Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Gyerek rabolt gyerektől

Győr - Két tizenkét éves gyerek rabolta ki kortársait fényes nappal Szabadhegyen, a Jereváni utcában. A rendőrség a jelenlegi törvények alapján vajmi keveset tehet, a győri rendőrkapitány véleménye szerint azonban feltétlen szigorításra lenne szükség.

A Győrben és környékén elkövetett rablások fontosabb kriminalisztikai jellemzőit ismertette tegnap Holló Sándor ezredes. Az adatok beszédesek, míg négy éve 15 esetben keresték rablások elkövetőit, addig csak 2007 első hat hónapjában 18 erőszakos bűncselekményben nyomoztak az egyenruhások. Eredménnyel, hiszen 10-ből 8 esetben megtalálták az elkövetőt, illetve az elkövetőket. Érdekesség még, hogy ebből nem volt nő, viszont a felnőtt férfiak mellett megjelentek a fiatal- és a gyermekkorú fiúk.

– A legjellemzőbb módszer a nyílt területen, útonállásszerűen elkövetett rablás – tudta meg lapunk Temes Sándor őrnagytól, a Győri Rendőrkapitányság életvédelmi alosztályának vezetőjétől. – Tizennyolc esetből 5-ben a csoportos elkövetés a jellemző, amely – a Btk. szerint – a rablás minősített esetének számít.

Arra már Holló Sándor ezredes, a Győri Rendőrkapitányság vezetője hívta fel a figyelmet, hogy a vizsgált időszakban a sértettek negyede 18 év alatti gyermek, illetve fiatalkorú volt. Egy hete például egy gyermekkorú testvérpárt tartóztatott fel az a két 12 éves fiú, akik megfenyegették, majd elvették kortársaik zsebpénzét. A mindössze 1900 forintot a rablópalánták elpizzázták, elkólázták. A kifosztott testvérpáros otthon árulta el, miként jártak, s apjuk tett feljelentést a rendőrségen. A megadott személyleírás alapján az egyenruhások pénteken hallgatták ki a két elkövetőt, a gyermekkorú Sz. Máriót és társát, L. Dávidot, akik azonban koruk miatt nem büntethetők.

A sajtótájékoztatón elhangzott még: a rendőrség pénteken és szombaton éjszaka is razziázott, amelynek lesújtó tapasztalata, hogy a fiatalok sok esetben korhatár és minden gátlás nélkül jelen vannak az éjszakában. Holló Sándor ezredes hozzátette: sok eszköze sajnos nincs a rendőrségnek, hiszen a gyermekkorúak nem büntethetők, s ha be is visznek valakit a kapitányságra, az nem visszatartó erő. A győri kapitány szerint erősíteni kellene a már bevált DADA (Dohányzás Alkohol Drog AIDS elleni) programot az iskolákban, a szülőknek pedig az eddiginél is gyakrabban kellene elbeszélgetniük gyermekeikkel a rájuk leselkedő veszélyekről, illetve az áldozattá válás lehetőségeiről. Ugyanakkor a rendőrség szükségesnek tartaná a büntethetőség korhatárának átgondolását, hiszen a gyermekkorúak esetében nincs büntetés, javító-nevelő intézetbe pedig csak 14 év fölött utalhatják a fiatalt.

Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenötödik igen a barokk esküvőn

Győr - Budapesti pár kötött házasságot Győrben a 15. barokk esküvőn tegnap kora este. A… Tovább olvasom