Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Gyepmesteri feladatok – a pénzhiány nagy úr az önkormányzatoknál

Kötelező önkormányzati feladat a területükön csavargó kóbor kutyák befogása, a települések azonban drágállják a gyepmesteri telepek ajánlatát, így sokan nem szerződnek. Maguk próbálják csapdába csalni, majd menhelyekre elhelyezni az ebeket.
A dunaszegi Kodály Zoltán utcában hetekig egy gazdátlan tacskó borzolta a lakók idegeit. „Az önkormányzatnak korlátozottak a lehetőségei, hiszen az ebrendészeti telepekkel csak drágán lehet szerződést kötni, amely alapján elszállítják a kóborló ebeket. Ezt a települések egy része nem engedheti meg magának" – kezdte Babos Attila dunaszegi településvezető. „Csapdát tettünk ki, de egy darabig nem a kóbor kutya, hanem az őt %BBcsalogató%AB szuka ment bele, megette az öszszes szaláminkat. Végül aztán sikerült befogni az elszökött állatot. Felvettük a kapcsolatot a környék állatmenhelyeivel. A helyhiány itt is gondot jelent, végül a mosonmagyaróvári Menedék Állatvédő Alapítvány munkatársa elszállította átmeneti helyére, ahol várja új gazdáját. Korábban kötöttünk szerződést az állatkerthez tartozó gyepmesteri teleppel, de előfordult, hogy telefonhívásunkra azt válaszolták, előbb megetetik a zebrát, aztán jönnek. Ráadásul jó néhány évvel ezelőtt áfa nélkül is havi 40 ezer forintot kértek, amelyért csak havi két bejárást vállaltak."

Jobaházán tavaly ősszel a település határában, a tölgyfa környékén vackolta be magát két gazdátlan eb. Egyre bizalmatlanabbak és elvadultabbak lettek, attól féltek, veszélyesek lehetnek gyerekekre, kerékpározókra. A jobaházai önkormányzatnak sem volt megállapodása a gyepmesteri szolgálattal. Rendkívül drágának találták Rétalapon is, sokallta az ezzel járó költségeket, így nem szerződött Győrújfalu sem. Az állatok elűzése vagy elhagyása egyébként jogilag is állatkínzásnak minősül.

„A terület kezelőjének kötelessége a gazdátlan eb befogatása" – közölte dr. Szabó Tamás, az állatorvosi kamara megyei elnöke (Kisalföld, 2013. október 4.). A szabály világos, a megvalósítás már – a kóborló állatokat s az önkormányzatok anyagi lehetőségeit tekintve – jóval nehezebb.
Andréka György, a győri Xántus János Állatkert – melyhez a győri gyepmesteri szolgálat is tartozik – igazgatója elmondta: több mint húsz önkormányzattal állnak szerződésben, s most is „telt házzal üzemelnek".

„Nem vállalunk eseti kiszállást, bármennyit is fizetnének ezért. Hangsúlyozandó: a kóbor állatok befogása saját területén kötelezően ellátandó önkormányzati feladat, olyan, mint például a szemétszállítás. Rengeteg vállalkozó van a piacon, ha tudnak, keressenek olcsóbbat, de szinte mi kérjük a legkevesebbet ezért a szolgáltatásért. A velünk szerződők esetében havonta kétszer bejárjuk az érintett településeket (emellett egyszer kérésre is kimegyünk), a kóbor állatokat befogjuk (az állati tetemeket begyűjtjük), veszettség ellen beoltjuk, mikrocsipezzük, két hétig megfigyeljük, s megpróbálunk nekik gazdát találni – mondta.
Az állandó felügyelet, a gyepmesteri szolgálat arra sarkallja a gazdákat, hogy ne engedjék őrizetlenül a kerítésükön túlra ebeiket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutatók munkáját díjazták

A magyar tudomány napja alkalmából szervezett előadás-sorozat megnyitóján több egyetemi oktatót is… Tovább olvasom