Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Gyászol a győri egyetem: a hajós navigátor utolsó útja

Az életének 70. évében elhunyt dr. Oláh Ferenc 1976-tól napjainkig a közlekedéstechnika, a közlekedési navigációja témakörhöz tartozó szaktárgyakat tanította a győri mérnök-jelölteknek, főként a hajózási, a közlekedésmérnöki szakosoknak.

Az életének 70. évében elhunyt dr. Oláh Ferenc 1976-tól napjainkig a közlekedéstechnika, a közlekedési navigációja témakörhöz tartozó szaktárgyakat tanította a győri mérnök-jelölteknek, főként a hajózási, a közlekedésmérnöki szakosoknak.

Hallgatói szemléletes és színes előadásmódú, segítőkész tanárként ismerték meg, aki a műszaki tudomány mellett a művészetpártolást, a filozófiát és a horgászást, mint hobbit is a szakmai munka hatékony kiegészítő eszközének tartotta.

Dunai pontyhalászlé készítésében a legnagyobb hagyományok szerinti ízeket hozta be a szakestekre, s hallgatói körében e területen is méltán vált jeles személyiséggé.

- A közlekedéstechnika, a navigáció tárgyak ismeretanyaga jól körülhatárolható, de folyamatos változásban van. Ez egy igazi reália - mondta oktatói munkájára Oláh docens úr, aki "másik énje" szerint, a szellemtudományok művelőjeként, művészetpártolóként is tekintélyt, elismerést szerzett.

Ezt a filozófiai, a spiritualitás, a meditáció, a reinkarnáció témakörben írott esszé kötetei mellett "Arcképes miniatűrök" című könyve is jelzi. A műnek már az alcíme is beszédes "kis történetek neves emberekről". Természetesen a navigáció, mint a történelmi parabola megjelenítője sem hiányzik az anekdotikus, elgondolkodtató történetek közül. "II. Ramszesz legyőzött hat királyt, akiket rabságban tartott.

Egyszer, amikor éppen kocsiját húzták, a hat király közül az egyik csak a kerekeket nézte. - Azt nézem, hogy amelyik része a keréknek fenn van, az lefordul, s amelyik alul van, az fölmegyen - felelte II. Ramszesz kérdésére a rab király. II. Ramszesz elmélkedvén ezen feleleten, azonnal felszabadította a fogoly királyokat és mindegyiket nagy becsülettel saját országukba visszabocsátotta."

Az öregdiákok, a mai hallgatók, oktatók körében nagy elismerést, tiszteletet szerzett dr. Oláh Ferenc főiskolai docens emlékét kegyelettel megőrizzük!

Olvasóink írták

  • 1. Gép-ész 2010. január 08. 01:14
    „Nyugodj békében Barátom! Nem hittem volna, hogy itt kell elbúcsúznom Tőled...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemétgyűjtő túra – Üvegek, nejlon, abroncs és kályhacső

Az Élet-tér Alapítvány nemrégiben ismét hálaadó Tényő-túrát rendezett. A résztvevők gyalog mentek… Tovább olvasom