Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Gyermekek az autófeltörők között

Főiskolás fiatal mellett gyerekek törtek fel autókat Győrben. A rendőrségnek új módszereket kell alkalmaznia a tolvajokkal szemben, akik már nem a pénztárcákat, hanem a különböző okmányokat keresik.

Ahhoz, hogy az autófeltörések számának csekély emelkedését megállítsák, jelentős erőfeszítéseket kell tenniük a győri rendőröknek, mivel a felszámolt bandák helyét mindig újak – zömében más megyékből érkezettek – foglalják el. Sajnos már gyermekkorúak is vannak közöttük.
A Komárom-Esztergom megyei Környéről rendszeresen járt Győrbe autókat feltörni az a két férfi, aki rádiós magnókért és okmányokért „nyomta be" a járgányok ablakait. A duó szemtelenségére – vagy tán magabiztosságára – jellemző, hogy az egyik közintézmény őrzött parkolójában, délelőtt tíz körül még akkor sem zavartatták magukat, amikor az ablakbetörés miatt megszólalt a riasztó. Szakszerűen kiszerelték a rádiós magnót, majd elballagtak.

Egyikük főiskolás volt

Az egyik fiatalember főiskolára járt, anyagi gondjai nem lehettek. Ezt bizonyítja, hogy a házkutatás során megtalálták nála a lopott „szajré" értékesítéséből összegyűjtött pénzt. Kiderült, az sem szórakozásra, megélhetésre kellett neki, csupán passzióból járt autót feltörni Győrbe.
Másik alkalommal egy 11 és egy 12 éves gyereket állítottak meg a rendőrök Győrben, a Bán Aladár utcában, amint egy autó kalaptartójával, benne két hangszóróval a kezükben sétáltak.

Az elszámoltatáskor elmesélték a fiúk, hogy a 22 éves győri S. Imrének segítettek feltörni egy Opelt, s elvitték a kalaptartót, a hangszórókat, no meg a rádiós magnót. A kár 160 ezer forint. A gyerekeket a férfi vette rá az autós műszaki cikkek „gyűjtésére".

Megerősített szolgálat

A Győri Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője, Hécz Miklós alezredes elmondta a Kisalföldnek, több esetben fogtak már el külföldi elkövetőket is, de jönnek a „bandák" máshonnan is. Éppen ezért már egy hónapja megerősítették a szolgálatot. A korábban kivezényelt járőrökön kívül további 7 gépkocsizó járőrrel növelték a kint lévő állomány számát. Csak így tudják megakadályozni, hogy ne növekedjen a gépkocsifeltörések száma. A bűnözői csoportok elfogása is a növelt akciós létszámnak köszönhető.

Az alezredes fontosnak tartotta elmondani, hogy sajnálatos módon ismét gyengül az autósok figyelme, egyre óvatlanabbak.
Szinte mindegyik feltörésnél az autós látható helyen hagyta a táskáját, mobiltelefonját, pénztárcáját vagy éppen hordozható számítógépét. Márpedig a tolvajok azonnal lecsapnak, pontosabban betörnek, ha mozdítható értéket látnak az autóban.

Okmányokat keresnek

Az autófeltörők újabb célpontjai az okmányok, amelyeknek komoly piaci értékük van. Volt olyan eset, hogy az egyik autóból délelőtt ellopott útlevéllel délután már valaki a határon próbálkozott Ausztriába jutni.
Az alezredes a lakók felelősségét is felvetette, mert fontosnak tartja, hogy a polgárok jelentsék a rendőrségnek, ha szokatlant – nyitott ajtajú vagy betört üvegű autót – látnak a környező parkolókban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépség és állóképesség

A magabiztos fellépés gyakorlása, a lovak látványa – számos indok vezette a gyerekeket és az… Tovább olvasom