Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Gyerekek és drogstratégia

Győr - A drogozás megelőzését szolgáló intézkedéseket városi szintű stratégia foglalja össze.

A dokumentumból kiderül: a prevencióba a szülőket a legnehezebb bevonni, pedig 15 év alatt ötszörösére emelkedett a kipróbálók száma.

Prevenció, terápia és kínálatcsökkentés – ez a győri drogstratégia három legfontosabb eleme. A hatóságokat, egészségügyi és szociális intézményhálózatot, oktatást, önkormányzatot és civil szférát képviselő szakemberek hozzáértését egyesítő városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) 2001-ben fogalmazta meg először a tennivalókat, amelyet 5 év elteltével vizsgált felül. A következő stratégiát a 2005–2009 közötti időszakra fogalmazta meg, az értékelésnek most érkezett el az ideje. A legbeszédesebb eredmény, hogy a kábítószer-használat terjedésének megelőzését sikerült elérni.

A győri drogstratégia 5 év alatt 50 százalékos növekedés alatt kívánta a kábítószer-használat mértékét tartani. Nézzük mindezt számokban, az előzményekkel együtt: az USA-beli coloradói egyetemmel közösen 1994-ben végzett első vizsgálat eredménye szerint a fiatalok 7–12 százaléka találkozott már a droggal. Akkor 700 középiskolást kérdeztek meg. 1999-ben 16,4 százalékos volt az érintettség: 1251 főre terjedt ki a vizsgálat, a résztvevők az általános iskolák 7–8. osztályos diákjai, középiskolások és felsőoktatási intézmények hallgatói voltak. 2003-ban már 28,6 százalékos volt az arány 597 diák megkérdezésével, pedig ebben az esetben felsőoktatásban tanuló hallgatók nem voltak a mintában(!). Idén 1220 7–13. évfolyamost faggattak, az illegális drogokkal 34 százalékuk került már kapcsolatba. A kábítószerezés tehát az elmúlt 15 évben folyamatosan emelkedett, de a legutóbbi, 2003-as vizsgálat adataihoz képest a növekedés üteme lassult, az utolsó adatfelvétel óta bekövetkezett enyhe emelkedés pedig nem mutat statisztikailag igazolható növekedést. Ami az életkort illeti: a legális szerek kipróbálása egyre fiatalabb életkorra tolódik, az utolsó vizsgálat óta jelentősen nem változott, az ópiumszármazékok kipróbálásának kezdő kora emelkedett, a szipuzásé viszont csökkent.

A drogstratégia értékelése szerint a legérzékenyebb pont a megelőzés, annak is a szülőkkel kapcsolatos része. A rendőrség és a civil szervezetek több alkalommal is próbálkoztak, ám megfelelő fórumok és motiváció híján értékelhető siker nélkül. Rendszerint az iskolai szülői értekezleteken sem azok jelentek meg, akiknek gyermekei komolyan veszélyeztetettnek számítanak.

Miután alapvetően a szülőkön múlik, hogyan alakul egy gyerek sorsa, beleértve a droghasználatot is, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum többek között ennek a tudatosítására, illetve a családon belüli megelőzés lehetőségeire szeretne a következő stratégiában nagyobb hangsúlyt fektetni, kidolgozva az elérhetőség csatornáit és a módszereket a nagyobb kör megszólítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérvényekkel a csekkek ellen

Hetente beszámolunk a győri Garas család helyzetéről, ahol az apa munkanélkülivé vált, az anyát… Tovább olvasom