Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Gyarmati tervek, remények

Gyarmatt 2002. január elsejétől ismét Győr-Moson-Sopron megyéhez tartozik, a település rengeteget fejlődött.
Műemlékvédelem: Az idén helyi védettséget kap a legendás kétszáz éves pincesor.
„ Mi nem ide, hanem visszajöttünk" – hangsúlyozta a Kisalföldnek Baráth Béla gyarmati polgármester. A település csaknem ötven év Veszprém megyei közigazgatási „kaland" után, 2002. január elsejétől ismét Győr-Moson-Sopron megyéhez tartozik.

Gyarmat eredményekkel és tervekkel is büszkélkedhet. Baráth Béla szerint a pár tízezer forintnyi faluszépítő megmozdulásoktól a több tízmilliós beruházásokig valamennyinek egy a célja, hogy a település „látványosan gyarapodjon". A polgármester a sajátos lajstromot azzal a felújítással kezdte, amelynek eredményeként a hajdani pártházból házasságkötő terem, tanácskozó- és a falu civil szervezeteinek találkozóhelye lett.

Az 1930-as években épült kétszintes, öt tantermes egykori Szent Imre-iskolát újabb osztályokkal, irodákkal, két aulával, majd tornacsarnokkal bővítették. A különféle korszerűsítések során új födémet és nyílászárókat kapott a hetvenéves épület. Pár éve felújították a sportpályát is, megvalósult az egészségügyi központ régóta tervezett rekonstrukciója (például ötven nyílászárót cseréltek ki), ebből idénre a külső szigetelés és a vakolás maradt. Hasonló örömmel nyugtázták, hogy tavaly nyáron átadhatták a községben az új ravatalozót. Baráth Béla szerint ezzel „száz évre megoldódott a méltó kegyelet gondja".

– Mivel ezek a beruházások két-, nyolc-, kilenc- és tizenötmillió forintos költségvetésekből valósulhattak meg, mindegyik alkalommal pályáztunk a megyei és az országos fejlesztési alapokból. Idén már nem ennyire rózsás a helyzet, hiszen tizenhárommillió forintos hiánynál tartunk. Természetesen ez a terveinktől nem térít el bennünket. A napokban kezdődtek a csatornázás külterületi munkálatai, szeretnénk felújítani a polgármesteri hivatal épületét. A téti-sokoróaljai kistérség községeivel, így többek között Árpással, Csikvánddal egy közös turisztikai programot készítünk, amelynek középpontjában adottságaink, a víz, a műemlékek, a bor, a szőlő állnak – hangsúlyozta a polgármester, majd hozzátette, hogy ennek részeként – a műemlékvédelemmel is egyeztettek – idén helyi védettséget kap a legendás kétszáz éves pincesor, de nem feledkeznek meg a hajdan szebb napokat látott gyarmati kálváriakápolnáról sem.

A gyarmati pincesor

A százötven muzeális pincéből már csak alig negyven hirdeti a szőlős régi szépségét Gyarmaton. Óhegy, Újhegy, Józanhegy. Hajdan seregnyi hófehér falú, zsúpfedeles „gunyhó" – közülük egyik képe például a néprajzi lexikonban is szerepel – sorakozott a pincesoron. A lassú enyészet az elmúlt másfél száz év alatt nagy részüket eltüntette a föld színéről. A megmaradt épületeket a régi gazdák örökösei vagy az új tulajdonosok újították, újítják fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vámosszabadi óvodajaj

Több gyermeket is elküldtek a vámosszabadi óvodából azzal az indokkal, hogy az anyuka vagy munkanélküli, vagy épp kistestvért várnak a családban. Az indokot az egyik esetben az édesanya munkanélkülivé válása jelentette, s ezt az óvodavezető írásba is adta azzal a kiegészítéssel, hogy zsúfolt az intézmény, a gyermek pedig sokat betegeskedett, ezért nem tartják a helyét. Tovább olvasom