Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Gyirmót 850. évét ünnepli

Ünnepségsorozattal emlékezik meg a héten fennállásának 850 éves jubileumáról Gyirmót. A község 1970 óta Győr része.

„A kő a megmaradást, a víz a folyamatos változást szimbolizálja" – Szabó Jenő önkormányzati képviselő, a gyirmóti részönkormányzat vezetője szerint ez a jelentése annak az alkotásnak, amelyet pénteken délután öt órakor avatnak fel a településrész központjában, a millenniumi kereszt tőszomszédságában. A nyers kőből készült mű tulajdonképpen egy ivókút, amelyen felirat hirdeti, hogy Gyirmót 850 éves fennállására állították. Szabó Jenő hozzátette: a költségeket egy cég állja, amely felajánlását önzetlenül tette.

A Rába-parti terület egyébként legalább ötezer éve lakott, noha Gyirmót eredete „csak" a XII. századig vezethető vissza. A régészek neolitikus leleteket, bronzkori sírokat, kelta cserepeket és telepnyomokat, római kori út nyomait, épületmaradványokat, kora Árpád-kori cseréptöredékeket is feltártak.

Az eseménysorozat egész héten tart, sőt – ahogy Szabó Jenő elmondta – már májusban megkezdődött, amikor a helyiek felkeresték a Rába forrását Ausztriában. A művelődési házban hétfő óta helytörténeti kiállítás látható. Ugyanitt holnap este hat órakor népzenét hallgathatnak az érdeklődők. A csúcspontot a már említett pénteki emlékhelyavatás és -szentelés jelenti, amelyet négy órakor szentmise előz meg, utána pedig katonai díszszakasz, huszárok és fúvósok vonulnak fel.

Este hétkor Csepregi Éva lép a sportpálya színpadára, majd Rugli Béla zenél. Másnap reggel hét órától horgászverseny lesz a Zúgón. A programok a sportpályán folytatódnak 11 órakor szabadtéri szentmisével. Délután kettőtől a Gyermekek Háza várja a gyirmótiakat és a vendégeket lovagi és ügyességi játékokkal, bábszínházzal. Öt órakor két erős ember, Darázs Ádám és Winkler Ádám tart bemutatót. A közönséget mindkét nap bográcsban főtt ételekkel várják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A felső Tápon folytatja

A most lezárult tanévben nagyrészt a tantestület tagjai „ingáztak" Pázmándfalu és Győrság… Tovább olvasom