Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Gyermekjátékok Győrújbaráton

A tuskós, a hármas, a gurítós, a lovacskás, a bakugrás, a pilickézés... A lassan feledésbe merülő furfangos gyermekjátékokat az elmúlt hét év során a győrújbaráti honismereti táborok lakói gyűjtötték össze.
Az egykori táborozóból az idők során csoportvezetővé előlépett fiatal óvónőt, Józsáné Nagy Erzsébetet nem hagyta nyugodni, hogy az évszázadok alatt a felnőttek bölcsességével is alakított játékok a múzeumi vitrinek érdekességei közé szoruljanak.
A táborok fáradhatatlan szervezője, Bódis Beatrix segítségével nemrég Gyermekjátékok Győrújbaráton címmel megjelentették a Baráti Honismereti Füzetek sorozat első kötetét.
– Elsősorban az óvodapedagógusok, illetve az általános iskola alsó tagozatos korosztályával foglalkozók számára lehet hasznos segítség ez a kézikönyv – mondja a munkáról a szerző. – Ugyanakkor kihívásnak is szántuk: a feltárt anyagot mindenki gyarapítsa a saját vidékéről ismert változatokkal.
A kötet sorra veszi a helyi gyermekvilág pillanatait idéző verseket, mondókákat, játékokat. Leírja a születést övező eseményeket, bemutatja az ölbéli gyermek játékainak meglepő bőségét: Csett Pápára, Csicsijja, Süti, süti, Kerekecske gombocska, Csip-csip csóka, Ciróka-maróka, Ez elment vadászni...
Még részletesebb, illusztrációval is kiegészített a cseperedő gyermek eszközös játékainak leltára. A helyben talált növényekből, fából és virágból, hulladékból nagyszerű játékká varázsolt tárgyak: a fű-, csuhé-, rongybabák, bogáncsépítmények, útifű bútorok, bokréták, sípok, torzsaállatok fantasztikus leleményről tanúskodnak.
A könyv bőséggel tárgyalja a nagyobbacskák, kiskamaszok ügyességet, erőt, szellemet próbára tévő és a közösségi beilleszkedést segítő, a párválasztást idéző társas játékait, sőt, kitér a gyermekkori munkára, az évkörhöz kapcsolódó ünnepekre is. A sorozat első kötetének létrejöttében elévülhetetlen érdemeket szerzett Bódis Beatrix népművelő és a győrújbaráti önkormányzat, a helyi képviselők.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lokálpatrióta-juniális Soboron

Színes programmal, zenével, tánccal, s nem utolsósorban bográcspartival várta tagjait és azok… Tovább olvasom