Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Gyermekfilharmónia Erdélyből

Győrszentiván - Erdélyben, a Hargita oldalában, Szentegyházasfaluban több mint 20 éve alakult meg a Gyermekfilharmónia. A 100 tagú kórust és a 40 tagú zenekart a 2003-ban Magyar Örökség Díjal tüntették ki. Az együttes három napig Győrszentiván vendége lesz.
A 140 diákból álló együttes tagjai zömmel a szentegyházasfalvi Mártonffi János Általános Iskola felső tagozatosai, de vannak köztük más iskolákból, még a szomszéd falvakból is, sőt, a „kiöregedett" tagok is vissza-visszajárnak. Az együttes alapítója és fő motorja Haáz Sándor zenetanár, aki, mivel zeneiskola nincs a környéken, szakkörökön foglalkozik a dalok betanításával s a hangszeresek oktatásával. Ebben ma már néhány volt tanítványa is segíti.

Az együttes rendszeresen szerepel Erdély kis- és nagyvárosaiban, falvaiban, évente 20–30 alkalommal lépnek közönség elé.
Az együttes rendszeresen szerepel Erdély kis- és nagyvárosaiban, falvaiban, évente 20–30 alkalommal lépnek közönség elé.A Gyermekfilharmónia nagy becsben áll a faluban, igazi közösségformáló erő. Az együttes rendszeresen szerepel Erdély kis- és nagyvárosaiban, falvaiban, évente 20–30 alkalommal lépnek közönség elé. 1990 óta minden nyáron hangversenykörútra indulnak, melyek alkalmával bejárták már szinte egész Magyarországot, adtak koncertet Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken és Burgenlandban is, 2005-ben Törökországban, Rodostóban vendégszerepeltek nagy sikerrel.

Az együttes repertoárja rövid klasszikus művekből, egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozásokból, történelmi dalokból és más népek énekeiből áll. Tevékenységüket számos díjjal, kitüntetéssel ismerték már el, ezek közül a legrangosabb a 2003-ban adományozott Magyar Örökség Díj.
Aki szeretné megismerni őket, találkozhat velük, ugyanis három napig Győrszentiván vendégei lesznek. Ezalatt három koncertet adnak: augusztus 22-én, pénteken este 6 órakor a Mosonmagyaróvári Nyári Fesztivál keretében a Flesch Károly Kulturális Központban, másnap, szombaton este 7 órakor Győrszentivánon, a Molnár Vid Bertalan Közösségi Házban, vasárnap pedig Nagymegyeren, a helyi Csemadok-szervezet vendégeiként a zárdaiskola udvarán, a szabadtéri színpadon, szintén este 6 órakor. Az együttes tagjai és a szervezők várnak a hangversenyekre minden kedves érdeklődőt.

Olvasóink írták

  • 1. Horváth Magda 2008. augusztus 18. 08:53
    „Felejthetetlen élmény volt Szentegyházán látni a gyerekeket szerepelni. Ott nem kelllett beszélni hazaszeretetről. Szem nem maradt szárazon, lélek érintetlenül! Köszönöm mindenki munkáját, akinek köze van ahhoz, hogy a magyar szó, és a dal olyan szépen,tisztán szólt,- minden nehézség ellenére.
    Gratulálok Haáz tanár úrnak, és az elődöknek! Érezzék jól magukat nálunk!
    Többször hallgatom a lemezüket, mindíg felmelegszik a szívem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tenya elvesztett reménye

Győr - A négy évvel ezelőtti december szörnyű emlék marad a győri J. család számára. Az akkor 44… Tovább olvasom