Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Gyerekmunka engedéllyel

Noha tilos a 15 éven aluli gyermekek munkavégzése, 122 ilyen esettel találkoztak az utóbbi időben a hatóságok, s ennek kapcsán ombudsmani állásfoglalás is született.

A gyermekek munkavállalása gyámhatósági engedélyhez kötött, ám kirívó esetről régiónkban szerencsére nem szólnak a hírek.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint sem a munkaügyi ellenőrzési hatóság, sem a gyermekek védelmére hivatott szervek nem készültek fel arra, mit tegyenek abban az esetben, ha 15 éven aluli gyermeket kapnak munkavégzésen. Az ombudsman annak kapcsán tartotta fontosnak állásfoglalását, hogy az M7-es autópálya építkezésén gyermekkorúakat találtak ellenőrzéskor. Szabó Máté emlékeztetett arra, hogy a 15 éves kor alatti kiskorúak foglalkoztatását a törvény szigorúan tiltja, valamint az iskolaidőszak alatt a 13 éves gyermekek jogellenes foglalkoztatása kiskorú veszélyeztetettségének minősül. Ennek ellenére, ha a helyszíni ellenőrzés során az ellenőrök kiskorú foglalkoztatását észlelik, a ˝szokásos˝, vagyis a felnőtt munkavállalóknál alkalmazott módon járnak el, mivel nincs olyan előírás, hogy értesíteni kell a gyermekek védelmére hivatott szerveket.
 
Az iskolaidőszak alatt a 13 éves gyermekek jogellenes foglalkoztatása kiskorú veszélyeztetettségének minősül.
Utánanéztünk: a Győri Gyermekjóléti Szolgálathoz nem érkezett ilyen jelzés. Dr. Lipovits Szilárd, Győr jegyzője elmondta, jogellenes eset kapcsán nem kellett vizsgálatot indítani a gyámhatóságnak, s ez a gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének köszönhető. A kiskorú gyermek művészeti és sporttevékenységhez köthetően 15–20 esetben kértek gyámhatósági engedélyt a szülők, ez szükséges például a színházi szerepléshez is.

˝Hirdetési, művészeti és modelltevékenység kapcsán minden esetben megkérték a szülők a szükséges gyámhatósági engedélyt, jogellenes esetről nem tudunk. Olvastam az ombudsmani állásfoglalást, ám a gyermekvédelmi jelzőrendszer összességében azt a célt szolgálja, hogy szükség esetén eljárjunk.˝

Az alkalmi vagy időszakosan végezhető munkának persze családonként is különbözhet a megítélése. Pozsgaiéknál a hat iskolásból idén négy gyerek vállalt hosszabb-rövidebb ideig munkát, s noha az ikerfiúk most mennek csak nyolcadikba, fát vágtak, az ismeretségi körükben élő, egyedülálló időseknek segítettek. Az anya úgy véli, értékesebb számukra az így megkeresett zsebpénz, ráadásul erre már nincs gondja, a pluszt pedig a sikerélmény, a segíteni akarás jelenti.

Szuchy Erzsébet pszichopedagógus szerint a fizikai érettség nem jogosít munkavégzésre, mert 15 év alatt lelkileg fölösleges megterhelni a gyerekeket. Feladatokat, házimunkát viszont érdemes adni a gyereknek, s ez az egész családnak segítség.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felrobbantották a II. világháborús robbanószerkezeteket

Felrobbantották a tűzszerészek azt a második világháborús robbanószerkezetet, amelyet Győr… Tovább olvasom