Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Gyilkos barátnők a partikon

Zsuzsi, Kati, Gina – jól csengő, ártatlannak tűnő keresztnevek, amelyeket manapság inkább partidrogként, s nem bájos lánynévként emlegetünk. Országos pszichiátriai találkozó zajlik ezekben a napokban Győrben, a kábítószer témaként ott is terítékre került.

Egyre nehezebb úgy beszélni és írni a kábítószerhelyzetről, hogy az ne tűnjék közhelyesnek. Merthogy szállóigévé vált a prevenció, a felvilágosítás; sokszor ismételt mondattá, hogy egyre fiatalabbak fogyasztják, s egyre többen jutnak el a kemény szerekig.

Mindez persze így van, de annyiban segítettek nekünk a pszichiátriai szakdolgozók országos konferenciáján előadók, hogy olyan témát vettek elő, amelyekről eddig kevésbé beszéltek. Most azonban már muszáj.
Ezek pedig a partidrogok. Jelenleg több száz új dizájnerdrog van, amelyek bárhol megrendelhetők.

Tévhit, hogy ezek bevizsgált termékek lennének, s keveset lehet tudni a szervezetre gyakorolt hatásaikról is.

Ha baj történik, akkor el lehet mondani, hogy ezek bizony akár halált is okozhatnak – a közelmúlt híradásaiból nem lenne nehéz elővenni azokat az eseteket, amikor légzésleállással szállítottak fiatalokat kórházba. Szerencsére többségük életét meg lehetett menteni.

Képünk illusztráció. Fotó: H. Baranyai Edina
Képünk illusztráció. Fotó: H. Baranyai Edina

Szóval nincsen még tudományos tapasztalat arra vonatkozóan, hogy hosszú távon milyen rombolást végez a szervezetben "Kati, a trendi bulik legjobb csaja"; "Gina, a lányok rémálma"; vagy épp Zsuzsi, Marci, Dove, Spice, illetve a Krokodill... A konferencián tényként kezelték ugyanakkor a szerek által kiváltott agressziót.

Mint ahogy azt is, hogy szélmalomharcot vívnak addig, amíg nem változik a helyzet: vagyis ha hétfőn betiltanak egy szert, akkor kedden annak egy módosított változata ismét kapható lesz – legálisan. A baj az, hogy a „mutáns" Zsuzsik rendre veszélyesebbek, mint az elődök voltak. Ismét hódítanak ugyanakkor az olcsó kábítószerek, a habpatron most a „menő".

Statisztika persze van, amit elő lehet (elő is kell) venni, eszerint pedig az általános iskolások 8 százaléka találkozott ilyen szerekkel a bulikon; minden hetedik szakiskolás próbálta is a partidrogok valamelyikét. A szakközépiskolásoknál, illetve a gimnazistáknál minden kilencedik vallotta be ugyanezt. A szegedi klinikán (két előadó innen érkezett) 2008 és 2011 között a detoxikáltaknak már a 15 százaléka drogos volt.

A megelőzés nem egyszerű feladat, s végre kimondatott, hogy ennek sokszor a legfőbb gátja az, hogy a családok igenis szégyellik, hogy ilyen problémával küzdenek.

Javasolni lehet, hogy vásároljanak a szülők vizeletből kimutatható drogtesztet, de ezt sem lehet diszkréten megoldani. A drogprevencióval és terápiával foglalkozó szervezetek többsége azt vallja, hogy a büntető törvénykönyv módosításai nem alkalmasak a szerhasználat visszaszorítására.

Tudni kell, hogy akit először érnek tetten kábítószerrel való visszaélés miatt, annak megelőző programokon kell részt vennie vagy gyógykezelést kap, de akit másodszor kapnak el, annak már büntetés jár. Akár börtön is. Egyes szakértők egyenesen azt kérdezik, hogy az állam miért a fogva tartásra és miért nem a felvilágosításra, megelőzésre, terápiára kíván forrásokat biztosítani. A kérdés egyelőre költői.

Olvasóink írták

 • 3. pancser 2012. július 07. 09:43
  „A szülő a kulcs. ha a kapcsolat normális, szeretetteljes, a család valódi egységként funkcionál nehéz elképzelni mid a drogot mind az alkoholt. A családok tömeges felbomlása az eredője a drogkérdésnek is, a gyerek hányódik, rossz példaképeket követ..... ne csodálkozzunk!”
 • 2. Losba 2012. július 05. 15:25
  „1
  .."A lélek orvosok 99% pénz behajtással foglalkozik. Telenyomják a népet olyan gyógyszerekkel ami függőséget okoz..."
  ...ez az igazság !”
 • 1. bellotto 2012. június 30. 08:46
  „Csak a süket szöveg megelőzésről, felvilágosításról, tenni kellene valamit, pl. az erre kapott pénzt nem kellene ellopni. Csak akarat kérdése. A lélek orvosok 99% pénz behajtással foglalkozik. Telenyomják a népet olyan gyógyszerekkel ami függőséget okoz és már meg is van az örök pénz forrás. Ismerősöm 3 éve jár, semmit nem tesz mint 2 perc alatt felírja a dózist. Drodok: Általános iskolásoknál egyértelmű kellene a felvilágosítás, de a szülők felelősége az egész. Utána viszont középiskola, egyetem???? Ott tudni kell mit csinálnak, vagy nálunk értelmi kapcák járnak az említett intézményekbe??? Úgy dönt hogy ezt válassza hagyni kell.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyre kell állítani az egyensúlyt

A térségi vízháztartás egyensúlyának helyreállítása érdekében beavatkozásokra van szükség: ezt… Tovább olvasom