Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Gyilkosok a Nemzeti Panteonban

„A Rákoskeresztúri új köztemető 298-as parcellájának emléktáblájára legalább 51 háborús bűnös nevét írták fel, a 301-es parcellánál pedig a 315 névből mindössze 190 olyan, ami 1956-os elítélté" – nyilatkozta Zinner Tibor történész a napokban.
A győri születésű verőlegény és Radnóti kivégzője nemzeti szalaggal átkötött kopjafa tövében nyugszik a 298-as parcellában

„A Rákoskeresztúri új köztemető 298-as parcellájának emléktáblájára legalább 51 háborús bűnös nevét írták fel, a 301-es parcellánál pedig a 315 névből mindössze 190 olyan, ami 1956-os elítélté" – nyilatkozta Zinner Tibor történész a napokban. Csapody Tamás szociológus szerint a hazáért halt hősök között van az az öt keretlegény is eltemetve, akik felelősek az Abda határában agyonlőtt költőfejedelem haláláért.

Zinner Tibor, egyike annak az öt történésznek, akiket Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke megbízott a 298-as és a 301-es parcella emléktábláira felírt nevek beazonosítására. Szerinte a 298-as parcella tábláján szerepel például Láday István csendőr alezredes neve, aki részt vett a budapesti zsidók elhurcolásában. A nevéhez fűzhető például Bajcsy-Zsilinszky Endre és Jávor Pál letartóztatása is.

70-75 megölt munkaszolgálatos

Az öt történészt azt követően kérte fel a volt miniszterelnök a kutatásra, miután Csapody Tamás szociológus tavaly novemberben „Felmagasztosult keretlegények – Öt sír nyomában a Rákoskeresztúri új köztemető 298-as parcellájában" című írásában nem kevesebbet állított: a Nemzeti Panteonban, „A hazáért haltak vértanúhalált" felirat alatt nyilas gyilkosokat temettek anno. „Sok mindent gondoltam, de arra nem számítottam, hogy azoknak a kivégzett keretlegényeknek a sírját, akik Borban és visszafelé, a Radnóti-féle közben kivégezték a munkaszolgálatosokat, egy ápolt Nemzeti Panteonban találom meg. Álmomban sem mertem volna arra gondolni, hogy Asztalos Ferenc és a 70-75 bori zsidó munkaszolgálatost meggyilkolt Szokolits Ferenc sírhelyét címeres márványlappal fedték be" – írta nem leplezve botránkozását Csapody.

A második világháború borzalmait számba vevő könyvekből, tanulmányokból a következőket tudjuk a nyilas pribékekről: Szokolits Ferenc honvéd, akárcsak Asztalos Ferenc, Juhász Pál és Tálas András a Bor környéki munkatáborok egyikében, „Voralberg" táborban szolgált, s mindannyiukat a Budapesti Népbíróság vonta felelősségre 1945 és 1947 között. Sorsuk abban is közös, hogy egytől egyig a Borból 1944. szeptember 17-én, Zsagubicán, Belgrádon, Titelen, Cservenkán, Zomboron át Szentkirályszabadjára, majd novemberben Tarjánpusztán és Abdán át Mosonmagyaróvárra, valamint Hegyeshalomra megérkező gyalogmenet fegyveres kísérői közé tartoztak.

A voralbergi hóhér

A győri születésű Szokolits Ferencet – aki bevonulását megelőzően napszámos és bokszoló volt – 1943 nyarán vezényelték Borba a 801-es különleges munkaszolgálatos századdal együtt. A Népbíróság előtt folyó perében nagyon sok „voralberges" tett tanúvallomást. Moskovits József mádi magántisztviselő tanúvallomása szerint Szokolitsról – akit maguk között csak mint „voralbergi hóhért" emlegettek – azt mondta, hogy a táborban „ő volt az, aki az embereket kikötötte és közben ütötte-verte". Ugyanezt erősítette meg November Sándor budapesti kereskedő is, aki azt állította, hogy „nevezett híres volt arról, hogy munkatáborosokat a lehető legnagyobb kegyetlenséggel kezelte".

Szokolits Ferenc később a Népbíróság előtt a vádpontok közül elismerte, hogy „a kikötött embereket gyomron rugdostam, ütöttem, vertem", s hogy „útközben a sorból az emberek kidőltek. Ezeket addig rugdostuk, amíg vissza nem álltak a sorba. Azokat, akik a lakosságtól enni- vagy innivalót fogadtak el, félholtra vertem. A muszosoktól órát és pénzt vettem el azzal a szándékkal, hogy ennivalót viszek nekik. Azonban a verésen kívül nem kaptak semmit".

Szokolits Ferenc kötél általi kivégzésére 1947. április 15-én került sort, s május 7-én temették el az említett 298-as parcella 8. sorába. Rehabilitálása nem történt meg. Nem lehet elégszer hangsúlyozni: ma mint „nemzetért halt vértanú" nyugszik egy nemzeti szalaggal átkötött kopjafa tövében, Nagy Imre sírja közelében!

Radnóti gyilkosai

Legyen akármennyire megdöbbentő, de egyik legnagyobb költőnk, Radnóti Miklós feltételezett gyilkosa szintén hasonló körülmények között fekszik a 298-as parcellában.

Tálas András hadapród őrmester a Szentkirályszabadjáról Hegyeshalom felé tartó – Radnótit is tagjai között tudó – gyalogmenet parancsnokhelyettese volt.

Tolnai Gábor irodalomtörténésznek az 1980-as évek középen végzett kutatásaiból úgy tudjuk: említett személy volt annak a feltehetően ötfős, keretlegényekből álló csoportnak a parancsnoka, amelyik Abda határában végzett a már mozgásképtelen, éppen ezért parasztszekérre tett 22 bori munkaszolgálatossal. Tálas András nem csupán parancsnoka volt ennek a különítménynek, nem csupán parancsot adott a tömegsír megásására, de ő rendelte a kivégzést, s maga is részt vett Radnóti Miklós és társainak megölésében.

Tálas András története azonban itt nem ért véget. Egyik rokona 1994-ben felülvizsgálati indítványt nyújtott be a Legfelsőbb Bíróságra. A Legfelsőbb Bíróság az indítványt elutasította, miközben a család változatlanul mártírként tartja számon őt.

Hamarosan lekerülhetnek a nevek
Az öt történész, Horváth Miklós, M. Kiss Sándor, az 1956-os Intézet igazgatója, Rainer M. János, Szakály Sándor és Zinner Tibor azt ígérik, hogy még ebben a hónapban ismertetik kutatásaik eredményeit a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökével. Ezt követően kerülhetnek majd le azoknak a nevei az emléktáblákról, akik finoman fogalmazva sem tekinthetők a kommunizmus áldozatainak.
„Kegyeletsértő, hogy azoknak a nevét, akik életüket áldozták a Rákosi rendszer törvénytelenségei miatt, összemossák a nyilas rémtettek elkövetőinek nevével" – közölte Zinner Tibor a várhatóan nagy port felkavaró ügyről.


Olvasóink írták

 • 6. joco1 2008. május 13. 06:02
  „2és 4 :igen(nem) tisztelt mély-magyarok-nácik stb. gondolkodású -ak, ez a cikk arról szol, hogy elvbarátjaik közül még mindig sokan olyan helyen "nyugszanak" ahol semmi keresnivalojuk nincs. A "kom-zsidok" pedig egy más téma.Ha valaki nyiltan náci/nyilas/fasiszta honlapokból/könyvekből vesszi történelmi ismereteit, hát az tudatlan és félrevezetett marad.Megj: Boross Péterről és az általa megbizott történészekről pedig nem lehet azt mondani, hogy komcsik, de lehet, hogy ök is utálják a 2-és 4-es elöd elvbarátait, de hát a föld lakoinak kb.80%-a hasonloan "értékeli" a fasisztákat/nyilasokat/nácikat.2-4: már beléptetek a menetelgető magyar SA-ba?”
 • 5. o.viktor 2008. május 12. 17:50
  „én az olyan embereket utálom egyre jobban, mint az előtte, szóló, magát mélymagyarnak gondolók. akik összekacsintanak a neonácikkal, és bárkit a bitófára küldenének, aki nem a szájuk íze szerint él, cselekeszik, vagy vall, esetleg zsidónak születik”
 • 4. Garzos Csaba 2008. május 12. 17:11
  „A zsidok szeretnek ki-asni a sirbol azokat akiket bunosnek tartanak es felakasztani oket. Csak emlekezzunk azokra az artatlanokra akiket a kommunista zsidok kivegeztek 1945 utan. Ezrevel kuldtek oket Recsk-re vagy a akaszttottak fel oket. A haboru utan amikor birosagra vittek az aldozatokat a targyalo terem tomve volt zsidoval. AMikor behoztak egy aldozatot, mielott megmondtak volna a nevet, a zsidok orjongve uvoltottek, hogy "kotelet nekik, akasszak fel oket". Es azt se tudtak ki az illeto. Magyaorszagon rengeteg hasonlo nevu ember el. Peldaul Kiss, Kovancs, stb. Ha netan volt egy "bunos" aki mar nem elt, kerestek egy hasonlo nevu embert es rafogtak a "bunt" es felakasztottak. Szamtalan esetben megtortent. Es ezek bitoroljak ujra a hatalmat. Szegyen. De "nem felejtunk" es a pohar lassan betellik. Es meg csodalkoznak a zsidok, hogy egyre tobben egyre jobban utaljak oket. Csak nezd meg a kepeket az "Ewige Jude" konyvben es megerted a keresztenyek utalatat irantik.”
 • 3. Madaras Gabor 2008. május 12. 13:24
  „Erdekes, hpgy mindig a zsidok panaszkodnak. 56 elott (es utan is) a zsidok uralkodtak es ezrevel kuldtek halalba vagy kenyszer munkaba a "nem-zsidokat". Azok a zsidok, az akkori vezetok, koztuk Rakosi, Gero, es Apro Antal ( ez Gurcsany aposa) halalba kuldte Maleter Palt es most nemregen Gyurcsany egy kormany kituntest akart adni neki. Ugy tunik a zsidoknam ma eleg valakit azzal vadolni, hogy resze volt Radnoti halalanak, es maris vilagga kurtolik, hogy BUNOS. Ezer es ezer zsido a kommunista idoben kuldott kenyszer munkaba es halalba artatlan MAGYAROKAT. Azokat a zsidokat mikor assak ki a sirbol? Persze azok a zsido-temetoben vannak eltemetve es ez az amiert legtobb Kereszteny Magyar keresztet vet amiko elmegy a zsido temeto mellett. A zsidok nemcsak a jelent es a jovot lopjak el tolunk hanem ujra akarjak irni a tortenelmet. "Vesszen aki bant".”
 • 2. Madaras Gabor 2008. május 12. 13:24
  „Erdekes, hpgy mindig a zsidok panaszkodnak. 56 elott (es utan is) a zsidok uralkodtak es ezrevel kuldtek halalba vagy kenyszer munkaba a "nem-zsidokat". Azok a zsidok, az akkori vezetok, koztuk Rakosi, Gero, es Apro Antal ( ez Gurcsany aposa) halalba kuldte Maleter Palt es most nemregen Gyurcsany egy kormany kituntest akart adni neki. Ugy tunik a zsidoknam ma eleg valakit azzal vadolni, hogy resze volt Radnoti halalanak, es maris vilagga kurtolik, hogy BUNOS. Ezer es ezer zsido a kommunista idoben kuldott kenyszer munkaba es halalba artatlan MAGYAROKAT. Azokat a zsidokat mikor assak ki a sirbol? Persze azok a zsido-temetoben vannak eltemetve es ez az amiert legtobb Kereszteny Magyar keresztet vet amiko elmegy a zsido temeto mellett. A zsidok nemcsak a jelent es a jovot lopjak el tolunk hanem ujra akarjak irni a tortenelmet. "Vesszen aki bant".”
 • 1. orgona 2008. május 11. 21:06
  „GYILKOSOK A NEMZETI PANTEONBAN! Embereket felrevezetö cikk iro aki sajnos nemtud fogalmazni! gyilkosok neve az emlektablan...... vegtere erröl szol a cikk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sérültek a motorostalálkozó résztvevői között

Győrújbarát – Két könnyebb sérültje van a motorosbalesetnek, ami fél három körül történt… Tovább olvasom