Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Gyilkos vascső: döntött a bíróság

Az utóbbi évek egyik legszörnyűbb balesete ügyében hozott ítéletet a Győri Városi Bíróság: elítélte a sofőrt, akinek kisteherautójáról egy vasrúd zuhant két éve a szembejövő kocsira, s átütve a szélvédő üvegét, egy ötgyerekes édesanya fejébe fúródott.

Az ítélet kapcsán megkerestük a Győrújbaráton özvegyen maradt apát is.

Sorsszerű volt, mint az előre megrajzolt borzalom, s mégis a fatális véletlenek horrorjaként kell elfogadni a történetet, ami két éve így kezdődött: egy teherautó haladt a keskeny és rossz állapotú Hegyalja úton, vele szemben pedig egy Renault Megan közeledett. A furgon sofőrje emiatt jobbra húzódott, belehajtott az azóta sokat emlegetett gödrökbe, s egy 25 centi mélységű kátyú megdobta a járművet.


Kopcsó András, a halott édesanya férje azt vallja: a megbocsátás nem az ő dolga. Velünk látogatott el a helyszínre, amit egyébként két éve elkerül. Fotó: Bertleff András
Kopcsó András, a halott édesanya férje azt vallja: a megbocsátás nem az ő dolga. Velünk látogatott el a helyszínre, amit egyébként két éve elkerül. Fotó: Bertleff András

A platón lévő, elöl nem rögzített vascső keresztbe fordult és balra-előre lendült. Elszabadult, áttörte a másik kocsi szélvédőjét és dárdaként roncsolta szét egy anyuka fejét, aki azonnal meghalt. Mellette ült hatéves kisfia, Gergő, aki csak annyit észlelt, hogy kitört az üveg, valami berepült és a kocsi a villanyoszlopnak ütközött. De addigra már ő is, s négy testvére is árva volt.

A sofőrt 1 év, 2 hónap fogházbüntetésre ítélte, a büntetést pedig két év próbaidőre felfüggesztette a Győri Városi Bíróság. Emellett eltiltotta a majdnem ötvenéves férfit a vezetéstől, mégpedig 2 évre és 2 hónapra, ami – minthogy már 2008 májusa óta nincs jogosítványa – ezekben a napokban jár le. Az ítélet jogerős lett, mivel senki nem fellebbezett. A sofőr mindvégig beismerte, hogy vétkes: nem megfelelő módon szállította azt a megátkozott vascsövet. Ugyanakkor az eljárás során mindenki empátiával könyvelte el, hogy itt nem egy bűnözőről van szó – egyébként a harmincas korlátozást is betartotta –, s ami történt, az számára kemény büntetés. Zokogások között szólt, ha szólították, s a védő perbeszéde után is csak arról beszélt, hogy mennyire sajnálja a tragédiát.

A halott édesanya férje azonban azt vallja: a megbocsátás nem az ő dolga.

Gergő is mindig mondja, hogy ne erre menjünk, de nem is kell nekem mondani. Tudok Győrbe három útvonalat, nem akarom látni ezt a helyet - mondta Kopcsó András.
– Eljött hozzánk annak idején a sofőr bocsánatot kérni, nem hiszem, hogy ezzel nekem még kezdenem kellene valamit. Elhiszem, hogy ő nem egy gyilkos, de akkor is felelős és empátiát vele szemben nem tőlem kell várni – mondta a portálunknak hétfőn Kopcsó András, aki nem ment el az ítélethirdetésre, s azt nem is kívánta kommentálni.

– Ne firtassuk, hogy mi a véleményem az igazságszolgáltatásról, legyen az a fontos, hogy talpra állt a családunk, a nagy gyerekeim egyetemre, főiskolára járnak, nem kallódtak el a baleset után. Ez nem azt jelenti, hogy nem jut mindennap eszünkbe az a nap. Gergő, aki akkor hatéves volt, ma is mindenkinek azonnal elkezdi mesélni, hogyan halt meg az anyja, annyira beleégett az emlék. Ugyanabban a házban élünk, s minden úgy van berendezve, ahogy a feleségemmel berendeztük – mondja a férfi, aki egyébként családjával együtt soha nem jár a Hegyalja úton.

– Gergő is mindig mondja, hogy ne erre menjünk, de nem is kell nekem mondani. Tudok Győrbe három útvonalat, nem akarom látni ezt a helyet.


Ma is veszélyes

A Hegyalja út ma is keskeny, ma is veszélyes, ma is ott a harmincas tábla, jóllehet, legalább a legrondább gödröket betemették. Az emlegetett szakasszal kapcsolatban már 2009-re megoldást ígért az útfenntartó, de később ez az időpont 2010-re változott. Ezért megkérdeztük a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivőjét, hogy mikorra várható megnyugtató eredmény? Pécsi Norbert erre írásban válaszolt: ˝A győri Hegyalja út felújítása az Új Magyarország Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programok 2009–2010-es akciótervének keretein belül valósul meg˝ – közölte az illetékes. ˝A szakasz kivitelezési terveit a Magyar Közút Nonprofit Zrt. már elkészítette. A projekt kivitelezésére vonatkozó dokumentációkat várhatóan még ebben a hónapban benyújtja társaságunk, ezt követően a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség  hoz döntést annak megvalósíthatóságáról. A projekt jóváhagyása után indítható el a közbeszerzési eljárás, majd azt követően a felújítási munkálatok˝ – tudatta a régóta várt munkálatokkal kapcsolatban az illetékes.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. pisti83 2010. július 18. 13:48
  „Ilyent nem lehet csinálni, rakományt le kell normálisan rögzíteni. Lehet szidni a kátyus utat meg a véletlent, de hatalmasat hibázott a sofőr ami egy ember életébe került. Ezért letöltendő börtön, és óriási mértékű pénzbüntetés, és a vezetéstől egy életre való eltiltás járt volna.”
 • 21. Mankapunka 2010. július 13. 14:32
  „Dörgés

  Van valami,amit úgy hívnak,útépítőmaffia. Kemény egy ág,és le van szarva mindenki.

  Ameddig az emberek ezekre a régi savanyú,komcsi beállítottságú emberekre szavaznak,régi nagy pártokra,addig itt nem fog változni semmi.

  Akárki akármit mondhat,a Fidesz is ugyanúgy támogatja a szotyizabálókat. Csak a fehér embert büntwti a rendszer.

  Ugye olvastuk azt a cikket,ahol azt akarják,akinek nincs gyereke,az fizessen több adót.
  Kezd elég komcsi lenni ez a Fidesz,de hát a nép ezt akarta.

  Meg is érdemli az,aki a Fideszre szavazott,megint 4 évig nem fog változni semmi,aztán majd beszélgethetünk-”
 • 20. viperetta335 2010. július 13. 11:36
  „Kissrác hátul ült,beszélgettek.Egy pillanat alatt történt minden,anyu még mondott valamit,aztán nem válaszolt,durr.A gyerek sokáig nem is hitte el,hogy meghalt az édesanyja,olyan gyorsan,hirtelen történt az egész.Ha az anya nem ott ül,és ha a gyerek nem mögött,akkor a gyereket találja telibe.”
 • 19. Kftimi 2010. július 13. 11:34
  „fogházbüntetés az mi?”
 • 18. hellboy780917 2010. július 13. 11:30
  „hetente 2-3x is arra tekerek edzéseim alkalmával, s még mindig kiráz a hideg mikor ahhoz az oszlophoz érek... pedig nem is ismerem a családot. talán amiatt érzem át, hogy énis elég korán (16 évesen) elvesztettem édesanyámat, igaz ő betegségben halt meg.

  remélem a megnyugvásuk valós, s tudtak új életet kezdeni, ami nem könnyű...”
 • 17. ...:) 2010. július 13. 11:18
  „....... most olvasom h belefurodott a fejébe a vascső????... jézus márjám :O:O denemáár, utisten.. eltudjátok képzelni:O:O?????????”
 • 16. TSD81 2010. július 13. 10:45
  „a 7végén mentünk le siófuck ra, és a szembejövő lomis kocsiról leesett elén egy raklap.ha gyorsabban megy a sofőr, akkor az a szélvédőbe is betalálhat...amíg nem szigorítják, és ellenőrzik ezeket a kocsikat a rendőrök, hanem csak a pénzt húzzák be, addig...”
 • 15. Zozo13 2010. július 13. 10:38
  „Nekem is volt egy hasonló esetem.
  2 db. kőműves palló szabadult el a szembe jövő kisteherautóról, szerencsére a motorháztető alatti motor rögzítő elem megdobta azt, és az utastérbe nem jutott be, így nem haltam meg. Az autó elhajtott, kb fél óra múlva jött vissza. A rendőrség addig a helyszínre ért, 10 e Ft.-ra büntette a hibás rögzítésért a vezetőt.
  Az én esetemben is nevettséges a 10 e Ft. büntetés!!! Szerintem halálos közúti veszélyeztetés kísérletéért (ha van ilyen) minimum 3 évre be kellett volna vonni a szabálytalankodó vezető jogosítványát, így minden autóstársuk megtanulná, hogy a rakomány rögzítéséért a vezető a felelős (egyébként minden nyári hétvégén a Balaton környékén egy nem jól rögzített kerékpár is leesik).
  Tegyük fel, ha ugyanazon az útszakaszon elüti az édesanyát, mert nem figyelt oda a vezetésné (ahogy a rakomány rögzítésénél sem figyelt oda), biztos leültetik.
  Nem értem az esetben eljáró bíró ítéletét, minimum letöltendő 1 év és soha nincs már jogsi!!!”
 • 14. Gazembert 2010. július 13. 10:08
  „Spitfire

  Nincs igazad. Nem egy szánt szándékkal elkövetett gyilkosságról van szó. Nem arról szól egy munka, hogy mindenre van időd (rögzíteni egy létrát, kirakni rá egy piros jelölőt). Rohanás az élet! Hibázott tény, de szerintem már százszor megbánta és ha visszatudná csinálni visszacsinálná! Mennyi olyan létrás autót látsz amin van piros jelölő például? 10 ből 1. Pedig ami túlér az autón azt jelölni kellene.”
 • 13. Spitfire 2010. július 13. 09:36
  „nem értem hogy hozhattak ilyen enyhe büntetést! gyakorlatilag semmi, legközelebb kit fog kinyírni?”
 • 12. Truder 2010. július 13. 09:29
  „Megrázó tragédia, sajnos ilyen amikor több véletlen egybeesik.
  Az még inkább elgondolkodtató, hogy azon az útszakaszon (és másutt sem!!) azóta sem történt semmilyen útjavítás. Ugyanazon a szar, kátyús, útnak már nem is mondható semmin kell közlekedni! Szégyen. Lassan járhatatlan, ha nincs szembe forgalom, gyakorlatilag csak az út közepén lehet haladni...
  Illetékesek ébresztő! Hol a pénz?
  Győrújbarátról Győr felé haladva, amit az árvíz alámosott egyre nagyobb gödör tátong..Meg van oldva, kiraktak egy 60-as, majd egy 40-es táblát.. No comment”
 • 11. rezi 2010. július 13. 09:09
  „Én még soha nem láttam, hogy egy rendőr a rakomány rögzítését ellenőrizné.(Magyarországon!!)”
 • 10. knifemaster 2010. július 13. 08:57
  „8. hozzászólás Ibrox 2010.07.12. 22:31

  Ha létezik sorsszerűség,akkor nem közvetlenül dolgozik ,hanem közvetve..pl a soför által...
  De ezt ugye nem lehet bizonyítani vagy cáfolni.”
 • 9. vanessa 2010. július 13. 06:33
  „jó reggelt!a hegyaljai uton ma sincs semmi változás ugyan olyan ut mint mikor a tragédia történt,”
 • 8. Ibrox 2010. július 12. 22:31
  „<< aerodragon>>
  Ez nem a sors keze... Ez a vétkes sofőr keze , ami nem rögzítette a vascsövet....”
 • 7. Ákos62 2010. július 12. 22:27
  „A 4-es metró árából sok vidéki utat lehetne megjavitani, de hát M-országon csak Bp. fontos!”
 • 6. Dörgés 2010. július 12. 22:04
  „Szégyenletes. Igaz nem a cikkhez tartozik. De mennyi embernek kell meg halnia, mennyi családban kell nyomot égetni? És hány baleset köszönhető a hanyag közútkezelésnek? Ma egy gödör holnap meg növekedett fék táv és megint kihuny egy láng.. Valaki meg fizetést is kap érte. Igaz könnyebb egy 30-as táblát kitenni, mint kijavítani szakszerűen. És ki vonná felelőségre? Lehet most mérgesnek lenni rám, de jusson mindenkinek eszébe: sok kicsi sokra megy...”
 • 5. pirosász 2010. július 12. 21:28
  „A 4.kukac40-nek teljesen igaza van!! Annyit tudnék még hozzá tenni,hogy ELVTÁRSAK HOL A PÉNZ?????”
 • 4. Kukac40 2010. július 12. 21:16
  „Igen a sofőr hibázott. De csak ő a felelős? Az igazi felelősöket miért nem lehet elitélni? Miért nem lehet kimondani, hogy az út karbantartója nem végezte el megfelelően a munkáját? Minden érintettet sajnálok, de az igazi vétkesek megint nem kerültek a bíróság elé.”
 • 3. mauz 2010. július 12. 21:03
  „Mennek a furgonok mint az őrült, betonkeverőt, kismarkolót, körfűrészt, autószállító utánfutót (ami extra széles) visznek. Néha egyik-másik leborul, néha nem.

  Szóval akkor minden sofőrnek van egy Jokere? Az első megölt ember nem számít, az csak egy felfüggesztett?

  Sajnálok ebben a sztoriban mindenkit, de azért itt mégiscsak felelőtlenségből elkövetett emberölés volt, akárhogy is nevezték a jogászok.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új utazási igazolvány kell augusztustól

Nehezebben hamisítható, másolható utazási igazolványt kapnak a fogyatékosok, tartósan betegek. Tovább olvasom