Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Gyerekek háromszáz méteres rajza

Ha minden jól alakul, hamarosan megyénk képzeletbeli büszkeségfalán díszeleghet a legnagyobb felületű gyermekrajz rekord is. A győri kísérletben a fogyatékkal élő gyerekek játsszák majd a főszerepet, de a szervezők nem titkolt célja, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz az egészséges és az átlagostól eltérő ovisok és iskolások.
Győri rekordkísérlet – fogyatékkal élő kicsik próbálják megdönteni az eddigi csúcsot

Az ötlet a győri Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Intézmény pedagógusai fejéből pattant ki, a szervezőgárda tagjai: Puláné Jerabek Ivett, Csányi Andrea, Kozmáné Gulyás Melinda és Lányiné Gruber Andrea. Mai divatos szóval az esélyegyenlőségre próbálnak fókuszálni, valamint szeretnék ezzel a megmozdulással felhívni a figyelmet az iskolára.

Ovisok és iskolások együtt

„A rekordkísérletre várunk minden tizennégy év alatti gyereket, s szeretnénk bevonni a környező iskolákat. Az eseményt a gyermeknaphoz közeli május 22-re tervezzük, ez egy csütörtöki sulinap. Minden iskolát és óvodát szívesen láttunk" – kezdte a Vasárnapinak Puláné Jerabek Ivett. „Azért ezt a csütörtöki napot választottuk, mert a mi gyerekeink hétvégén hazamennek, s mivel ez munkanap, az iskolák, óvodák talán szívesen segítenek a rekord megdöntésében" – tette hozzá a rendezvény főszervezője.

„A helyszínválasztás sok gondot okozott. A problémát az jelentette, hogy a papírhenger 300 méter hosszú és 120 centiméter széles. Emiatt számos hely esett ki a rostán, mert egyszerűen nem fért el. Végül a Radó-szigetet találtuk a legmegfelelőbbnek" – folytatta Puláné Jerabek Ivett.

A kísérlettel a négy évvel korábbi sándorfalvi eredményt szeretnék megdönteni a gyerekek és tanáraik: 2004-ben 280 négyzetméter alapfelületű papírt rajzoltak tele a helyi kicsik.

Házak zsírkrétával

A gyerekek házakat, épületeket fognak papírra vetni. Ez a szervezők kikötése, a házak rajzolása ugyanis a fogyatékos és óvodás gyermekek számára sem jelent gondot. A rajzot zsírkrétával viszik majd fel a papírra, mivel nem kell faragni és még a hegye sem törik ki.

„A rekordkísérlet feltétele, hogy a papír egybefüggő legyen, s többé-kevésbé mindenhol telerajzolják a gyerekek" – közölte Sebestyén István. A magyarországi rekordok regisztrátora elmondta: akkor tekinthető sikeresnek a kísérlet, ha a kategórián belüli legmagasabb rekordot sikerül megdönteni. Vagyis, ha a gyerekek túlszárnyalják a sándorfalviak 280 négyzetméterét.

Szponzorokra várva

A szervezők bármilyen felajánlást szívesen fogadnak, legyen szó akár zsírkrétáról, apró ajándékokról, amit a gyerekek között kioszthatnak. „Akár emléklapot is lehetne készíteni, de ehhez ugyancsak támogatókra lenne szükségünk" – tudtuk meg Csányi Andrea szervezőtől. A május 22-i rekordkísérlettel kapcsolatban a nagyrajzolas@citromail.hu címre írhat, aki segítséget tud nyújtani mind a gyerekeknek, mind a rendezőknek.

Guinness- és magyar rekordok megyénkben
Nem csak a háromszáz méter hosszú rajzlapra lehetünk majd büszkék – megyénk számos rekordot megdöntött az elmúlt években. A sort kezdhetjük akár a harminc centi híján kilenc méter hosszú rétessel, melyet a Győri Nők Független Szervezete állított fel 2005-ben. A bravúros mutatványt a Budapesten tartott Guinness díjkiosztón megismételték, sőt, saját magukat is túlszárnyalták a 10,65 méteres sütivel. Ha már az édességekről esett szó, ugyancsak 2005-ben megdőlt a huszonnégyórás palacsintasütés rekordja Győrújbaráton.

A szakácsok a 600 literes tésztához 500 tojást és 300 kiló lisztet használtak fel. Ne csak együnk, igyunk is: szól a mondás. Ez lehetett a jelszava a soproni egyetemistáknak is, akik maratoni negyvenoldalas irodalmat olvastak fel a sörről. A diákok jó eséllyel indultak a Guinness-rekord elnyerésére, azonban elmulasztották bejelenteni a Guinness Bizottságnál a kísérlet előtt egy hónappal a felolvasást. Sopronban énekelt az ország legnagyobb kórusa is: a rekordhoz megyénk 2183 óvodása és kisiskolása járult hozzá.

Az eseményről – mely Guinness-rekord-kísérlet is egyben – a Kisalföld kiadásában CD-felvétel készült Télkergető címmel. Büszkélkedhetünk még karaoke Guinness-rekorddal is: maratoni, négynapos nonstop énekléssel próbálkoztak az éneklés győri szerelmesei. Ugyancsak megyei rekord a Segíts az állatokon! elnevezésű akciót kísérő csúcs: használt bélyegek mozaikszerű felragasztásával harminc négyzetméteres képet készítettek, amely pávát ábrázol. A kampány a győri Xantus János Állatkert támogatására valósult meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komárom összenőtt, Szlovákia szárnyal

„Pár éve még ez volt az egyetlen hely a környéken, ahol képzettség nélkül is tízezer koronát… Tovább olvasom