Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Gyerekek veszélyben

Talán példa nélküli az országban, ami Tápszentmiklóson történt: a helyi önkormányzat egy család hét gyermekének megmentéséért hívott össze rendkívüli testületi ülést.
Kétséges azonban, hogy úgy sikerül-e a mentés, ahogy szeretnék. A tápszentmiklósi Új sor utca egyik öreg tömésházában lakik Bakos László feleségével és hét otthon maradt gyermekével. Bakosné valamikor egy győri gyárban dolgozott, aztán sorban érkeztek a gyermekek.

Bakos László Győrben talált munkát a húsüzemben, egészen hat évvel ezelőttig, azóta nem dolgozik. A családi kasszába most a hét gyermek után és a gyesből 73.000 forint folyik be havonta. Ebből él kilenc ember. A legkisebb gyermek, Erzsike öt hónapos, őt követi Attila (2), Lajos (5), Klaudia (9), Pál (10), Péter (12) és László (13). A három kicsinek emléke sem lehet további két testvérükről, a most 8 éves Editről és a 7 éves Juditról.

Nem vitték orvoshoz őket

Az utóbbiak közül az idősebb se volt hároméves, amikor kiskorúak veszélyeztetése miatt a szülőket feljelentette a gyámhivatal. Edit 3 évesen sem tudott állni, csak ha nekitámasztották valaminek, beszélni nem tudott, a kiszáradás fenyegette a gyerekeket. A két gyereket végül örökbe adták. Kiskorúak veszélyeztetése bűntette miatt el is marasztalták a szülőket.

Bakosné mind a kilenc gyermeket otthon szülte meg. A kicsiket rendre nem vitték orvoshoz, apjuk azt állította például, a röntgen megölné a gyerekeket. A győri gyámhivatal munkatársa hét éve követi a Bakos gyerekek sorsát, akikre most egy fellebbezés nyomán terelődött ismét a figyelem. Tápszentmiklós hosszú ideje tehetetlenül figyeli, követi a Bakos család életét. A helyi jegyző védelembe helyezési határozatot hozott az otthon maradt hét gyerekre.

A község azon volt, hogy maradjanak, maradhassanak a családban, de a szülők változtassanak a körülményeken. Bakos László a gyámhatóságnál fellebbezett a határozat ellen, ezután porolták le ismét a régi, megoldani sosem sikerült ügy aktáit.

Munkát is adnának

A községben a múlt héten rendkívüli testületi ülést tartottak. Négy órán át tárgyalták: mit tehet a falu, mert tenni akartak a hét gyerekért. Hatórás munkát adnak az apának, és fizetnek valakit, aki hetente három alkalommal segítene az anyának rendet tenni a házban. A község viszi-hozza az ötéves Lajost Győrbe bentlakásos óvodába, a gyerek ugyanis csak most kezd szavakat mondani. Bakosné ott ült csendesen a tanácskozáson, férje előző nap elutazott munkát keresni. (Három nap múltán tért haza.)
A gyámhivatal egy hetet adott a Bakos szülőknek. Ezalatt kell munkába állni a családfőnek, élhető, lakható környezetet, rendet teremteni a gyerekek körül.

A határidő ma jár le.
A konyhában a fagyasztóláda, a tenyérnyi asztal – egyetlen a lakásban –, a kredenc és a mosdótáltartó mellett kétlépésnyi hely. A két nagyfiú kivételével ott most az egész család. A konyha kövét negyedéig sem fedi be a szakadozott műpadló. A konyha melletti helyiségek hidegek, Péter és Laci a lakás három ágyának egyikében mély álomban. (Az utcára néző szobában a redőny leengedve, a szomszédok nem emlékeznek rá, mikor látták felhúzva. Az ágy mellett két nem működő televízió és ruhák óriási halomban, kibontatlanul.) A kályhák hidegek, a gyerekek mondták, hogy füstölnek, gyermekkar vastagságú a legvaskosabb, kézzel tört faág, amit előttük látni.

Ma dönt a gyámhivatal

Hogy lesz, mint lesz, ha lejár az egy hét? Kovács József polgármester, Váradi József alpolgármester, úgy is, mint Bakosék közvetlen szomszédja és az újságíró a vendég.

Olyan rendet kellene teremteni, hogy a gyámhivatalosok visszahőkölnek, ha belépnek. „Ha lenne mész, kimeszelnék" – így a férfi. „Lesz mész" – mondja a szomszéd, azonnal hoz át. Aztán villámgyorsan el kellene helyezkedni az apának. A falu adna 6 órás munkát és a helyi fatelep is alkalmazná. Az tarthatatlan, hogy a családfő hat éve nem dolgozik. (Az a válasza rá, mit csinált volna az asszony, ha ő munkában lett volna.)

A faluban sok mindent felajánlottak, kályhákat, konyhaszekrényt, ágyat. „Ami a munkát illeti, majd meglátom, a felajánlott holmikat nem fogadhatom el" – mondja Bakos László. Lajoska győri utaztatásáról meg hallani sem akar. A férfi azzal zárja a beszélgetést, ha elviszik a gyerekeket, nincs értelme az életüknek.

Bakos László a hét végén mégis nekiállt kimeszelni a szobákat és hajlandó volt elfogadni, amivel a falu segíteni kívánta a gyerekeket. A győri gyámhivatal ma vizsgálódik ismét a családnál és dönt a hét gyermek sorsáról. Arról, hogy szaknyelven: ki kell-e őket emelni a családból, vagy a korábbi védelembe vétel mellett garantálható otthoni ellátásuk.

Harmincnapos türelmi idő

A Bakos szülőknek a mával lejáró határidő után kedvezőbb esetben azzal kell számolniuk, hogy harminc nap alatt kell olyan körülményeket teremteni, ami megnyugtatónak látszik. Ha nem teszik, a gyerekek – mind a heten – állami gondoskodásba kerülnek. A rendelkezést ugyan évente felülvizsgálnák, de ahhoz, hogy újra hazakerülhessenek a Bakos gyerekek, gyökeres változásoknak kell történniük.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekek az autófeltörők között

Főiskolás fiatal mellett gyerekek törtek fel autókat Győrben. A rendőrségnek új módszereket kell… Tovább olvasom