Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Gyerekegyetem: Egy kattintással Földön és égbolton

Győr - Sokan sok kérdést tettek fel a csillagászatról, ez az a témakör, ami minden gyereket érdekel, nemtől függetlenül. A Gyerekegyetem című programsorozatunk csütörtöki előadása többek között a 13 éves Kiss Alexandra kérdésére is épül: miért gömb alakú a Föld?

A Kisalföld kezdeményezése, a Nyugat-magyarországi és a győri Széchenyi-egyetemmel, illetve a Revita Televízióval közösen szervezett Gyerekegyetem mai előadásán egy győri lány kérdésére is felel a nagyközönség előtt dr. Horváth András fizika szakos egyetemi tanár.

– Látszik – véli a docens –, hogy az univerzum iránti érdeklődéshez nem kell sem humán, sem reál beállítottságúnak lenni: a gyerek rácsodálkozik az égboltra és kérdez. Az viszont már befolyásolhatja későbbi kíváncsiságát, hogy választ is kap-e otthon a kérdéseire: az bizonyos ugyanis, hogy az iskolában nem foglalkoznak a csillagászattal. A tapasztalat szerint a kutakodás nemtől független, ám akik aztán el is mélyülnek az univerzum titkaiban, azok már inkább a fiúk.

Valószínűleg a győri Marcalvárosi Közoktatási Központ diákja, Kiss Alexandra sem fog rácáfolni e tapasztalatra, fő érdeklődése ugyanis sokkal inkább az állatvilágra irányul: nyulaira, hörcsögeire, táncoló egereire, amelyek egész kis „állatóvodát" alkotnak a lakótelepi panellakásban. Alexandra azon igen kevesek közé tartozik, aki határozottan tudja, mit akar kezdeni a jövőjével.

Kiss Alexandra állatokkal akar foglalkozni, ha felnő, s talán már erről (is) ábrándozik a csillagok alatt, de most leginkább arra kíváncsi, mitől gömbölyű a Föld. Fotók: Bertleff András

Megkapó ellentmondás, hogy az egyszerűbb kérdésekre – kedvenc zenéjéről, könyveiről – feszengve hallgat, ám terveivel kapcsolatban ugrásra kész a válasz:

– A Veres Péterbe megyek, állategészségüggyel szeretnék foglalkozni, vagy állatorvos mellé asszisztensnek, vagy kereskedésbe.
Úgy legyen.

Persze, ha valakinek a nyulai, imádott hörcsögei ennyire lekötik és meghatározzák az érdeklődési körét, kérdezhetett volna éppen az állatokkal kapcsolatban is. Ő mégis arra volt kíváncsi: miért gömbölyű a Föld? A lány erre a felvetésre könnyen kivágja magát: „az állatokról mindent megtudok, amit akarok" – a könyvekből és az internetről.

Egyébként a kislány szerénysége sem mindennapi: más talán a homlokára írná, hogy az egyetemi tanszék az ő kérdését választotta ki a sok száz közül, Alexandra szerdáig senkinek nem szólt.
– Az osztályfőnökünk megmutatta nekünk a programot, akkor láttam, hogy az én kérdésemről lesz szó. Csodálkoztam, de nem terjesztettem a dolgot.

Most viszont kénytelen lesz beszélni róla, mert több száz gyerek előtt elemzik kérésére az égitestek gravitációját. Dr. Horváth András egyetemi doncenssel már volt dolguk a meghívott gyerekeknek, hiszen a vízrakéta működési elve emlékezetes, játékos élményt nyújtott. Kérdés, hogy ezzel szemben a világegyetem fizikai törvényeit hogyan lehet érdekessé tenni, ha a kérdezők gyerekek, s aki válaszol, egyetemi tanár.

– Ott kezdődik – feleli erre dr. Horváth András –, hogy nekem is vannak gyerekeim: egy két hónapos, egy hatéves, egy kilenc- és egy tizenkét éves. Már hároméves koruktól kinyílt az érdeklődésük, rengeteget kérdeztek a csillagokról, a Holdról és a Földről.

Az előadáson részt vevők figyelmét igyekszem látvánnyal lekötni: a mindenki számára hozzáférhető „Celestia" és „Stellarium" programok segítségével bemutatom a Naprendszer modelljét, kiruccanunk a Marsra, a Vénuszra, holdfogyatkozást csinálunk, s megnézzük például azt is, hogyan okoz a Föld a Holdról nézve napfogyatkozást. Törekszem a tényközlésre, de ugyanígy arra, hogy a gyerekek gondolkodásmódjára is hatással legyenek a hallottak – harangozza be a mai előadást a fizika szakos tanár.

Dr. Horváth András szerint ugyanis az embereknek a csillagászat iránt nem azért jó érdeklődniük, mert azt egy szakmában kamatoztathatják, hanem mert az univerzum törvényei közvetlen környezetünket is befolyásolják.

Olyan szélsőséges elemek, mint egy kisbolygó, az egész Föld sorsát, egy napkitörés az egész távközlési rendszert befolyásolhatja.

– Az űrkutatások sem kizárólag a konkrétan kiaknázható lehetőségekre irányulnak, mint amilyen a nikkelkitermelés. A Marsról például senki nem tudja, hogy nyerünk-e belőle valami kézzelfoghatót. De ugyanígy „l’art pour l’art alapon" indult a műholdprogram is, és elődeinknek fogalmuk sem volt arról, hogy ötven év múlva majd GPS-ekkel rohangálunk, s hogy mindennek szerepe döntő lesz a meteorológiában vagy a katasztrófavédelemben – szögezi le a Széchenyi István Egyetem tanára, aki a Föld origójából kiindulva igyekszik több más feltett kérdést érinteni ma délután.


Dr. Horváth András

Olvasóink írták

 • 4. Joe 2008. február 23. 12:28
  „Gyakor ne beszélj mellé, mert én megválaszoltam a kérdést.”
 • 3. gyakor 2008. február 22. 18:22
  „Ti ketten együtt rendkívűl szórakoztatóak vagytok. Komolyan!!!
  Joe pajtás! Ha nem lenne gravitáció, akkor téged a centrifugális erő, régen elröpített volna a Teremtőhöz, aki előbb volt a tyúknál és tojásnál is.
  A felekezetek Kedves János azért nem adják meg a választ, mert Ők nem ilyen marhaságokkal foglalkoznak, mint kegyed.
  A témához: rendkívűl jó dolog, hogy kitalálták a gyerekegyetemet. Eddigi témáit tekintve bizonyítják a felnövekvő ifjak, hogy rengeteg a kérdés, amire választ várnak. Köszönet minen vállalkozó elmének, hogy kiváncsiságukat kielégíteni igyekeznek. Minden adást figyelemmel kisérek, még mindíg van számomra is mondanivalójuk.
  No fiúk, akkor támadás!!!!!!”
 • 2. Joe 2008. február 21. 20:47
  „Gravitácio egyenlő minden irányban ami huzza földet és teszi gömbölyűvé. Na meg aztán forog a föld ez a centrifugális erő, amitol középen szélesebb és a sarkokon simább, tehát nem teljessen gömbölyű.

  Hát ez pofon egyszeru volt.;))”
 • 1. Cseter János 2008. február 21. 09:48
  „Szerintem ez olyan kérdés amit viccesen szoktak feltenni. Pl. melyik volt előbb a tyúk vagy a tojás? Vagy a Teremtő mindenható-e?
  Ugyan is a Teremtő tud-e akkora követ teremteni amit saját maga sem tud felemelni? Mert ha nem tud akkor nem mindenható! De ha tud és azt nem képes megemelni, akkr sem mindenható!
  Persze gondolom ez nem válsaz a kérdésre, de talán a tudomány az megyőző válszt fog adni, ha a teremtő erre sem képes!De lehet, hogy a vallási felekezetek tudják a választ csak még mindenkinek nem tudták elmondani! Tehát itt a lehetőség.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borkai megvonta Németh jogköreit

Győr - Borkai Zsolt győri polgármester hétfőn megvonta fideszes alpolgármestere, Németh Zoltán… Tovább olvasom