Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Gyermekéleteket mentő adomány

Győr - Mintegy húszmillió forint értékű műszert, eszközt adott át tegnap a Gyermekrák Alapítvány a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórháznak, melyet Magyarországon elsőként itt használhatnak daganatos gyerekek gyógyítására.
Szívbemarkoló adat mindkettő: hazánkban évente háromszáz gyereknél állapítanak meg rákot, s a daganatos gyerek betegek közül ötven százalékkal többen halnak meg, mint a nyugat-európai országokban, Angliában vagy Ausztriában például. Mindez nem az orvosok tudásával, a kórházak felkészültségével függ össze, sokkal inkább a pénz hiányával.

Ezért is nehezen felbecsülhető az a segítség, amelyet most a Gyermekrák Alapítványtól kapott a megyei kórház. Húszmilliót érő olyan műszert, endoszkópos eszközt, amelynek segítségével elvégezhetik azokat a sebészeti beavatkozásokat gyerekeken, amelyeket felnőtt betegeknél már mindennapos módon használnak. A miniatürizálás révén már léteznek olyan eszközök, amelyekkel a mellkasi daganatokat el lehet távolítani nagy mellkasi feltárás nélkül is, s kis nyílásokon keresztül végezhetők a szövetmintavételek, a diagnosztizálás. Sokkal gyorsabban gyógyulhatnak és épülhetnek fel így a kicsik, a műtétek összehasonlíthatatlanul kisebb fájdalommal járnak. Győrött eddig legfeljebb álmodozhattak ilyen eszközökről az orvosok. Magyarországon elsőként a Petz Aladár megyei kórház jutott hozzá ezekhez, köszönhetően a Gyermekrák Alapítványnak.

Balogh István, a Gyermekrák Alapítvány elnöke és dr. Varga Gábor, a győri kórház főigazgatója az átadáson. Fotó: Bertleff András

És természetesen mindazoknak, akik a Gyermekrák Alapítványt „működtetik". A közhasznú alapítvány idén tízéves, s e szervezet kapta a magyar adófizetők adójának egy százalékából a legnagyobb összegű támogatást. Idén kevéssel többet négyszázmilliónál. Balogh István, a szervezet elnöke tegnap Győrben részletezte is: 256,4 millió forintot műszerek formájában juttattak a kórházaknak, 143,7 milliót pedig a gyerekek kaptak az adományból táplálékkiegészítőkre, a rák legyengítette gyerekek vitaminkezelésére, szüleik támogatására. Az összefogás csodákra képes – állította Balogh István nem kis meghatódással, s arra kérte a jelen lévő újságírókat, nevében és mindenekelőtt a segítségükkel támogatáshoz jutott sok-sok gyerek nevében köszönjék meg mindenki megértését és támogatását.
Ugyanezt tette dr. Varga Gábor, a megyei kórház főigazgatója, dr. Ruszinkó Viktória főorvos és kollégája, Garab Endre főorvos is.

A Petz-kórházat hetven alapítvány segíti, idén mintegy százmillió forinthoz jutva általuk – érthető, mennyire becsülendő a Gyermekrák Alapítványtól kapott egyötöd rész.

Az évente 12 milliárdból gazdálkodó nagy intézményt fenntartója, a megyei önkormányzat szűkös keretéből évente harmincmillióval tudja segíteni. A megyei kórház gyermekcentruma évente hetvenezer gyermek járó beteget lát el, s osztályain ötezer fekvő beteget gyógyítanak. A gyermekcentrumon belül a gyermeksebészet számára nagyon hasznosak lesznek a most kapott endoszkópos berendezések, okkal nevezhetjük azokat életmentő adománynak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Bárczis`karácsonyi vásár

Győr - Jótékony célú karácsonyi vásár színhelye lesz 2007. december 14-én, pénteken 9-13 óráig a… Tovább olvasom