Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Gyenge forint, drágább tüzelő

Egy-két száz forinttal emelkedett a tüzelő ára tavaly óta az árfolyam-ingadozás miatt.
A csehek alig, a lengyel bányák egyáltalán nem emeltek a szén árán, az euróárfolyam-ingadozás miatt mégis drágábban adják a magyar Tüzépek a tüzelő mázsáját. A csornai és győr-ménfőcsanaki tüzelőanyag-telep vezetője, Szabó Ervin szerint száz forinttal lett drágább a cseh barnaszén mázsája, míg a lengyel feketeszéné 200 forinttal ment följebb.

A győri DBK Tüzép vezetője, Krafcsik Gábor szintén az árfolyam miatt emelt, így a tavaly 3600 forintos cseh ledvicei dió most 3750 forintba kerül. Hozzátette: így is „fognia" kellett az áron, mert abban bízik, hogy valamelyest visszaerősödik a forint. Ugyanígy emelkedett a lengyel feketeszén ára: mázsája 5600 helyett 5900–6000 forintba kerül. A fűrészelt akác mázsája 2600, a cseré 2100 forint, mert valamennyit egyébként az erdészetek is emeltek az áron.

A tűzifa árán is emeltek, így a fűrészelt akác Győrben 2600 forintba, a cser 2100 forintba kerül mázsánként. Fotóillusztráció: Bertleff András
A tűzifa árán is emeltek, így a fűrészelt akác Győrben 2600 forintba, a cser 2100 forintba kerül mázsánként. Fotóillusztráció: Bertleff András


A megkérdezett tüzépesek szerint a vásárlók két-három részletben veszik meg az évi 50–60–70 mázsa szenet, s ma már igen ritkán fordul elő, hogy valaki egyben vigye el az árut. Krafcsik Gábor szerint kiegyensúlyozottan oszlik el a vásárlókedv, vagyis nincs roham, de nincs pangás sem. Augusztus első felében vették meg sokan a tüzelő első részét, aki nem, az a hetekben vásárolt be. A másik telep vezetője, Szabó Ervin a szezon jellemzőivel kapcsolatban elmondta: rendszerint a nagyobb hideg beköszöntével érkeznek az „utánfutós" vásárlók, vagyis az egyre nagyobb számban előforduló kispénzűek, akik mindig csak 5–6 mázsát visznek el, hiszen a saját vagy a kölcsönkapott utánfutóért nem kell fuvardíjat fizetni. Emellett a zsákért és a nejlonzacskóért sem, mert sajnos ez is fel-felbukkanó „szállítóeszköz".

Szintén az anyagiakkal függ össze: a tüzelő éveken át népszerűsödött a gázfűtés rovására, s most kiegyensúlyozottabb a harc. Bár a csornai Tüzépen naponta jelennek meg új vevők, közben a győrin – az újak mellett – akadnak olyanok is, akik épp most pártolnak vissza a gázhoz. A forgalom emiatt stagnál tavalyhoz képest – mondja Krafcsik Gábor, aki úgy számol: míg egy 100 négyzetméteres ház átlagosan 200 ezer forintot költ hagyományos tüzelőre, addig környezetük rezsijéből kiindulva az éves gázfűtés 300 ezer forintra rúg.

Olvasóink írták

  • 3. brill50 2011. október 20. 07:57
    „és ez még csak a kezdet,, mi lesz késöbb -15 fokban”
  • 2. Agent 2011. október 17. 17:21
    „kihŰlt és szÖrnyű.”
  • 1. evikedves 2011. október 17. 15:10
    „Szerintem már a mostani télen nagyon sok embert találnak otthonában kihült állapotban,és még hajléktalannak se kell lenni hozzá!ez szőrnyű!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Festőként a londoni olimpián

Sikeresen tért haza a londoni olimpiáról Szabó Zsolt Balázs – bizony ez nem túlzás, pedig a… Tovább olvasom