a minap, az állatkert közelében megtartott győri kisállat-kiállításon állatsimogatásra és pónilovaglásra biztosítottak nekik lehetőséget a szervezők a győri állatmenhellyel, az Emberek az Állatokért Alapítvánnyal és a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Intézmény és Gyermekotthon pedagógusaival összefogva. Speciálisan képzett, terápiás kutyákat vittek a helyszínre, akiket a gyermekek örökbe fogadhattak. „Ezzel akartuk felhívni a figyelmet, mennyire gyógyító hatású a gyermek-állat kapcsolat a kicsiknek. Jó lenne, ha minél több rászoruló hozzájuthatna" – mondta lapunknak az egyik szervező, Rugovics Péter.

Büszke hátán: Török Gergő először ülhetett póni nyergébe, a lovaglásban szülei, Törökné Gyönge Dóra és Török Alfréd segítették. Fotó: Krizsán Csaba
Büszke hátán: Török Gergő először ülhetett póni nyergébe, a lovaglásban szülei, Törökné Gyönge Dóra és Török Alfréd segítették. Fotó: Krizsán Csaba

Aki látta a lehetőséget kihasználó gyermekeket, az nem vonta kétségbe, mennyire gyógyító hatású az számukra. Törökné Gyönge Dóra is ezért örült annak, hogy hat és fél éves fia, Gergő először ülhetett lóhátra. Már hallott arról, hogy segíthet a terápiás lovaglás, de mivel gyermeke halmozottan sérült és izmai nagyon feszesek, tartottak a lovaglás veszélyeitől. Viszont mivel ezúttal kipróbálhatták és egyáltalán nem félt a nyeregben a kisfiú – igaz, többen is segítették –, most már biztos benne az édesanya, jót tenne fiának, ha rendszeresen lovagolhatna, az segítené izmai ellazítását és ahogy hétfőn, mindig nagy élményt jelentene neki.

Olvasóink írták

 • 3. GaálGyörgyi 2009. július 20. 16:51
  „Üdvözlök mindenkit!
  Gaál Györgyi vagyok, és a Mancsos Segítőtársaink Terápiás Állatok És Oktatási Alapítványt vezetem. 2004 óta dolgozom terápiát segítő állatokkal, köztük kutyákkal is. A cikkre szeretnék hivatkozni, és én is szeretnék képzett terápiás kutyát örökbe fogadni. Hol lehetséges ez? Mi kell hozzá?
  Azért kérdezem, mert nekem is könnyebb lenne nem hónapokig képezni, majd speciálisan felkészíteni a munkára, és utána élete végéig tanítani a kutyákat. Könnyebb lenne, ha nem kellene megtanulnunk egymás gondolatait, reakcióit, és jelzéseit. Megtanulnunk, mert a kutya ugyanúgy tudja az enyémet, mint én az övét.
  Elnézést, de amikor állatokkal segített programokat végzünk, sose csak a kutyáról beszélünk, hanem kutya+gazdi csapatról.
  Sajnálom, hogy a cikk ilyen formában megírva mást sugall!
  Talán érdemes itt a weboldalon más írásokat is elolvasni, amik jobban visszaadják munkánk lényegét.
  További szép napot: Gaál Györgyi”
 • 2. Mártus 2009. május 19. 19:02
  „Van egy alapítvány ahol profi szakember dolgozik, hatalmas szívvvel-lélekkel megáldva. Szívvel ajánlom minden sérült emberrel foglalkozó csoportnak, szülőknek. Láttam munkáját több helyen, nagyon eredményes. Remekül képzett kutyával dolgozik. Ő foglalkozik a terápiás kutyák képzésével is. Nem hiszem hogy egy ilyen értékes kutyát örökbe adna. Ez a cikk valami más lehetett....
  a kutya (Göndi) szerepelt a kisalföldben korábban.ott biztos megvan az elérhetőségük.
  Mártus Győr”
 • 1. Racka 2009. május 18. 10:58
  „Miért nem tudhatnak az ilyen rendezvényről előre az érintett szülők? A Kisalföld miért utólag számol be az ilyesmiről? Nem tájékoztatják az embereket az ilyen lehetőségekről, pedig sokan rászorulnak Győrben és környékén.Jellemző az érdektelenségből fakadó hozzáálás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Béla király nyomában

Ravazd - Béla király kútjához szerveznek kirándulást május 16-án, szombaton. A tervezett útvonal… Tovább olvasom