Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Gyérítették a szúnyogokat pénteken Győrben

A GYŐR-SZOL Zrt. városüzemeltetési üzletágának munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik Győr közigazgatási területén a szúnyoglárvák számának alakulását.
A legutóbb elvégzett mérések a tocsogókból vett vízminta alapján literenként 45-55 db szúnyoglárvát mutattak. Kifejlődésük akadályozása, illetve a későbbiekben megjelenő, kifejlett példányok számának csökkentése érdekében a GYŐR-SZOL Zrt. a szezonban második alkalommal, múlt héten pénteken szúnyoggyérítést végzett.

A város környéki árterekben, nádasokban, tocsogók környékén, mintegy 200 hektáron biológiai lárvairtás volt. A beavatkozás elsősorban Pinnyéd, Sárás, a Püspökerdő, a Holt- Rábca, a Bécsi úti nádas, a bálványosi csatorna körzetét érintette.


Bár kifejlett szúnyogok jelenléte Győrben pillanatnyilag nem érzékelhető, pénteken a kora esti órákban megelőző jelleggel légi kémiai szúnyoggyérítés is volt, amely körülbelül 1600 hektáron elsősorban szintén a vizes élőhelyeket érintette.

A GYŐR-SZOL. Zrt. ezekkel a megelőző jellegű beavatkozásokkal hozzá kívánt járulni a Győri Nyár nyitórendezvényeinek zavartalan lebonyolításához.

Általános szabályként elmondható, hogy ha a szúnyoglárvák mennyisége meghaladja a 70 db/litert, illetve közelít a 100 db/literhez, akkor várhatóan 5-10 napon belül kifejlődnek, és a lakosság számára is érzékelhetően megjelennek a csípő szúnyogok. Ezzel párhuzamosan a szakemberek folyamatosan figyelik és mérik a csípésszámot is. Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően, amennyiben ez meghaladja az óránkénti 60-70 db csípésszámot, megkezdődik a gyérítés.

A társaság a gyérítéshez szükséges minden eszközzel, szerződéssel és engedéllyel rendelkezik. A beavatkozás alvállalkozó igénybevételével, repülőgéppel történik. Szükség esetén két gép egyszerre is felszállhat, sőt, lehetőség van lokális gyérítésre például egy-egy jelentősebb közösségi rendezvény helyszínén. A GYŐR-SZOL összesen mintegy 5.000 hektáron végez szúnyoggyérítést, egy-egy felszállás alkalmával 1700-1800 hektár lefedésére van lehetőség.

A gyérítéshez olyan vegyszereket használnak, melyek az illetékes népegészségügyi hatóság engedélyével rendelkeznek. A kemikáliák sem emberre, sem más élőlényekre nem veszélyesek. Bizonyos vegyszerek a méhcsaládokra lehetnek hatással, ezeket kizárólag naplemente után alkalmazzák, amikor a méhek a kaptárba visszarepültek. Ilyen anyagokat a gyérítésre évek óta használnak minden káros következmény nélkül.

2011-ben a társaság összesen 6 alkalommal végzett légi kémiai szúnyoggyérítést, a beavatkozások költsége hozzávetőlegesen 20 millió forint körül alakult. Az eddigi adatok alapján az idei költségek várhatóan meghaladják ezt az összeget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyárnyitó és hatalmas partyk - Így telt a hétvége - sok-sok fotó

Nézd meg a hétvégi bulifelhozatalt! Te hol partyztál? Tovább olvasom