Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Gyermekközpontúság a fő elv

A rugalmasság és a gyermekközpontúság ma is a gondozók legfőbb iránytűje egy győri bölcsődében.
Bölcsődésnek lenni ugyanolyan jó dolog, mint harminc-negyven éve – vallja a minap országos kitüntetésben részesített Sövegjártó Andrásné, az Egyesített Bölcsődei Intézményhálózat Kodály utcai bölcsődéjének vezetője. A rugalmasság és a gyermekközpontúság ma is a gondozók legfőbb iránytűje.

A változó körülményekhez, technikai fejlődéshez persze alkalmazkodni kellett, ám a gyermek tiszteletét ma is a legfontosabbnak tartják azok, akikre a szülők napközben bölcsődéskorú gyermekeiket bízzák. Szakma válogatja, ám az anyukák egy része akár a munkahelye megtartása, vagy egyéb ok miatt sem használja ki a gyed és a gyes lehetőségeit, így idő előtt újra munkába áll.

Ekkor válik a kisgyermek és a család életének központjává a bölcsőde, ahol – szinte hihetetlen, ám – a matematika és a természettudományok alapjai is megjelennek a játékos foglalkozásokban.
– Sokszor sajnálom azokat a fiatalokat, akik mellett nincs jobbot nyújtó szülő vagy nagyszülő – mondja a minap Akócsi-díjjal kitüntetett bölcsődevezető. – Ezért a kollégáimmal együtt mindig arra biztatjuk őket, őszintén mondják el a gondjaikat, a kisgyermek szokásait, hogy az alkalmazkodás könnyebb legyen. A betekintőablakokon keresztül az apukák, anyukák figyelemmel kísérhetik, mit csinál, hogyan illeszkedik be a csemetéjük.

Sövegjártó Andrásné harminchat éve kezdte a pályát, s igazán nagy kihívásnak a gyermekek és a szülők kívánságainak való megfelelést és tiszteletet érzi. Akócsi Ágnes munkássága ma is meghatározza a hazai bölcsődék rendjét, célkitűzéseit, ezért is neveztek el róla szakmai díjat. S noha a Kodály bölcsőde vezetője már több kitüntetés boldog birtokosa, az országos díj odaítélése azért őt is meglepte.

– Mit tagadjam, folytak a könnyeim, úgy meghatódtam a Szolnokon megrendezett ünnepségen – folytatja Sövegjártó Andrásné. – Köszönöm a munkatársaimnak, a bölcsődehálózat valamennyi munkatársának, akikkel együtt dolgozunk. Továbbra is segítünk a módszertani feladatok segítésében, a szakképzésben, amelyben a gyakorlati terepet a mi bölcsődénk jelenti. A másodfokú szakgondozói tanfolyamokra is nagy az érdeklődés mind a megyéből, mind pedig a régióból, s ez egyben a kulcsa is annak, hogy 2006-ig minden bölcsődében kizárólag szakképzett gondozók tevékenykednek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri utcákról eltűntek az örömlányok

Körülbelül tízre csökkent az utcalányok száma Győrben az elmúlt négy-öt év alatt. Sarki prostituáltat ezért alig láthatnak az autósok, ami persze nem jelenti azt, hogy az ősi szakma kiszorult volna a városból. Az örömlányok ma már szinte kivétel nélkül lakáson fogadják az ügyfeleket. Tovább olvasom