Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Gyászfeldolgozó csoport indul Győrben azoknak a szülőknek, akik elvesztették kisbabájukat

A győri "Vendégbabák" csoport ingyenes terápiát biztosít azoknak a pároknak, akik szülés előtt vagy közben elvesztették gyermeküket.

Magyarországon először Polcz Alaine és Farkas Lőrincné vezetésével alakult olyan munkacsoport 1996-ban, mely gyászoló embereknek kívánt támaszt nyújtani.

A munkacsoport 2001-től önálló szervezetté alakult Napfogyatkozás Egyesület néven, de fő feladatának továbbra is a gyászolók segítését, az egyéni és csoportos támasznyújtás kereteinek megteremtését tartja.

"Nap mint nap tapasztalom, mennyire fontos a veszteségeink feldolgozása"

"Néhány évvel ezelőtt komoly traumát éltem át. Túl a negyvenedik életévemen gyereket vállaltunk a férjemmel, de a várandósságom tizedik hetében elment a baba.

Bár hosszú ideje foglalkozom hivatásszerűen különböző magánéleti kríziskezeléssel, légzésterápiával, úgy éreztem, hogy ezt a veszteséget csak segítséggel tudom feldolgozni, s új szakaszt nyitni" - kezdte portálunknak Ligetvári Anita, győri transzperszonális pszichológus.


Ligetvári Anita
Ligetvári Anita


"Ilyen előzmények után ismerkedtem meg a Napfogyatkozás Egyesülettel, ahol külön gyászcsoportok alakultak a kisbabájukat elvesztő szülők számára.

Ezeket a csoportokat többnyire olyan képzett önkéntesek vezetik, akik életük során több alkalommal találkoztak családokat ért tragédiákkal.

Jómagam a saját életkríziseimen és a hozzám forduló nők, férfiak és párok problémáin keresztül is nap mint nap tapasztalom, mennyire fontos a veszteségeink feldolgozása.

Éppen ezért szeretném elindítani az első önsegítő méhen belüli (perinatális) gyászfeldolgozó csoportot február 26-án Győrben. A részvétel ingyenes" - folytatta Ligetvári Anita.Az alakuló kisalföldi csoportról ide kattintva tudhatnak meg bővebb információkat, míg a Napfogyatkozás Egyesület Facebook-oldalát itt tekinthetik meg!
 


"Más-más a nők és a férfiak reakciója gyermekük elvesztése után"

"Azt szeretném hangsúlyozni, hogy a győri `vendégbabák´ csoport nem csupán nőknek, hanem férfiaknak is támaszt kíván nyújtani.

Sőt, személy szerint azt tartom a legideálisabb helyzetnek, ha feleség és férj közösen próbálja feldolgozni gyermekük elvesztését, s együtt igyekeznek új fejezetet nyitni életükben.

Más-más ugyanis a nők és a férfiak reakciója gyermekük elvesztése után: a férfiak többnyire a munkába menekülnek, míg a nők erős érzelmi hullámzáson esnek át, s látszólag ok nélkül is sírógörcsöt kaphatnak.

A tervek szerint a győri csoport vegyes lesz. Ez azt jelenti, hogy olyan szülők is látogatást tesznek, akik évekkel ezelőtt vesztették el kisbabájukat.

Így akiknek friss a seb, láthatják, hova juthat el az a házaspár, akik túl vannak a krízisen, szembenéztek fájdalmukkal, s megfelelő mederbe sikerült terelniük az életüket" - közölte a győri transzperszonális pszichológus.

"Idővel az élet napos oldala is teret nyer a foglalkozásokon"

"Remélhetőleg nem csupán szomorú órák elé nézünk a gyászoló párokkal, hanem idővel az élet napos oldala is teret nyer a foglalkozásokon, melyet művészetterápia (akvarellek festése, agyagozás) és néha süteményfogyasztás, teázás is színesíthet.

A tíz alkalmas csoportterápián résztvevők megerősödnek önmagukban, a párkapcsolatukban, és a szülői szerepükben egyaránt" - zárta szavait Ligetvári Anita.


Olvasóink írták

 • 7. Goldmund 2013. február 14. 09:16
  „6. tricse 2013.02.12. 18:38

  Ebben teljesen igazad van, de lehet, hogy pont idősebb a nő, nagy nehezen sikerül teherbe esnie első gyerekével, és mire meghal a pici, addigra még idősebb lesz és lelkileg is feladja a küzdelmet, hogy megint kezelésről kezelésre járjon, hogy esetleg újra terhes legyen.”
 • 6. tricse 2013. február 12. 18:38
  „Szomorú,hogy ennyi érintett van,hogy csoportnak kell foglalkozni velük! Isten kísérje útján azt aki segít,főleg ellenszolgáltatás nélkül az elkeseredett embereknek!
  Saját magánvéleményem szerint a korai vetélés feldolgozásának legjobb módja,ha az embernek van már gyermeke,illetve ha minél hamarabb lesz! Ez a könnyebbik,de amikor már érezte a pici rugdalózásait,látta az arcocskáját az ultrahangon illetve ha már fogta a kezében és azután vesztette el az szinte feldolgozhatatlan! Ebben valóban nagy szükség van a segítő kezekre!”
 • 5. Tündenéne 2013. február 12. 14:10
  „2. Oreg35 2013.02.12. 08:34

  Mivel a lelki probléma nem feltétlenül betegség, így nem mindig szükséges "orvosolni". Feldolgozni viszont kell, és nehéz... Nagyon jó, hogy ilyen kezdeményezések indulnak.”
 • 4. Batistuta 2013. február 12. 13:33
  „Jó kezdeményezés. Nem biztos itt van helye az elvenezéssel kapcsolatos kekeckedésnek.”
 • 3. oxana 2013. február 12. 08:49
  „Mindegy, hogyan nevezzük. Az a fontos, hogy segít.”
 • 2. Oreg35 2013. február 12. 08:34
  „Divat lett a "feldolgozás"! Az előtt csak a nyersanyagot szokták feldolgozni! A lelki problémákat pedig orvosolták!”
 • 1. Loich 2013. február 12. 08:12
  „Nagyon jó hogy ilyen szervezetek megalakulnak. A feldolgozatlan gyász pszichoszomatikus betegségeket okoz, a legsúlyosabb betegségek forrása.. Nem szabad elfelednünk hogy vannak és lesznek az életünkben, akiknek fontosak vagyunk vagy lehetünk !!!. Feldolgozni az iszonyatos fájdalmat nehéz, de szükségszerű... Ligetvári Anita nagyszerű ember és nagyszerű szakember !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csontvázak, bohócok - Sok-sok farsangi fotó - Küldj te is!

Rengeteg farsangi fotó érkezett szerkesztőségünkbe. Nézd meg az összeset és küldj te is! Tovább olvasom