Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Gyermekek: támaszt csak mi adhatunk

Győr - Megdöbbentő, de hazánkban évente kisebb településnyi gyerek hoz borzasztó döntést, s vet véget az életének. A gazdasági válság a családokat, benne a gyermekeket is naponta súlyos helyzet elé állítja. Megoldást, védő kart csak mi, felnőttek nyújthatunk a ma még legvédtelenebbeknek.
A családban a gyermek válsága, bizonytalansága lehet a legnagyobb – hangzott el az Ózdon megrendezett idei Ifjúsági Lelki Segély Konferencián, amelyen Farkas Imre, a hazai Ifjúsági Lelkisegély Szolgálat vezetője képviselte a győri önkénteseket.


Brutális apák, elkeseredett szülők, netes kapcsolatok

– Egyénenként változó, mi juttathat ma el egy fiatalt odáig, hogy végezzen magával – magyarázta Farkas Imréné, az M-M Vonal helyi szolgálatvezetője. – Sok esetben megdöbbentő hívásokat kapunk a fiataloktól brutális, az anyát terrorban tartó apáról, az erőszakra vetemedő nevelőapáról, a szülők elkeseredettségéről, ami nemcsak pánikot, de rettenetet is kelt a gyerekek életében. A havi kétezres hívásmennyiségből három-ötszáz segélyhívás. Tény az is, sok esetben egymást is belerángatják az öngyilkossági kísérletbe a haverok, és egyre gyakoribb, hogy a világhálón találnak egymásra... Változott a lelkisegély-hívások struktúrája és száma is, hisz míg a kamaszok nyolc-tíz éve leginkább párkapcsolati problémáik miatt tárcsázták a zöldszámot, mára a tragédiák mögötti gondok a mindennapok felé tolódtak.


Felbomló házasságok, állástalanság

– A legújabb statisztika szerint tízből hét házasság felbomlik, s rendre a gyerekek isszák a levét, emiatt is sok hívást kapunk – elemezte az országos szolgálat vezetője. – A munkahelyek elvesztése félelmet és identitászavart egyaránt gerjeszt. Az iskolákban sok a problémás gyerek. Hiába van ifjúságvédelmis, pszichológus, leginkább a tanító néni lelkiismeretén múlik, észreveszi-e a tanítványa zavart viselkedését, próbál-e valamiképpen segíteni...


Zöldszámon hívhatók

Nem hallgathatjuk el: a szégyenérzet, a stigma ma is óriási a lélek bajaival kapcsolatban, s ezt csak azok tudhatják igazán, akik már átestek bármilyen lelki defekten. Kevés a jó szakember, akik pedig még tartják a frontot, sem igazán megbecsültek. Minden elismerés hát azoknak, akik – ügyelőként – naponta hívhatók a Kisalföldben is megtalálható 80/505-001-es zöldszámon. A győri önkormányzat támogatásán és néhány szponzoron túl több támogatás kellene. Ha a segítő szó időben érkezik, életet menthet.


Honnan a kitartásuk?

Farkas Imrének máig felejthetetlen egy ’95-ben történt győri eset, amikor egy sátánista szekta hatására egy fiatal lány a tizedik emeletről a mélybe vetette magát, később annak öccse is öngyilkos lett. Az elhunyt a lánya osztálytársa volt. Farkas Imre hálát adott akkor az Istennek, hogy nem velük történt meg ez a borzalom. Azóta úgy érzi, küldetése van. Egyetlen fiatalnak sem szabadna meghalnia ilyen döbbenet mellett, értelmetlenül...

Olvasóink írták

  • 1. pampus 2009. május 11. 07:52
    „Hát,még ilyent! Még nem találták fel Győrben azaz e megyében a gyerekeknek a szemét felszedést? Pedig micsoda jó ötletnek tartják a gyermekrabszolga munkát,hisz elhitetik velük, hogy ez micsoda jó élmény nekik! Sőt a végén, ha aranyékszereket is találnak a koszos flakonok és a használt náthás zsebkendők kotonok között akkor kapnak egy fagyit is a kiötlőtől! Vagy a megbízott Városgazdálkodási ügynöktől!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszatérő dealert kaptak el a zsaruk

Győr - Eladás közben értek tetten a megyei rendőr-főkapitányság felderítői egy férfit, B. J-t és egy… Tovább olvasom