Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Gyász és adósság maradt

A tavaly megözvegyült Kovács Mária mindennapjait nem csak a gyász keseríti. A Győr környéki asszony 12 millió forintos adósságot örökölt autóbalesetben elhunyt férjétől. A családi vállalkozás kintlévőségeinek behajtására pedig szinte semmi reménye.
Tavaly június 12-én megyénkben 36 Celsius-fokos meleg volt. Kovács Mária férje mégis épp dél körül indult útnak hazafelé. Alvállalkozója vezette a Volkswagent, amelyben valószínűleg mindketten elaludtak és meghaltak, miután Ravazdnál frontálisan ütköztek egy betonszállító kamionnal.

Lapunk is beszámolt „Darabjaira hullott a kisbusz" című cikkében a tragédiáról, amelynek látványa a helyszíneléshez szokott rendőröket is megrázta. Egy asszony boldog életét pedig egyik pillanatról a másikra gyökeresen megváltoztatta. Akkor már tíz éve élt házasságban férjével, aki saját jó hírű villamosipari vállalkozását, az Enteszt kft.-t vezette. Feleségét is rábeszélte, hagyja ott korábbi munkahelyét, a győri szociális otthont, ahol 23 éven át dolgozott, és segítsen neki az ügyintézésben.
Az asszony lapunkat úgy tájékoztatta: a cégnek akkor – ahogy egy vállalkozásnál az lenni szokott – 12 millió forintos törlesztenivalója és csaknem dupla ennyi kintlévősége volt.

Ez maradt rá. Mivel azonban a teljesített munkák után járó pénzhez nem jutott hozzá, nem tudta azoknak az alvállalkozóknak a számláit kiegyenlíteni, akik férjének munkát végeztek vagy alapanyagot szállítottak – tudtuk meg tőle. Úgy véli, a korábbi partnereknek – akiknek a cégei azóta ráadásul felszámolás alá kerültek – ura halálhírét hallva eszükben sem volt fizetni. Pedig ha ezt megtennék, akkor rendezhetné adósságát.

Az általánosnak nevezhető problémával február 10-i számunkban „Mintha csak az adósokat védené a szabályozás" címmel foglalkoztunk. A felszámolásra kerülő, fizetést halogató vagy eltűnő építőipari cégek tönkretehetik alvállalkozóikat. Emiatt panasszal szerkesztőségünkhöz egyre többen fordulnak, megoldást viszont kevesen találnak.
Az özvegynek is fogy a reménye.

A céget nem tudja működtetni, nem ért hozzá, pedig az ország több területén voltak megrendelői az Entesztnek. Annyi tennivalója van a pénzügyekkel – kapja a felszólításokat, keresik a behajtók –, hogy állást sem tud vállalni. Kilenc hónapja szinte nem alszik, emésztik a gondok. Mást önmagában a gyász is összetörne, neki még az adósság nyomasztó súlya is a nyakába szakadt. Nem tudja, hogy fog megélni, unokáit sem tudja támogatni.

Úgy érzi, az, hogy nő, nehezíti helyzetét. A kegyetlen körülmények megkeményítették a lelkét. Szerinte nincs olyan törvény ma Magyarországon, mely alapján jogait érvényesíthetné, de elszánttá vált. Elhatározta: nem hagyja annyiban a dolgot. Minisztériumokhoz, ha kell, nemzetközi szervezetekhez fordul, akár Brüsszelig is elmegy ügyével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden állam többre képes a másiknál

Nívós zenei műsor mellett várták az európai uniós csatlakozást Győr főbb tisztségviselői, gazdasági… Tovább olvasom